İsrail Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırdı, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırdı, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti

ABONE OL
22:09 - 05/12/2023 22:09
İsrail Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırdı, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail kuvvetlerinin bugün Gazze Şeridi’nin güneyindeki ana kent merkezine girmesi sonucu hastaneler, ölü ve yaralı Filistinlilerle doldu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail kuvvetlerinin Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’u kuşatmaya başladığını söyledi.

Tümgeneral Halevi, “Savaşın başlamasından 60 gün sonra kuvvetlerimiz şimdi Han Yunus bölgesini kuşatıyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Hamas’ın birçok kalesini kontrol altına aldık, şimdi de Hamas’ın güneydeki kalelerine karşı operasyon yürütüyoruz” dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Güney Komutası Generali Yaron Finkelman da, Gazze işgalinin başlangıcından bu yana bugün en ağır çatışmaların yaşandığını söyledi.

General Finkelman, “Kara harekatının başlamasından bu yana en yoğun çatışmaların olduğu günü yaşadık” dedi.

İsrail kuvvetlerinin Gazze kent merkezinin ve doğudaki Şucaiyye’nin kuzeyindeki Cebaliye’de ve Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta savaştığını söyleyen Finkelman, “Cebaliye’nin, Şucaiyye’nin ve şimdi Han Yunus’un tam ortasındayız” dedi.

Öte yandan Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail’in Gazze’nin ortasındaki Deyr El Balah’da evlerin üzerine düzenlediği hava saldırısında en az 45 kişinin öldüğünü bildirdi.

Deyr El Balah’taki Şuhada El Aksa Hastanesi’nin başhekimi Dr. Eyad El Cebri, Reuters’a, “Son bir saat içinde Deyr El Balah’ta üç ailenin evinin İsrail tarafından bombalanması sonucu 45 kişi öldü” dedi.

Lübnan ordusu: “Bir askerimiz İsrail saldırısında öldü”

Öte yandan Lübnan ordusundan yapılan açıklamada ülkenin güneyinde İsrail sınırı yakınındaki bir köye yönelik İsrail topçu saldırısında bir Lübnan askerinin öldüğü, üç askerin yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusu konuya ilişkin açıklama talebine yanıt vermedi.

İsrail kuvvetleri ve Lübnanlı Hizbullah örgütü militanları, Hamas ve İsrail arasında yedi gün süren insani aranın sona erdiği Cuma gününden bu yana İsrail-Lübnan sınırında karşılıklı ateş ediyor.

Lübnan’ın Gazze Şeridi’nden 200 kilometre uzaklıktaki güney kesimlerinde 100’den fazla kişinin öldüğü, bunların 80’den fazlasının Hizbullah militanı olduğu bildiriliyor.

İsrail tankları ilk kez Han Yunus’a girdi

Görgü tanıklarına göre İsrail’in insani aranın sona ermesinden bu yana düzenlediği en büyük kara saldırısında tanklar ilk kez Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un doğu kesimlerine girdi.

Bölgede bulunanlar, bazı İsrail tanklarının Han Yunus’un doğusundaki Bani Süheyla kasabasının içinde, diğerlerinin yola devam ederek Katar’ın mali desteğiyle oluşturulan konut projesi Hamad City’nin kenarında konuşlandığını söyledi.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, çatışmalar hakkında, “Şimdi ikinci aşamaya geçiyoruz. İkinci aşama askeri açıdan zor olacak” dedi.

Levy, İsrail’in, Hamas’ı yok etme hedefiyle uyumlu olduğu sürece, sivillere gelecek zararı azaltma konusunda “yapıcı geribildirimlere” açık olduğunu da söyledi.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler’in sayısı 15 bin 900’ü geçti.

Washington sivillere verilen zararın azaltılmasını talep ediyor

Öte yandan Amerika, İsrail’i, çatışmaların bir sonraki aşamasında Filistinli sivillere yönelik zararın azaltılması için daha fazla çaba sarfetmeye çağırdı.

İnsani aranın sona ermesinden bu yana İsrail Filistinliler’e, Gazze’nin hangi bölgelerinden tahliye olmaları gerektiğini gösteren çevrimiçi bir harita paylaşıyor. İsrail, dün yayınlanan haritayla yüzbinlerce Filistinli sivilin yaya olarak kaçıp sığındığı Han Yunus’un doğu bölgesinin boşaltılması çağrısı yaptı.

Gazzelilerse hiçbir bölgenin güvenli olmadığını, kasaba ve barınakların zaten kalabalık olduğunu ve İsrail’in sivillerin gitmeleri gerektiğini söylediği bölgeleri bombaladığını söylüyor.

BM Çocuk Fonu UNICEF sözcülerinden James Elder, İsrail’in ”güvenli” olduğunu söylediği birkaç küçük bölgenin sadece “boş toprak parçaları”, sokak köşeleri, kaldırımlar ve barınak arayışında olan yüzbinlerce insan için uygun olmayan inşası tamamlanmamış binalar olduğunu kaydetti.

VOA tarafından geçilen İsrail Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırdı, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırdı, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a saldırdı, çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.