İsrail: ”Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor”

İsrail: ”Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor”

ABONE OL
22:05 - 09/03/2024 22:05
İsrail: ”Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ramazan ayı süresince ateşkes sağlanması konusunda bir uzlaşı sağlanamasa da Gazze’de ateşkes için görüşmelerin devam ettiği açıklandı. Açıklama, İsrail istihbarat servisi kaynaklı Mossad kaynaklı olarak İsrail Başbakanlığı tarafından yapıldı.

Başbakan Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Mossad şefi David Barnea’nın Cuma günü ABD’li mevkidaşı CIA Başkanı William Burns ile rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmayı desteklemek üzere biraraya geldiği belirtildi.

Açıklamada, “Aradaki sorunları gidermek ve anlaşmaya varmak için arabulucularla temaslar ve işbirliği her zaman devam ediyor” denildi.
İsrail ve Hamas, 10 Mart’ta başlayacak olan Ramazan öncesinde görüşmelerin çıkmaza girmesi nedeniyle birbirlerini suçluyor.

Reuters’a bilgi veren bir Hamaslı yetkili, kendilerine ait heyetin görüşmeler için hafta sonu Kahire’ye bir ziyaret daha gerçekleştirmesinin “mümkün olmadığını” söyledi.

Taraflardan birbirine suçlamalar sürüyor

Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar Ocak ayından bu yana ateşkes müzakerelerine aracılık ediyor. Taraflar arasında son olarak Kasım ayında varılan uzlaşıyla çatışmalara bir hafta ara verilmiş, bu süre zarfında Hamas 100’den fazla rehineyi serbest bırakırken İsrail de bunun yaklaşık üç katı kadar Filistinli mahkumu hapishanelerinden tahliye etmiş ve serbest bırakmıştı.

Hamas, daha uzun süreli bir ateşkes ve Gazze’de tutulduğuna inanılan 134 rehinenin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerin çıkmaza girmesinden İsrail’i sorumlu tutuyor ve İsrail’in savaşı sona erdirme ya da güçlerini bölgeden çekme konusunda garanti vermeyi reddettiğini söylüyor.

Hamas’ın bu suçlamasına karşın Mossad Hamas’ın anlaşmayı zora koştuğunu ve Ramazan boyunca bölgede şiddetin tırmanmasını hedeflediğini iddia ediyor. Öte yandan İsrailli yetkililer, savaşın ancak Netanyahu’nun taleplerini “hayal ürünü” olarak nitelendirdiği Hamas’ın yenilmesiyle sona ereceğini söylüyorlar.

Hamas lideri İsmail Haniye, Cumartesi günü Ramazan münasebetiyle yaptığı açıklamada, Filistinlilerin “özgürlük ve bağımsızlıklarını yeniden kazanana kadar” İsrail’le savaşmaya devam edeceklerini söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırısının üzerinden beş ay geçerken, sağlık yetkilileri yaklaşık 31 bin Filistinlinin öldürüldüğünü ve binlerce kişinin cansız bedenlerinin de yıkılan binaların enkazlarının altında olduğunu ifade ediyorlar.

VOA tarafından geçilen İsrail: ”Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail: ”Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail: ”Gazze’de ateşkes görüşmeleri sürüyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.