İsrail Gazze saldırılarını yoğunlaştırıyor, ateşkes çabaları sürüyor

İsrail Gazze saldırılarını yoğunlaştırıyor, ateşkes çabaları sürüyor

ABONE OL
22:55 - 21/12/2023 22:55
İsrail Gazze saldırılarını yoğunlaştırıyor, ateşkes çabaları sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar, İsrail’in en yoğun bombardımanlarından birini düzenlemesi ve Hamas’ın Tel Aviv’e roket atmasıyla yeniden tırmandı. Çatışmaların yoğunlaşması, yeni bir geçici ateşkes üzerinde son haftaların en ciddi görüşmelerinin yapıldığı döneme denk geliyor.

İsrail, en yoğun bombardımanı Perşembe sabah saatlerinde Gazze’nin kuzeyine düzenledi. Daha sonraysa İsrail uçakları Gazze’nin orta ve güney kesimlerini bombaladı.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’deyse sirenler çaldı ve İsrail savunmasının etkisiz hale getirdiği Hamas roketleri havada patladı. İsrailli Ynet haber sitesi, bir okula şarapnel parçalarının isabet ettiğini, ancak çocukların sığınakta olduğunu, ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi.

Hamas’ın silahlı kolu, roketlerin, İsrail’in sivilleri öldürmesine misilleme olarak fırlatıldığını söyledi. Hamas liderinin Kahire’de ateşkes görüşmelerine katıldığı dönemde gelen saldırılar, İsrail’in 11 haftadır devam eden savaşta örgütün taarruz kapasitesini yok etmeyi başaramadığı yönünde bir mesaj olarak yorumlandı.

“Ambulanslar Cebaliye’deki ölü ve yaralılara ulaşamıyor”

Gazze’nin kuzeyinde İsrail sınırına yakın Cebaliye’de bulunanlar, bölgenin dışarıyla bağlantısının tamamen kesildiğini, İsrailli keskin nişancıların bölgeden kaçmaya çalışanları vurduğunu söyledi.

Filistin Kızılay örgütü, ambulansların Cebaliye’deki ölü ve yaralılara ulaşamadığını bildirdi.

İletişim hatlarının iki gündür kopuk olduğu Gazze’de bulunanlar, bu tür aksaklıkların genellikle İsrail saldırılarının habercisi olduğunu söylüyor.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 20 bin Filistinli yaşamını yitirdi. Birkaç bin kişininse enkaz altında olduğu sanılıyor.

İsrail, Perşembe öğleden sonra saatlerindeyse Gazze kent merkezinin banliyölerinden Şeyh Rıdvan’a yönelik bombardımanı yoğunlaştırdı.

Hamas ve İslami Cihat, sınırın Gazze tarafında toplanan İsrail kuvvetlerine roket ve bomba attıklarını kaydetti. Reuters haber ajansı, savaş alanındaki gelişmeleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nden Perşembe günü yapılan açıklamada Gazze Şeridi’nin kuzey yarısındaki son hastanenin de son iki gündür faaliyetlerini durdurduğu, bu bölgede yaralıların gidebileceği sağlık kuruluşu kalmadığı bildirildi.

“Gazze’de tüm nüfus açlık kriziyle karşı karşıya”

Birleşmiş Milletler’in desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması (IPC) tarafından Perşembe günü yayınlanan raporda Gazze Şeridi’ndeki 2 milyon 300 binlik nüfusun tamamının kriz seviyesinde açlık karşı karşıya oldukları ve kıtlık riskinin her geçen gün arttığı kaydedildi.

IPC raporuna göre Gazze’de açlık krizi ya da yüksek seviyede akut gıda güvensizliği yaşayan hane sayısının, küresel çapta kayda geçen en yüksek oran olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler, Mısır’dan gıda, su ve ilaç taşıyan TIR’ların Gazze’ye giriş yapmasına rağmen yardımlarla gelen miktarın, Gazze’deki ihtiyacın sadece yüzde 10’unu karşıladığını kaydetti.

Ateşkes görüşmeleri sürüyor

Çatışmalar yoğunlaşarak devam ederken 2023’ün son günlerinde Gazze’de insani krizi engellemek ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yeni bir ateşkesle ilgili diplomatik çabalar hızlandırıldı.

Hamas lideri İsmail Haniye, Mısır’daki müzakerelerin ikinci gününde de görüşmeler yaptı. İslami Cihat da liderlerinin Mısır’a gittiğini bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü doğruladı; ancak ayrıntı vermeyi reddetti. Cohen, İsrail’in, Hamas Gazze’yi kontrol ettiği sürece savaşın sona eremeyeceği şeklindeki tutumunu yineledi.

İsmail Haniye’nin basın danışmanı Tahir El Nono’ysa Reuters’a, “İsrail saldırıları sürdürürken müzakerelerden bahsedemeyiz” şeklinde konuştu.

Üst düzey bir İsrailli yetkiliyse Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail’in, yerel bir Filistin liderliğinin savaş sonrasında Gazze’deki idari işlerin sorumluluğunu üstlendiğini görmek istediğini belirtti.

VOA tarafından geçilen İsrail Gazze saldırılarını yoğunlaştırıyor, ateşkes çabaları sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Gazze saldırılarını yoğunlaştırıyor, ateşkes çabaları sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Gazze saldırılarını yoğunlaştırıyor, ateşkes çabaları sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.