“İsrail Gazeteciyi Büyük Olasılıkla Yanlışlıkla Vurdu”

“İsrail Gazeteciyi Büyük Olasılıkla Yanlışlıkla Vurdu”

ABONE OL
23:15 - 15/11/2023 23:15
“İsrail Gazeteciyi Büyük Olasılıkla Yanlışlıkla Vurdu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail ordusu Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin Mayıs ayında Batı Şeria’da öldürülmesine ilişkin soruşturmanın sonuçlarını açıkladı. El Cezire için çalışan muhabirin yüksek ihtimalle bir İsrail askeri tarafından öldürüldüğü; ancak bunun kasıtlı olmadığı kaydedildi.

İsrail ordusundan üst düzey bir askeri yetkili bugün gazetecilere soruşturmayla ilgili yaptığı açıklamada, ordunun açılan ateşin tam olarak nereden kaynaklandığını tespit edemediğini; İsrail askerinin olduğu bölgede Filistinli silahlı kişilerin de bulunmuş olabileceğini söyledi.

İsrailli askeri yetkili, yüksek ihtimalle askerin gazeteci Şirin Ebu Akile’yi vurduğunu ve bunu yanlışlıkla yaptığını; bu nedenle kimsenin cezalandırılmayacağını kaydetti.

“Yanlış hedef tespiti”

Adını vermemek koşuluyla gazetecilere bilgi veren İsrailli askeri yetkili, askerin gerçek zamanlı olarak yaptığı bildirimlerden, yanlış bir hedef tespiti yaptığının anlaşıldığını belirtti.

Yetkili, görgü tanıklarının ifadelerinin ve görüntülerin bölgede neden sınırlı militan faaliyeti olduğunu ve gazetecinin vurulduğu ve bir diğer gazetecinin de yaralandığı bölge yakınlarında bu olaya kadar bir çatışma yaşanmadığını gösterdiği konusunda bir açıklama getirmedi.

İsrail ordusunun soruşturmasının askerlerle mülakat, olay yerine ve eldeki sesli ve görüntülü kayıtlara ilişkin analizlere dayandığı belirtildi.

Arap dünyasında da tanınan Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile, 11 Mayıs’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde İsrail ordusunun operasyonlarını takip ederken vurularak öldürülmüştü.

Filistinliler gazetecinin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutmuştu.

Son 20 yıldır İsrail-Filistin çatışmasını haberleştiren tanıdık yüzlerden biri olan Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi, özellikle Kudüs’te yapılan cenaze töreninde polisin törene katılanları darp etmesinin ardından, öfkeyle karşılanmıştı.

Olaydan yaklaşık 4 ay sonra açıklanan soruşturma bulguları, daha önce tamamlanan bağımsız soruşturmaların sonuçlarıyla büyük ölçüde örtüşüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Temmuz ayındaki raporunda gazetecinin muhtemelen İsrail mevzilerinden açılan ateşte öldüğü belirtilmiş; ancak İsrail güçleri tarafından kasıtlı olarak hedef alındığına ilişkin bir delil olmadığı kaydedilmişti.

Gazetecinin ailesinden tepki

Gazeteci Şirin Ebu Akile’nin ailesiyse İsrail ordusunu hakikati gizlemeye çalışarak sorumluluktan kaçmakla suçladı.

Yapılan yazılı açıklamada, “İsrailli savaş suçlularının kendi işledikleri suçları soruşturamayacakları herkes için aşikar olduğu için, ailemiz bu sonuca şaşırmadı” ifadeleri kullanıldı.

Gazetecinin ailesi, ABD tarafından bağımsız bir soruşturma yapılması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin olaya ilişkin soruşturma başlatması çağrısını da yineledi.

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, “Tüm deliller ve yapılan soruşturmalar İsrail’in Şirin’i öldürdüğünü kanıtladı ve İsrail işlediği suçun sorumluluğunu taşımalı” dedi.

VOA tarafından geçilen “İsrail Gazeteciyi Büyük Olasılıkla Yanlışlıkla Vurdu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail Gazeteciyi Büyük Olasılıkla Yanlışlıkla Vurdu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail Gazeteciyi Büyük Olasılıkla Yanlışlıkla Vurdu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.