İsrail Büyükelçiliği’ne Şakir Özkan Torunlar Atandı

İsrail Büyükelçiliği’ne Şakir Özkan Torunlar Atandı

ABONE OL
16:38 - 06/10/2022 16:38
İsrail Büyükelçiliği’ne Şakir Özkan Torunlar Atandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanlığı’ndan iki yetkili, geçen ay Türkiye ve İsrail’in tam diplomatik bağları yeniden kurma kararının ardından Şakir Özkan Torunlar’ın İsrail Büyükelçiliği görevine atandığını söyledi.

Yetkililerin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlığın yurtdışına yaptığı yeni atamalar çerçevesinde dün gece Torunlar’a brifing verdi.

Deneyimli bir kariyer diplomatı olan Şakir Özkan Torunlar, 2010-2013 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapmıştı.

”Kariyer diplomatı” vurgusu

Türkiye’nin İsrail’e yaptığı büyükelçi ataması, “kariyer diplomatı” tercihiyle ön plana çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili emekli büyükelçi Ünal Çeviköz ve İyi Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan da yeni süreçte İsrail’e elçi atanması yapılacaksa bunun “kariyer diplomatı” olması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye’de 10 Temmuz 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile “kariyer diplomatı” olarak Dışişleri Bakanlığı’nda görevli isimler yerine bakanlık dışından elçi atamaları yapılmasının kapısı açılmıştı.

İki ülke arasında elçi ataması yapılması amacıyla yüz yüze diplomatik temaslar, 16 Şubat 2022’de Ankara’dan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın Kudüs ziyaretiyle başlamıştı.

İsrail de daha önce İrit Lillian’ı yeni Ankara Büyükelçisi olarak atadığını açıklamıştı.

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki çalkantılar

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler, 2010 yılında İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 Türk vatandaşının öldüğü baskın sonrasında kötüleşmişti. Ankara, 2011’de, İsrail Büyükelçisi’ni Türkiye’den göndermişti.

Anlaşmazlık, 2016 yılında tam diplomatik ilişkilerin sağlanmasıyla giderilmiş ve iki ülke, büyükelçi atamaları yapmıştı.

Ancak gerginlikler, 2018’de, İsrail kuvvetlerinin Gazze’deki “Dönüş Yürüyüşü” protestolarına katılan bazı Filistinliler’i öldürmesi üzerine yeniden tırmandı.

Türkiye, İsrail’deki tüm diplomatlarını geri çekerken İsrailli diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatı verilmişti.

Son gelişmeler, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un beş ay önce gerçekleştirdiği ve 2008 yılından bu yana İsrailli bir liderin Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olan Ankara ziyaretini izliyor.

Yeni büyükelçi atamaları

Aralık 2020 yılında SETAV (Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) uzmanı Ufuk Ulutaş’ın, Dışişleri Bakanlığı dışından Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi olacağı iddia edilmişti. O dönemde İsrail’in Ulutaş’a “agreman vermeyeceği” de öne sürülmüştü. Bir süredir Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı görevinde bulunan Ulutaş, Vatikan Büyükelçiliği’ne getirildi. Vatikan Büyükelçisi görevinde son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın basın danışmanlığını yürütmüş olan ve “siyasi diplomat” isimlerden Lütfullah Göktaş görev yapıyordu.

Türkiye’nin Rusya ve ABD’yle müzakere süreçlerini yürüten, Suriye konusundaki tüm temaslar içerisinde yer alan Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın ise BM’ye atanması dikkat çekti. Önal’ın yerine özellikle ABD’yle müzakerelerde kimin masada olacağı merak konusu oldu.

Endonezya’ya Cakarta Büyükelçiliği’ne ise SETAV kökenli, eski AKP milletvekili Talip Küçükcan atandı.

Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise Lefkoşa Büyükelçiliği’ne getirildi.

VOA tarafından geçilen İsrail Büyükelçiliği’ne Şakir Özkan Torunlar Atandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Büyükelçiliği’ne Şakir Özkan Torunlar Atandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Büyükelçiliği’ne Şakir Özkan Torunlar Atandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.