İsrail binlerce Filistinli işçiyi Gazze’ye geri gönderdi

İsrail binlerce Filistinli işçiyi Gazze’ye geri gönderdi

ABONE OL
21:34 - 03/11/2023 21:34
İsrail binlerce Filistinli işçiyi Gazze’ye geri gönderdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Daha önce İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria’da çalışma izni verilen binlerce Filistinli işçi, bugün İsrail tarafından Gazze’ye geri gönderildi.

Çok sayıda Filistinli işçi, Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın doğusundaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye döndü.

Gazze’deki Maghazi mülteci kampından işçi Cemal İsmail, “İsrailliler’e hizmet ediyorduk, evlerinde, restoranlarında, marketlerinde en düşük maaşlarla çalışıyorduk ama ona rağmen şimdi bir de aşağılandık” dedi.

İsrail, Gazze’deki Filistinliler’in İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria’ya geçerek tarım ve inşaat gibi sektörlerde çalışmaları için 18 binden fazla çalışma izni belgesi çıkarmıştı. İsrail ve Batı Şeria’da bu sektörlerde çalışan Filistinliler, Gazze’de alabilecekleri maaşların 10 katına yakınını kazanıyordu.

Ancak bu sistem, İsrail’in istikrar için ekonomik teşvik sunma politikasının yerine Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın yok edilmesi için hava ve kara harekatı başlatmasıyla son buldu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun makamından yapılan açıklamada, “İsrail Gazze ile olan tüm iletişimi kesiyor. Gazze’den bundan böyle İsrail’e Filistinli işçi gelmeyecek. Savaşın başladığı günden bu yana İsrail’de olan işçiler Gazze’ye geri gönderilecek” denildi.

Hamas kontrolündeki Gazze’de sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre İsrail’in hava ve kara saldırılarında şimdiye kadar yaklaşık yarısı çocuk olmak üzere 9200’den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Gazze’nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun 1 milyon 400 binden fazlasının evlerini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Hamas militanlarının İsrail’in güneyindeki yerleşim yerlerine saldırarak 1400 kişiyi öldürdüğü ve 240 kişiyi rehin alarak Gazze’ye kaçırdığı 7 Ekim baskını sırasında İsrail’de Gazze’den gelen kaç Filistinli bulunduğu net değil.

Ancak üst düzey bir Filistin Yönetimi yetkilisi, Gazze’de yaşayan ve baskın sırasında İsrail’de bulunan 4950 Filistinli’nin İsrail’den Batı Şeria’ya kaçtığını, yaklaşık 5000 Filistinli’nin ise İsrail tarafından gözaltına alındığına inanıldığını bildirdi.

Tel Aviv’de bir şekerleme fabrikasında çalışan ve çalışma arkadaşlarından İsrailli yetkililerin tutuklamalar yaptığını duyunca Batı Şeria’ya kaçan 50 yaşındaki Ghazal Ghazal, “Hiç kimse neler olduğunu bilmiyor” dedi.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, kısıtlı özerkliğe sahip.

Aksayan internet ve telefon hizmetleri, Batı Şeria’da bulunan Filistinliler’in İsrail bombardımanının sürdüğü Gazze’den haber almasını zorlaştırdı.

Batı Şeria’daki Ramallah’da bir halk merkezine sığınmadan önce İsrail’de yol inşaatı işçisi olarak çalışan üç çocuk babası Nidal Ebu Jidian, ailesinin durumu hakkında bilgi edinmek için haberleri telefonundan takip ettiğini söyledi.

Jidian, “Amcamla telefonda konuşurken topçu ateşi başladı. Hayatını kaybetti. Çocuklarımın, kendisinin nasıl olduğunu soruyordum. Saldırıyı duydum. Telefon kesildi” dedi.

VOA tarafından geçilen İsrail binlerce Filistinli işçiyi Gazze’ye geri gönderdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail binlerce Filistinli işçiyi Gazze’ye geri gönderdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail binlerce Filistinli işçiyi Gazze’ye geri gönderdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.