“İsrail Başbakanı Netanyahu yakında ABD Kongresi’ne hitap edecek”

“İsrail Başbakanı Netanyahu yakında ABD Kongresi’ne hitap edecek”

ABONE OL
11:45 - 24/05/2024 11:45
“İsrail Başbakanı Netanyahu yakında ABD Kongresi’ne hitap edecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yakında Kongre’ye hitap edeceğini söyledi.

İsrail Büyükelçiliği’nin Bağımsızlık Günü resepsiyonunda konuşan Johnson, Netanyahu’nun Kongre’ye hitabının “İsrail hükümetine en çok ihtiyaç duyduğu zamanda güçlü bir destek anlamına geleceğini” söyledi. Johnson, Demokrat Başkan Biden’in İsrail politikasını eleştiriyor.

İlk konuşmayı yapan Johnson alkışlar arasında, “Bu akşam Başbakan Netanyahu’yu Kongre’nin ortak oturumunda ağırlayacağımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum” dedi. Ancak Johnson bu konuşmanın ne zaman yapılacağına dair bilgi vermedi.

Cumhuriyetçilerle yakın ilişki içinde olan Netanyahu’nun olası konuşmasının, Demokratlar içerisinde tepkiye ve kırılmalara neden olacağı yorumları yapılıyor.

Biden ile Netanyahu arasında, ABD yönetimin savaşın devam ettiği Gazze’de İsrail’in sivillerin korunması için daha fazlasını yapması gerektiği talebi nedeniyle bir süredir gerginlik yaşanıyor.

Demokrat Parti’den düşük profilli katılım

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı resepsiyona Demokrat Parti’den ise Pete Aguilar katıldı. Reuters haber ajansı resepsiyonun “Gazze savaşının gölgesinde her zamankinden daha sakin” olduğunu aktardı ve Aguilar’ın resepsiyondaki, “Amerikalılar olarak İsrail’in egemenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” sözlerine yer verdi.

Hem Johnson hem de Aguilar konuşmalarında, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının bu hafta Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama emri çıkarma kararını kınadı.

Johnson konuşmasında ayrıca, “bazı liderlerin İsrail’den hayati silahları esirgemeye çalıştığını” söyleyerek, Biden’ı üstü kapalı bir şekilde eleştirdi.

Resepsiyonun yapıldığı Ulusal Bina Müzesi önünde bir grup Filistin yanlısı protestocu toplandı ve etkinlikten çıkan konuklara “utanın” diye bağırdı.

ABD yönetimi İsrail bağımsızlık günü resepsiyonlarına önceki yıllarda daha üst düzey yetkililerini göndermişti. Geçen yılki resepsiyona katılan Başkan Yardımcısı Kamala Harris yaptığı konuşmada, ülkesinin İsrail’e verdiği destekten bahsetmişti. Harris son olarak, Gazze’deki durumu “insani felaket” olarak tanımlamıştı.

İsrailli bir yetkili bu yıl büyükelçiliğin, ABD’nin milyarlarca dolarlık yeni askeri yardımının Kongre tarafından onaylanmasını takdir etmek için her iki partinin temsilcilerini de çağırdığını belirtti.

Resepsiyon, Beyaz Saray’ın Kenya Devlet Başkanı William Ruto için verdiği devlet yemeği ile aynı gece gerçekleşti ve İsrailli yetkili bunun kabine üyeleri için bir zamanlama çatışması yarattığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in danışmanı Derek Chollet’in de aralarında bulunduğu daha az kıdemli birkaç yardımcı da resepsiyonda hazır bulundu.

Beyaz Saray, Netanyahu’ya yapılan davet konusunda ABD yönetimine danışılıp danışılmadığı ya da İsrail liderine Oval Ofis’te görüşme teklifini reddeden Biden’ın Netanyahu ile Washington’da görüşüp görüşmeyeceği sorularını yanıtsız bıraktı.

Benyamin Netanyahu sonuncusu 2015 yılında olmak üzere daha önce üç kez Kongre’ye hitap etti.

VOA tarafından geçilen “İsrail Başbakanı Netanyahu yakında ABD Kongresi’ne hitap edecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail Başbakanı Netanyahu yakında ABD Kongresi’ne hitap edecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail Başbakanı Netanyahu yakında ABD Kongresi’ne hitap edecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.