“İsrail, ateşkes ilan edene kadar tedbirlerimiz devam edecek”

“İsrail, ateşkes ilan edene kadar tedbirlerimiz devam edecek”

ABONE OL
00:02 - 09/04/2024 00:02
“İsrail, ateşkes ilan edene kadar tedbirlerimiz devam edecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin İsrail’e karşı yeni tedbirler alacağını açıkladı. İsrail’in Türkiye’nin Gazze’ye hava yardımlarını engellediğini söyleyen Bakan Fidan, tedbirlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile ilgili kurumlar tarafından açıklanacağını söyledi.

Bir süredir Ürdün üzerinden insani yardımların paraşütlerle Gazze’ye ulaştırıldığını hatırlatan Hakan Fidan, “Biz de hava kuvvetlerimize ait kargo uçaklarıyla bu insani yardım operasyonuna dahil olma talebimizi iletmiştik. Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebimizin, İsrail tarafından reddedildiğini bugün öğrendik” dedi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, hava sahası kullanılarak bazı ülkeler tarafından Gazze’ye ulaştırılan yardımların tüm koordinasyonunu Ürdün yürütüyor.

Yardımları yapan uçakların İsrail tarafından hedef alınmaması için çatışmasızlık mekanizması gibi bir anlayış olması gerektiğini belirten kaynaklar, Türkiye’nin Ürdün’e bu yolla Gazze’ye ulaştırılmak üzere yardım malzemesi ve paraşüt ilettiğine vurgu yaptı.

Öte yandan yine Ürdün’le koordinasyon halinde Türk kargo uçaklarının da yardım ulaştırmasının gündeme geldiği; ancak bu konuda İsrail tarafından olumsuz yanıt verildiği ifade edildi.

“İsrail, ateşkes ilan edene kadar bu tedbirlerimiz devam edecek”

İsrail’in, açlıkla boğuşan Gazzeliler’e havadan yardım ulaştırma girişimini engellemesinin hiçbir bahanesi olamayacağını söyleyen Dışişleri Bakanı Fidan, “Bu durum karşısında biz de, İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bu tedbirler, gecikmeksizin, adım adım hayata geçirilecektir. Bu tedbirler, ilgili kurumlarımız tarafından kamuoyumuzla paylaşılacaktır” diye konuştu.

Fidan, “İsrail, ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaşmasına izin verene kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir” dedi.

Gazze’deki dramın 6 aydır devam ettiğini ifade eden Hakan Fidan, İsrail hakkında bir soykırım davasının devam ettiğini hatırlatarak, bu konuda Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı bir ara karar olduğunu kaydetti.

Fidan, “Şimdiye kadar, sessiz kalan BM Güvenlik Konseyi bile, İsrail’in ateşkes ilan etmesi gerektiğine hükmetti. Buna rağmen, İsrail saldırıları Ramazan ayı boyunca devam etti. Bu insanlık dışı tutum, Müslümanlar başta olmak üzere, tüm dünya kamuoyunun vicdanını yaralamaya devam etmektedir” dedi.

Türkiye’nin, olayların başladığı ilk günden itibaren yaşananlara tepkisiz kalmadığını söyleyen Fidan, “Bugün, tüm dünya, İsrail makamlarının adalet önünde hesap vereceği günü iple çekiyor. Tarihte ilk kez, İsrail’i herkes kınıyor, işlediği suçları herkes lanetliyor” ifadelerini kullandı.

Fidan, deniz ve havayoluyla Gazze’ye ulaştırılmak üzere Mısır’a iletilen yardımların 42 bin tonu geçtiğini kaydetti.

“Bugün itibariyle, Gazze’ye en çok yardım gönderen ilk iki ülkeden biriyiz” diyen Fidan dokuzuncu yardım gemisinin de yolda olduğunu belirtti.

Fidan’ın açıklaması, İstanbul’daki son İsrail karşıtı eylemde polisin tepki çeken sert müdahalesinin ertesine denk geldi.

Haftasonunda İstiklal Caddesi’nde bir grup tarafından düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşünde hükümetin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden göstericilere müdahalede bulunan polis, yaklaşık 30 kişiyi gözaltına almıştı.

Ayrıca, 31 Mart’taki yerel seçimlerde oy oranı artan Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) Türk askerinin Gazze’ye gönderilmesi, İsrail Büyükelçisi’nin sınırdışı edilmesi ve İsrail ile tüm ticaretin sonlandırılması taleplerinin sokakta karşılık bulduğu dile getiriliyor.

Gazze’deki savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze’den İsrail’in güneyine girerek 1200 kişiyi öldürmesi ve 250’den fazla kişiyi rehin almasıyla başladı. İsrail’in misillemesinde Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre 30 binin üzerinde Filistinli öldü.

VOA tarafından geçilen “İsrail, ateşkes ilan edene kadar tedbirlerimiz devam edecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsrail, ateşkes ilan edene kadar tedbirlerimiz devam edecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsrail, ateşkes ilan edene kadar tedbirlerimiz devam edecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.