İsrail askerleri ve tankları Gazze’deki operasyonlarını derinleştiriyor

İsrail askerleri ve tankları Gazze’deki operasyonlarını derinleştiriyor

ABONE OL
23:55 - 30/10/2023 23:55
İsrail askerleri ve tankları Gazze’deki operasyonlarını derinleştiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail askerleri ve tankları Gazze’ye kara harekatını bugün derinleştirirken Gazze kent merkezine iki taraftan ilerlemeyi sürdürdü. Sağlık çalışanlarıysa hava saldırılarının on binlerce Filistinli’nin sığındığı, binlerce yaralının tedavi gördüğü hastanelerin civarını hedef aldığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ilave piyade, zırhlı topçu birliklerinin Gazze’ye girdiğini, operasyonların “genişleyip yoğunlaşmaya devam edeceğini” söyledi.

Ordudan yapılan açıklamada İsrail askerlerinin binaların içinden ve tünellerden saldıran onlarca militanı öldürdüğü, son birkaç günde 600’den fazla militan hedefin, silah depolarının, tanksavar füze fırlatma mevzilerinin vurulduğu kaydedildi. Filistinli militanlar da ülkenin ticari merkezi Tel Aviv dahil İsrail’e roket fırlatmaya devam ediyor.

Hamas, savaşçılarının kuzeybatıdan giren İsrail askerleriyle çarpıştığını söyledi. Hamas ve İsrail taraflarının kara çarpışmalarına ilişkin verileri bağımsız kaynaklar tarafından doğrulatılamadı.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan bir video, bir İsrail tankının ve bir buldozerin Gazze’nin merkezinde bölgenin ana otoyolunu kapattığını gösteriyor. İsrail, güneye tahliye olmaları talimatı verdiği Filistinliler’e bu yolu kullanmaları önerisinde bulunmuştu. Halen Gazze’nin kuzeyinde bulunan yüzbinlerce Filistinli’nin yolun kapalı olması durumunda güneye kaçması mümkün olmayabilir.

Hamas kontrolündeki Gazze’de sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre bir İsrail tankının bir otomobile açtığı ateş sonucu otomobilde bulunan üç kişi öldü.

“Bir İsrail askeri kara harekatı sırasında kurtarıldı”

İsrail ordusu ve Şin Bet istihbarat dairesi tarafından yapılan açıklamada Gazze’ye yönelik kara harekatı sırasında İsrailli bir kadın askerin Hamas’in elinden kurtarıldığı kaydedildi.

Kimliği Ori Megidish olarak açıklanan ve 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırıldığı ifade edilen İsrailli askerin sağlık kontrolünden geçtiği ve durumunun iyi olduğu bildirildi.

Açıklamada kadın askerin hangi şartlar altında serbest bırakıldığı bilgisi yer almadı.

İsrail Enerji Bakanı İsrael Katz, X üzerinden verdiği mesajda, “Askerleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri komutanlarını bu cesur operasyon nedeniyle kutlamak, onlara güç dilemek istiyorum” dedi.

İsrailli askerin serbest bırakıldığı açıklamasından önce İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’ye yönelik ikinci kara harekatı sırasında 200’den fazla rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin çabaların da devam ettiğini kaydetti. Netanyahu, operasyon için, “rehinelerin serbest bırakılması için fırsatlar yaratıyor, bu fırsatları kaçırmayacağız” ifadesini kullandı.

Hamas rehineleri gösteren video yayınladı

Gazze’yi kontrolü altında tutan Hamas bugün, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği baskında rehin aldığı kişiler arasında bulunduğunu iddia ettiği üç kadının kısa video görüntüsünü yayınladı. Video görüntüsünde kadınlardan biri, büyük olasılıkla baskı altında verdiği düşünülen kısa bir açıklama yapıyor. Rehine kadın açıklamasında İsrail’in rehine krizine verdiği yanıtı eleştiriyor.

Hamas, 7 Ekim’deki baskında rehin aldığı yaklaşık 240 kişiyi İsrail’in elinde bulunan ve aralarında İsrailliler’e yönelik kanlı saldırıları düzenleyenlerin de bulunduğu binlerce tutuklu karşılığında serbest bırakacağını kaydetti. İsrail ise bu teklifi reddetti.

Ne zaman çekildiği bilinmeyen video görüntüsünün İsrailli liderler üzerinde ülke içindeki baskıyı arttırması bekleniyor. Haftasonunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen rehine aileleri, rehine ve tutuklu takası teklifine destek verdiklerini ifade etti.

İsrail ordusu, Gazze içindeki operasyonlarının yeri ve asker sayıları konusunda net açıklamalar yapmaktan kaçınıyor. Ancak son günlerdeki hareketlilik, Gazze kent merkezinin kuzey ve doğusuna yönelik kara operasyonlarının yoğunlaştırılması ve bölge sakinlerine güneye tahliye olmaları çağrısı yapılması, İsrail’in Gazze kent merkezine odaklandığına işaret ediyor.

İsrail, Hamas kuvvetlerinin, militan altyapısının ve yüzlerce kilometrelik tünellerin çoğunluğunun Gazze kent merkezinde bulunduğunu kaydediyor.

Gazze’de evlerini terk eden yüzbinlerce kişi hastane, okul ve diğer tesislere sığınıyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre Gazze’de evlerini terk eden yaklaşık 117 bin kişi, saldırılardan korunmak için binlerce hasta ve sağlık personelinin bulunduğu Gazze’nin kuzeyindeki hastanelere sığındı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), yaklaşık 627 bin Filistinli’ninse okul ve diğer tesislere sığındığını kaydetti.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre ölen Filistinli sayısı 8 bin 300’ü aştı. 1 milyon 400 bin Gazzeli ise evlerini terk etti.

İsrail tarafındaysa Hamas’ın 7 Ekim baskınındaki sivillerin çoğunluğu oluşturduğu 1400’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Gazze’nin kuzeyindeki hastanelere tehditler artıyor

Öte yandan Gazze’nin kuzeyindeki kalabalık hastanelere yönelik tehdit giderek artıyor. Birleşmiş Milletler’e ve bölgede yaşayanlara göre Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya ve Türk hastaneleriyle Gazze kent merkezindeki Şifa ve El Kudüs hastanelerinin bulunduğu bölgeler, saldırıların hedefi oldu.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi, Gazze’nin kuzeyindeki 10 hastanenin tamamının tahliye emri aldığını bildirdi. Tahliye emrinin suni solunum cihazına bağlı hastalar için ölüm fermanı anlamına geldiğini söyleyen hastane çalışanları, tahliye olmayı reddediyor.

Filistin Kızılay Örgütü, dün İsrailli yetkililerin yaptığı iki çağrıdan sonra El Kudüs hastanesinin 50 metre yakınının saldırıya uğradığını bildirdi. 14 bin kişinin sığındığı hastanenin pencere camlarının kırıldığı, odaların enkaz altında kaldığı kaydedildi.

VOA tarafından geçilen İsrail askerleri ve tankları Gazze’deki operasyonlarını derinleştiriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail askerleri ve tankları Gazze’deki operasyonlarını derinleştiriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail askerleri ve tankları Gazze’deki operasyonlarını derinleştiriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.