İsrail ABD’nin artan itidal çağrılarıyla karşı karşıya

İsrail ABD’nin artan itidal çağrılarıyla karşı karşıya

ABONE OL
19:55 - 03/12/2023 19:55
İsrail ABD’nin artan itidal çağrılarıyla karşı karşıya
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, ABD’nin Gazze’de Filistinli sivillere daha fazla zarar vermekten kaçınması yönündeki çağrılarıyla karşı karşıya kalırken, savaşan taraflar çöken ateşkesi yeniden canlandırmaya yönelik hiçbir işaret göstermiyor. Fransa Başbakanı Macron ise ateşkes görüşmeleri için Katar’a gideceğini açıkladı.

Geçici ateşkesin bozulmasının ardından İsrail Gazze’yi vurmaya yeniden başlarken ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Gazze’de çok sayıda masum Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da İsrail’in sivilleri korumasının “ahlaki bir sorumluluk” olduğunu vurguladı.

İsrail, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde askeri harekatının merkezini daha güneye kaydırırken ABD’li üst düzey yetkililerin Cumartesi günü yaptıkları açıklamalar, Washington’dan İsrail’e yönelik baskının artmakta olduğu yorumlarını beraberinde getirdi.

Geçici ateşkes sonrası çatışmalar üçüncü gününe girdi.

Bölge halkı İsrail’in hava ve topçu bombardımanının kendilerini bölgenin güneyinde daralan bir alana hapsetmesi ve muhtemelen Mısır’a doğru itmeye çalışacak bir kara operasyonunun başlangıcı olmasından korkuyor.

Gazze’de sağlık yetkilileri bir hafta süren ateşkesin Cuma günü sona ermesinden bu yana en az 193, savaşın başlangıcından bu yana ise 15 binden fazla Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

İsrail, 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde 1,200 kişinin öldürüldüğü ve 200’den fazla kişinin rehin alındığı saldırının ardından Hamas’ı yok edeceğini belirtiyor.

Harris: Çok fazla masum Filistinli öldürüldü

Dubai’de konuşan Harris, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ancak uluslararası ve insani hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi ve “Çok fazla masum Filistinli öldürüldü. Açıkçası, sivillerin çektiği acıların boyutu ve Gazze’den gelen görüntü ve videolar yıkıcı” dedi.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, İsrail’in Gazze’deki sivilleri koruması gerektiği konusunda belki de bugüne kadarki en güçlü yorumunu yaparak bunu “ahlaki sorumluluk ve stratejik zorunluluk” olarak nitelendirdi.

California’da düzenlenen bir savunma forumunda konuşan Austin, “Onları düşmanın kucağına iterseniz, taktiksel bir zaferi stratejik bir yenilgiyle değiştirmiş olursunuz” dedi.

ABD’nin “dünyadaki en yakın dostu” olarak İsrail’in yanında duracağı sözünü veren Austin, İsrailli yetkililere Gazze’nin insani yardıma erişimini önemli ölçüde genişletmeleri için baskı yaptığını da söyledi.

Cumartesi günü Tel Aviv’de bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Benjamin Netanyahu, İsrail’in Gazze’deki siviller için “güvenli bölgeler” tanımlamak üzere ABD ve uluslararası örgütlerle koordinasyon içinde çalışmaya devam ettiğini söyledi. Netanyahu, “Bu önemli çünkü halka zarar vermek gibi bir arzumuz yok. Hamas’a zarar vermek için çok güçlü bir arzumuz var.” dedi.

Amerika, İsrail’in Gazze’nin güneyine yapacağı herhangi bir saldırı sırasında muharebe alanını daraltması ve muharip olmayanlar için güvenli bölgeler sağlaması gerektiğini giderek daha yüksek sesle dile getiriyor.

Netanyahu’nun danışmanlarından Mark Regev, İsrail’in Gazze’deki sivillerin çapraz ateş altında kalmasını istemediğini ve onları korumak için “azami çaba” gösterdiğini söyledi.

Regev, savaş sona erdiğinde İsrail’in Hamas’ın Gazze sınırına yerleşmesini engellemek için çalışacağını da belirtti.

Kızılhaç: Benzersiz bir yıkımın üzerine gelen yeni bir yıkım katmanı

Kızılhaç Komitesi Başkanı Robert Mardini Reuters’e yaptığı açıklamada, çatışmaların yeniden başlamasının “büyük, benzersiz bir yıkımın üzerine gelen yeni bir yıkım katmanı” olduğunu söyledi.

Mısırlı güvenlik ve Kızılay kaynakları, Gazze’deki koşulların Mardini’nin ifadesiyle “kırılma noktasına” ulaşmasıyla birlikte, ateşkesin sona ermesinden bu yana ilk yardım kamyonlarının Cumartesi günü Refah sınır kapısından Mısır’dan giriş yaptığını söyledi. Kaynaklar yaklaşık 100 kamyonun geçiş yaptığını söyledi.

Üst düzey bir yetkili İsrail’in Gazze’deki sivillere insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracağını söyledi.

Macron: Ateşkes görüşmeleri için Katar’a gideceğini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yeni bir ateşkes üzerinde çalışmak üzere Katar’a gideceğini söyledi.

Gazze’nin kuzeyinden göç eden yüz binlerce insanın sığındığı Han Yunus ve Refah da dahil olmak üzere Gazze’nin güney kesimi Cumartesi günü bombalandı.

Filistin Haber Ajansı’nın yerel kaynaklardan aktardığına göre savaş uçakları Nuseirat mülteci kampında iki evi bombaladı ve en az 13 kişi öldü. Gazze sağlık yetkilileri, Refah’ta bir eve düzenlenen İsrail hava saldırısında üç Filistinlinin öldüğünü söyledi.

VOA tarafından geçilen İsrail ABD’nin artan itidal çağrılarıyla karşı karşıya haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail ABD’nin artan itidal çağrılarıyla karşı karşıya haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail ABD’nin artan itidal çağrılarıyla karşı karşıya haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.