İSO’da Bahçıvan Devam Ediyor Gözler İTO’da

İSO’da Bahçıvan Devam Ediyor Gözler İTO’da

ABONE OL
12:34 - 09/11/2022 12:34
İSO’da Bahçıvan Devam Ediyor Gözler İTO’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve dünyanın en büyük on ticaret odasından biri olan İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) bu hafta seçimler var. İktidar partisinin tam desteğiyle tek aday olarak girdikleri 2018 seçimlerinden sonra bu kez hem İSO Başkanı Erdal Bahçıvan hem de İTO Başkanı Şekib Avdagiç rakiplerle karşı karşıya kaldılar.

Yaklaşık 22 bin üyesi bulunan İstanbul Sanayi Odası’nın 2013 yılından beri başkanı olan Erdal Bahçıvan, eski yardımcısı Adnan Dalgakıran’la girdiği yarıştan bugün zaferle çıktı. Sabah 9’da Odakule’deki İSO Meclis Salonu’nda yapılan oylamada 130 Meclis üyesinin tümü oy kullandı. Meclis üyelerinin 74’ü Bahçıvan’ı seçerken Dalgakıran 56 oyda kaldı.

Halef selef TİM başkanları yarıştı Büyükekşi kazandı

Erdal Bahçıvan’ın eski başkan Tanıl Küçük’ü geçtiği 2013 seçimlerinde İSO Meclis Başkanı seçilen Kale Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay, bu kez Bahçıvan’a karşı Adnan Dalgakıran’ı destekledi. Ancak o da seçimi Bahçıvan’ın desteklediği Ender Yılmaz karşısında kaybetti.

İSO seçimlerinde halef-selef Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı olan Mehmet Büyükekşi ve İsmail Gülle de rakip listelerde yarıştılar. Her ikisi de başkan oldukları dönemlerde iktidar partisi ile güçlü ilişkiler kuran eski TİM başkanlarından Türkiye Futbol Federasyonu’nun mevcut başkanı Büyükekşi, Bahçıvan’ın TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Delege listesinde bir numarada yer alırken Gülle ise Dalgakıran’ın bir numaralı TOBB delegesiydi. Bu yarıştan da İsmail Büyükekşi galip ayrıldı.

İSO’da iktidar ve muhalefet mi yarıştı?

İstanbul Sanayi Odası’nda iktidarla muhalefetin açık bir yarışı olmasa da AKP eski İstanbul İl Başkan Yardımcısı Kemal Akar’ın İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın listesinde yer alması iktidarın mevcut başkana destek verdiği iddiasını güçlendiriyordu. Hükümete daha mesafeli olan çevrelerin Dalgakıran’a destek verdiği biliniyor. Peki seçim sonuçları seçimden iktidarın zaferle çıktığını gösteriyor mu?

İSO Yönetim Kurulu seçiminde Bahçıvan’ın listesine oy attığını söyleyen bir Meclis üyesinin VOA Türkçe’ye, “İktidara yakın Meclis üyeleri Bahçıvan’a oy verdi, doğru. Ama Erdal Bey, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Temmuz ayındaki İSO Meclis toplantısındaki tartışmaya girdi. O iktidarla ters düşmek pahasına sanayicinin çıkarını korumaya çalıştı. Ama şunu da söyleyeyim İstanbul Ticaret Odası’ndaki seçim bu kadar rahat olmayacak. Ve ben orada muhalefetin adayına oy vereceğim” diye konuştu. Bu açıklama sonucu iktidarın “mutlak kazanç” hanesine yazmanın çok da mümkün olmadığına işaret ediyor.

İTO’da üç potansiyel aday var ancak aday olmak için önce komite üyesi olmak gerek

İstanbul Ticaret Odası yönetim kurulu seçimi 15 Kasım’da İTO Meclis Salonu’nda yapılacak. O seçimde yarışması beklenen üç potansiyel aday var. Bunlar İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO ve MÜSİAD’ın eski başkan yardımcısı Murat Kalsın ile sosyal medyada “İTO’da Değişim” kampanyasının mimarlarından Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran.

Ancak başkan adayı olmak için önce 9 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak Meslek Komitesi seçimlerinden çıkmak sonra da Meclis üyesi seçimlerinde başarı kazanmak gerekecek.

Yaklaşık 700 bin üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde bugüne kadar katılım yüzde 8 civarında kalırken iktidara yakın MÜSİAD en etkili grup oluyordu. VOA Türkçe’nin konuştuğu mevcut İTO Meclis üyelerinden biri, “Yarınki seçimde katılımın yüksek olması sonuçları etkileyebilir. Özellikle İTO’da Değişim grubu çok yükleniyor. Bugüne kadar iktidarın desteklediği Şekib Avdagiç ve Murat Kalsın’ın aynı tabana hitap etmesi bir bölünmeye yol açabilir” diyor.

Cübbeli Ahmet ve Canan Kaftancıoğlu arasında İTO polemiği
Bu arada İTO seçimlerine cemaatlerin de ilgisi olduğu görülüyor. İsmailağa cemaatinin önde gelen isimlerinden Cübbeli Ahmet Hoca (Ahmet Mahmut Ünlü) muhalefetin seçimi kazanması halinde LGBT lehine politika üreteceğini söyleyerek Şekib Avdagiç’e oy istedi.

Cübbeli Ahmet Hoca, “Mevcut başkan Şekip Avdagiç Beyefendi şimdiye kadar toplum için iyi şeyler yaptı. İnşallah bu hizmetlerine devam edecek sizin oylarınızla. Aksi takdirde Kaftancıoğlu tarafının desteklediği aday kazanırsa meydana gelecek bütün günahlara, milli ve dini değerlerimize yapılacak zararlara ortak olacağınızı unutmayarak mutlaka rey kullanmaya gidiniz” dedi.

CHP İl Başkanı ise seçimlerle ilgili hiçbir adaya işaret etmezken Cübbeli Ahmet Hoca’dan “Nükteli Ahmet Hoca” diye bahsetti.

Kaftancıoğlu sosyal medya hesabından, “Görünen Nükteli Ahmet Hoca ve destekledikleri zor durumda. Nükteli ve benzerlerine haksız ihale, iş vermenin sevap kabul edildiği zeminde akıl, ahlak, adalet zemininde kalmanın günah sayılması çok anlaşılır. Nükteli Jetski’ye ters binip kaçmak yok ama Mavi mavi masmavi. Nükteli birazdan Kaftancı’nın yazdıklarını beğenmek şu kadar, RT etmek ise bu kadar günah diyerek fetva verebilir, uyarmadı demeyin. Papucumun cübbelisi” yazdı.

AKP 2002 yılında iktidara geldikten sonra o dönem hükümeti sert bir dille eleştiren İTO Başkanı Mehmet Yıldırım’a karşı Murat Yalçıntaş’ı destekleyerek kazanmasına yol açtı. O günden beri 17 yıldır ağırlıkla kendisine yakın isimler İTO yönetim kurullarında görev alıyor.

VOA tarafından geçilen İSO’da Bahçıvan Devam Ediyor Gözler İTO’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İSO’da Bahçıvan Devam Ediyor Gözler İTO’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İSO’da Bahçıvan Devam Ediyor Gözler İTO’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.