İşler: ‘Talep Olursa Libya’ya Askeri Destek Gönderilebilir’

İşler: ‘Talep Olursa Libya’ya Askeri Destek Gönderilebilir’

ABONE OL
22:09 - 19/12/2019 22:09
İşler: ‘Talep Olursa Libya’ya Askeri Destek Gönderilebilir’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, TBMM Genel Kurulu gündemindeki Libya’yla yapılan askeri anlaşmayı savunarak, Ankara yönetimi olarak oradaki meşru hükümete destek olduklarını ve talep olursa askeri güç gönderilebileceğini söyledi.

Libya’da Fayaz Al Sarraj’ın liderliğindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Halife Hafter’in başında olduğu grup arasında çatışmalı tablo sürüyor. Bu noktada Türkiye’nin askeri gücüyle taraflar arasında tercihte bulunması tartışması yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türk Hükümeti, son olarak 27 Kasım günü Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ve “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşması” imzalamıştı.

Türkiye’de CHP başta olmak üzere muhalefet cephesi, Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanını genişletmesi dolayısıyla mutabakat muhtırasına destek verdi, ancak askeri anlaşmaya karşı çıktı. TBMM’de 5 Aralık’ta yapılan oylamada, HDP dışındaki tüm partilerce verilen destekle “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” kabul edildi ve dolayısıyla yasalaştı.

Libya’ya Türk askeri gönderilmesi yolunu açacak askeri anlaşma ise, Cumartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Bu sefer sadece HDP değil CHP ve İyi Parti de karşı oy kullanacak. CHP ve İyi Parti, Türkiye’nin hali hazırda çatışmalara sahne olan Libya’da taraflardan biri lehine askeri güç göndermesine karşı çıkıyor.

Türkiye’nin Libya ile ilişkilerinde doğrudan Erdoğan’a bağlı, kilit rol oynayan isim olan İşler ise, bugün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde (ORSAM) “Libya Krizi ve Türkiye – Libya İlişkileri” başlıklı konferansta konuşmacıydı.

İşler, Rusya’nın Libya’da askeri hamlede bulunabileceği ihtimaliyle ilgili soru üzerine, Türkiye’nin demokrasiden yana tavır aldığını ve ülkede dikta rejimi olmaması için çaba gösterdiğini belirterek, Libya’daki meşru hükümeti tanıdıklarını ve anlaşma yaptıklarını söyledi. Dolayısıyla Türkiye’nin başka ülkelerce nasıl hareket edileceğine göre değil kendi meşru siyasi tavrıyla hareket edeceğini kaydeden İşler, Libya’nın talebi olması durumunda bu ülkeye askeri destek verilebileceğini de dile getirdi.

Türkiye’nin demokrasi bloğunda yer aldığını savunan İşler, Türkiye’nin anti-demokratik blokta yer aldığı ve Libya’daki tüm taraflarla ilgilenmediği iddialarını kesinlikle kabul etmeyeceğini belirterek, “Herkesle görüştük” ifadesini kullandı.

Libya’yla yapılan askeri anlaşmada uluslararası hukuk bakımından sıkıntı olmadığı görüşünü savunduğu da gözlemlenen İşler, “Asker gönderimini karşı ülke istemedikçe yapamazsınız. Talep edilirse söz konusu. Somali, Katar örneklerinde olduğu gibi askeri bakımından yardımcı olunması talep edildiğinde askeri güç gönderilir. Bu, muharip güç olmak zorunda değil, barışa katkı vermesi amacıyla gidebilir” görüşünü aktardı.

İşler, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’yla ilgili silah ambargosu kararı bulunduğuyla ilgili soru üzerine ise, Türkiye’nin sıklıkla dış politika konusunda gündeme getirdiği “çifte standart” görüşünü dile getirdi. BM’nin silah ambargosu kararlarına rağmen Libya’da Hafter’e karşı uluslararası arenada harekete geçilmediğini söyleyen İşler, “Şimdi Hafter’e karşı harekete geçemeyenler Türkiye’nin meşru hükümete desteğine karşı çıkıyor. Bu da çifte standart. Türkiye’nin Libya’yla, meşru tarafla geçmişten beri sürdürdüğü ilişkileri var. Diğer tarafta da bir çete var. Bir baskı, dikta rejimi kurmak istiyor. Buna karşı uluslararası toplumun desteklediğini biz destekleriz. Biz Türkiye olarak ne yaptığımızı biliyoruz, bir çete liderine karşı yanlarındayız” diye konuştu.

İşler, ABD’nin Libya konusundaki tutumuyla ilgili soru üzerine ise, Türkiye’nin Libya konusunda ABD’li isimlerle belirli bir noktaya kadar anlaştığını kaydetti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın Libya konusunda meşru hükümeti saldıran taraf ile görüşme yoluna gittiğini söyleyen İşler, Trump’ın Hafter’i telefonla arayarak görüşmesini eleştirdi. ABD gibi bir devlet tarafından meşru hükümet ile çatışma halindeki bir tarafa meşruiyet kazandırılmasıyla soruna çözüm bulunamayacağını söyleyen İşler, ABD’nin Libya’da da yanlış bir diplomatik tutum benimsediği görüşünü aktardı.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.