IŞİD Lideri ABD Hava Saldırısında Öldürüldü

IŞİD Lideri ABD Hava Saldırısında Öldürüldü

ABONE OL
20:37 - 12/07/2022 20:37
IŞİD Lideri ABD Hava Saldırısında Öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada IŞİD’in üst düzey beş liderinden biri olan Mahir el Agal’ın ABD tarafından düzenlenen bir hava operasyonunda öldürüldüğü bildirildi.

CENTCOM, el Agal’ın Suriye’nin kuzeybatısında insansız hava aracıyla yapılan operasyonda öldürüldüğünü bildirdi. Saldırıda el Agal’ın yardımcılarından birinin de ağır yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada operasyonun büyük planlamalar sonucu başarıyla hayata geçirildiği ve ilk değerlendirmelerin sivil can kaybının yaşanmadığını gösterdiği belirtildi.

Açıklamada el Agal’ın Irak ve Suriye dışındaki IŞID ağlarının geliştirilmesinden sorumlu olduğu belirtildi.

ABD Merkez Komutası Sözcüsü açıklamasındada ”IŞİD, ABD ve bölgedeki ortakları için tehdit oluşturmayı sürdürüyor” dedi.

El Agal’ın öldürülmesi, IŞİD’in Suriye’de topraklarını kaybettikten sonra gerilla gücü olarak yeniden örgütlenme çabalarına bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Şubat ayında da IŞİD’in üst düzey lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, ABD’nin Suriye’de düzenlediği obir askeri baskın sırasında kendini öldürmüştü.

ABD’nin Suriye’deki yaklaşık 900 askerinin çoğu 10 yıldır devam eden iç savaşta harabeye dönmüş ülkenin doğusunda faaliyet gösteriyor. Başkan Joe Biden yönetimi henüz sekiz yıldır süren misyonda uzun vadeli bir plan açıklamadı.

Muhaliflerin elindeki bölgelerde faaliyet gösteren insani yardım örgütü Suriye Sivil Savunma, kimliği belirsiz bir insansız hava aracının Halep’in kuzey kırsalındaki Khaltan köyünde bir motosikleti hedef aldığını ve iki kişinin öldüğünü bildirdi.

ABD ordusu açıklamasında motosikletten söz etmedi ancak Mahir ile yakından bağlantılı üst düzey bir IŞİD yetkilisinin ağır yaralandığını bildirdi.

2014-2017 yılları arasında IŞİD milyonlarca kişiyi yönetiyor ve dünya genelinde onlarca şehirde düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstleniyor ya da bu saldırılara ilham oluyordu.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi 2014’te Irak ve Suriye’nin dörtte birinden büyük bir bölgede halifelik ilan etmişti. Bağdadi, Suriye’nin kuzeybatısında 2019 yılında ABD özel güçleri tarafından düzenlenen operasyonda öldürülmüştü.

IŞİD’le mücadele eden ABD liderliğindeki koalisyon 2019’un ortasında grubun savaş alanında bozguna uğramasının ardından 3 bini yabancı olmak üzere 14 bin ile 18 bin üyesini elinde tuttuğunu bildirmişti.

Uzmanlar normal hayatlarına dönen birçok yerel savaşçının bir fırsat belirmesi durumunda yeniden ortaya çıkmaya hazır olduklarını söylüyor.

VOA tarafından geçilen IŞİD Lideri ABD Hava Saldırısında Öldürüldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. IŞİD Lideri ABD Hava Saldırısında Öldürüldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan IŞİD Lideri ABD Hava Saldırısında Öldürüldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.