İşbirliği olmazsa YRP İzmir’de AK Parti’ye kaybettiren parti olur mu?

İşbirliği olmazsa YRP İzmir’de AK Parti’ye kaybettiren parti olur mu?

ABONE OL
23:39 - 16/01/2024 23:39
İşbirliği olmazsa YRP İzmir’de AK Parti’ye kaybettiren parti olur mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Cumhurbaşkanı seçimlerinde Cumhur İttifakı bünyesinde işbirliği kurduğu Yeniden Refah Partisi (YRP) ile 31 Mart’taki yerel seçimlerde işbirliği yapıp yapmayacağı tartışması gündemde yerini koruyor.

AK Parti ile ittifak görüşmelerinin kesildiğini açıklayan YRP Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, “En son geçen hafta Pazar günü olacak görüşmeyi ertelemek istediklerini bildirmişlerdi. Onun dışında herhangi bir randevulaşma sözkonusu olmadı. Heyetler arasındaki görüşmeler kesildi. Talep veya girişimimiz olmayacak” dedi. “Siyaset, işbirliğine kapıları açık tutmaktır” diye konuşan Kılıç, “Liderler düzeyinde bir talep gelirse buna olumlu bakarız” ifadesini de kullandı.

YRP lideri Fatih Erbakan da işbirliği için yapılacak son toplantıyı işaret ederek “Eğer bir anlaşma sözkonusu olmazsa, bizim Ankara, İstanbul ve İzmir’de büyükşehir belediye başkan adaylarımız seçimlere girecek” demişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne YRP’li ya da MHP’li aday önerisi

AK Parti ile işbirliğine kapılarının halen açık olduğunu söyleyen YRP İzmir İl Başkanı Cemal Arıkan ise Mayıs ayındaki genel seçimler ve geçmiş yerel seçim sonuçlarına göre kentte 8 ilçede seçimin kaderini belirleme gücünü ellerinde tuttuklarını açıkladı. “Biz AK Parti’ye gidip ‘seçim ittifakı yapalım’ demiyoruz ki, AK Parti bize geliyor” diyen Arıkan, görüşmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu da ifade etti. Arıkan, Cumhur İttifakı işbirliğinde seçime girilmesi halinde İzmir’de büyükşehir belediye başkan adayının AK Parti’den değil YRP veya MHP’den belirlenmesi gerektiğini de söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Arıkan, siyasi kutuplaşma nedeniyle İzmir’de AK Partili bir adayın seçimi kazanma olasılığını düşük bulduğunu söyleyerek Cumhur İttifakı bünyesindeki, YRP veya MHP’li bir adayın kutuplaşma engelini aşabileceğini belirtti. İzmir’de iktidar-muhalefet çatışmasının yerel yönetim hizmetlerine engel olduğunu da kaydeden Arıkan, kenti bu durumdan kurtaracak adayın da AK Parti dışı bir isim olduğunu ifade etti.

“8 ilçede seçimin kaderini değiştirme gücümüz var, görüşmek isteyen buyursun gelsin”

Aynı zamanda YRP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için başvuran tek aday adayı olan Arıkan, “İzmir’de en az 8 ilçede sonucu bizim oylarımız belirleyecek. İlçenin iç dinamiklerinden kaynaklanan bizim belediyeyi alabileceğimiz ilçeler de var. Biz o doğru aday peşindeyiz” diye konuştu.

Kemalpaşa, Bergama, Menemen, Aliağa, Kınık, Beydağ, Torbalı, Buca ve Karabağlar’da seçimin sonucunu etkileyeceklerini belirten Arıkan, “Bizim kazanıp kazanmamadan öte sonucu etkileme gücümüz var şu anda. Erbakan hocamın ikinci partisi olan Milli Selamet Partisi’nin logosu anahtardı. Şimdi tarih tekerrürden ibaret, yine böyle bir anahtar bizim elimize geldi. O yüzden herkes bize geliyor. Biz de herkese diyoruz ki ‘istişareye açığız, buyurun gelin” dedi.

Arıkan, “95 yılından beri İzmir’deyiz, Milli Görüş’ün genel oyu her zaman 8-10 bin bandındadır. Geçen milletvekili seçimlerinde 30 bine yakın oy aldık. Yüzde 300 oy patlaması var. Bu seçim yine Türkiye’de sürpriz parti biziz Allah’ın izniyle, İzmir’de de hiç beklenmeyen oy oranlarıyla çok sürpriz sonuçlar yakalayacağız” diye konuştu.

“Biz AK Parti’ye gidip ‘seçim ittifakı yapalım’ demiyoruz ki, AK Parti bize geliyor”

YRP İzmir İl Başkanı Cemal Arıkan: İzmir’de en az 8 ilçede sonucu bizim oylarımız belirleyecek.

Yerel seçime tek başına girecek gibi hazırlıklarını sürdürdüklerini anlatan Arıkan, “Kimseyle görüşmeye kapalı değiliz. Ülkeyi bölmek isteyenler hariç herkesle bu ülkenin faydasına olan her şeyi konuşuruz. Ama gelecekler, taleplerini söyleyecekler. Bizim kimseden bir talebimiz yok. Biz AK Parti’ye gidip ‘seçim ittifakı yapalım’ demiyoruz ki, AK Parti bize geliyor. Şimdi ‘ittifak yapalım’ diyen birine şartları sorarsınız; ‘ne teklif ediyorsunuz bize?’ O şartlar müzakere edilir, bir istişare süreci devam eder. Bir karar çıkar veya çıkmaz. Ama bizim İzmir teşkilatı olarak bir ittifak olacakmış gibi bir hazırlığımız yok; olmayacakmış gibi 30 ilçede en doğru adaylar ve büyükşehirde de en güzel şekilde projelerimizle biz seçime hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Herkesle seçim işbirliğine açık olduklarını da vurgulayan Arıkan, “Ha bu arada CHP gelir, ‘AK Parti sizinle görüşüyormuş, biz de sizinle görüşmek istiyoruz, beraber ittifak yapalım’ derse biz onlarla da görüşürüz. Böyle bir angajmanımız yok. CHP zaten İzmir’i alıyorum kafasında, o yüzden gelmiyor. Ama AK Parti geliyor diyor ki, ’sizin oyunuza ihtiyacımız var, beraber girelim.’ Hay hay müzakere edelim, buyurun” diye konuştu.

“AK Parti ‘bizim kararlarımıza müdahale etmeyin’ diyor”

YRP’nin AK Parti’yle işbirliği şartının yerel seçimlerde karar alma süreçlerinin içinde olmaktan geçtiğini belirten Cemal Arıkan, “Onlar şu an daha çok oy aldılar. Bizim oyumuzla da olsa tekrar Cumhurbaşkanı oldular. Burada bir hava olabilir, bu normal. Ama genel başkanımızın tavrı bir ittifak teklifi geldiğinde ‘çok güzel bir fırsat geldi, üç tane beş tane ilçe belediyesi alayım, ne olursa olsun’ değil. Kayıkçı kavgası değil vatanın lehine orta ve uzun vadede hayırlı işler yapmak için ‘kim aday olacak’ diye karar süreçlerine müdahale ediyoruz. AK Parti de doğal olarak ‘bizim kararlarımıza müdahale etmeyin’ diyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de YRP’nin sunduğu mutabakat metninin imzalanmaması nedeniyle AK Parti ile ittifak görüşmelerinin başta negatif sonuçlandığını hatırlatan Arıkan, “Biz 30 maddeye imza atacağız deyince AK Parti ‘biz bir sürü ittifak yaptık, hiç böyle bir şey imzalamadık’ demişlerdi. Genel başkanımız ‘o zaman siz bilirsiniz, ben adaylığımı açıklıyorum’ dedi. Son gece saat dörtte geldiler ‘biz imzalayacağız’ diye. Aynı tavrı genel başkanımız yerel seçimlerde de gösteriyor. O yüzden herkes fikrini söyleyecek” dedi.

“Karşı tarafta rant duygusuyla bir kavga devam ediyor”

İzmir’in birçok ilçesinde Cumhur İttifakı’nın belediye başkan aday adaylarından tabanda rahatsızlık olduğunu dile getiren Arıkan, “Yerel seçimin dinamikleri çok farklı. Mesela Cumhur İttifakı’nın, MHP’nin ve AK Parti’nin olduğu ilçeler var. O ilçelerde MHP’nin girdiği ilçelerde AK Parti tabanı, AK Parti’nin girdiği ilçelerde MHP tabanı aslında çok memnun değil bu durumdan. Kerhen oy veriyorlar. Mesela şimdi açıklıyoruz artık yavaş yavaş, yani o ilçelerin dinamiklerine çok hakim olan adaylarımız var. O yüzden genel seçim gibi değil buradaki olay. Yani doğru aday koyduğunuz zaman belki yüzde 1000, yüzde 10 bin bile oy artışı olur. Hatta devamında da belediyeyi de alabilirsiniz” diye konuştu.

İzmir’in 12 ilçesinde YRP adaylarının bu hafta içerisinde açıklanacağını söyleyen Arıkan, 18 ilçede de aday adaylığı sürecinin devam ettiğini belirtti. YRP İzmir İl Başkanı, “Herkes bir siyaset yapıyor, birileri birilerine hırsız diyor, birileri birilerine bir şey diyor. Bu siyasetin kalitesini düşürüyor. Biz ne diyoruz? Bir, doğru aday. Sicili temiz, geçmişi güzel adaylar. İki, doğru proje. Projeler yarışsın. Bu yerel seçim. İdeoloji seçimi değil” dedi.

Arıkan, “Karşı tarafta rant duygusuyla bir kavga devam ediyor. Herkes birbirine yükleniyor. Maalesef CHP’de de böyle AK Parti’de de Cumhur İttifakı’nda da durumlar böyle. Biz herkesi doğruya çağırıyoruz ve vatandaş da bunu görüyor” şeklinde konuştu.

İzmir’de “Milli Görüş belediyeciliğini” hayata geçireceklerini ifade eden Arıkan, “Biz bu seçimde Allah’ın izniyle birçok ilçede belediye meclis üyesi de kesin sokacağız. Böyle olunca o ilçeyi kim kazanırsa kazansın bizim belediye meclis üyemiz orada oldu mu, fiyatı olmayan, sadece ve sadece vatanı ve milleti için siyaset yapan insanlar bu milletin hakkını savunabilecekler. Böylece biz belediyeyi kazansak da kazanmasak da Milli Görüş belediyeciliği mecburen uygulanacak İzmir’de” dedi.

VOA tarafından geçilen İşbirliği olmazsa YRP İzmir’de AK Parti’ye kaybettiren parti olur mu? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İşbirliği olmazsa YRP İzmir’de AK Parti’ye kaybettiren parti olur mu? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İşbirliği olmazsa YRP İzmir’de AK Parti’ye kaybettiren parti olur mu? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.