İran’ın Suudi Arabistan’a Tehditlerinden ABD Endişeli

İran’ın Suudi Arabistan’a Tehditlerinden ABD Endişeli

ABONE OL
19:46 - 02/11/2022 19:46
İran’ın Suudi Arabistan’a Tehditlerinden ABD Endişeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Beyaz Saray, İran’ın Suudi Arabistan’a tehditlerinden endişe duyduklarını ve ABD’nin gerekirse yanıt vermekten çekinmeyeceğini bildirdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü, “”Tehdit tablosundan endişe duyuyoruz ve Suudiler’le askeri ve istihbarat kanalları aracılığıyla sürekli temas halindeyiz. Bölgedeki çıkarlarımızı ve ortaklarımızı savunmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

Amerikalı yetkili Wall Street Journal gazetesinin, İran’ın Suudi Arabistan’daki hedeflere saldırı ihtimaline dair Riyad’ın Washington ile istihbarat paylaştığını haberleştirmesi üzerine konuştu.

Suudi hükümetinin basın ofisi, Reuters haber ajansının yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İran ise bugün yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’a yönelik bir tehdit oluşturduğunu reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Batı medyasında İran’ın Suudi Arabistan’ı tehdit ettiğine dair çıkan haberlerin “asılsız suçlamalar” olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, 20 Ekim’de Suudi liderlere İsrail’e güvenmemeleri konusunda bir açıklama yapmış ve “Suudi rejimine camdan saraylarınıza sığınmalarını tavsiye ediyorum. Bu bizden bir uyarıdır. Eviniz örümcek ağlarından inşa edilmiş” demişti.

Riyad, 2020’de Körfez’deki iki müttefikiyle birlikte İsrail’le bir anlaşma imzalamıştı. Bölgede İran karşıtı yeni bir eksen oluşturan anlaşma, ABD aracılığıyla gerçekleşmişti.

Öte yandan Riyad, ABD’nin bölgedeki varlığı konusundaki belirsizlik döneminde Körfez’deki gerilimi kontrol altına almak için geçen sene Tahran ile doğrudan görüşmeler başlatmıştı.

Suudi Arabistan, 2019’da petrol tesislerini hedef alan füze ve SİHA saldırısından İran’ı sorumlu tutmuştu. Ancak Tahran suçlamayı reddetmişti.

Bölgenin önde gelen Sünni Müslüman ve Şii gücü olan iki ülke, Ortadoğu’daki vekalet savaşlarında bazı müttefik grupları destekleyerek yıllardır rekabet ediyor.

Son gelişmeler, Riyad ve Washington arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde ortaya çıktı.

Suudi liderliğindeki OPEC+ ittifakının geçen ay petrol üretim hedeflerini düşürmeye karar vermesinin ardından, ABD’de benzin fiyatlarında ani bir artış yaşanacağı kaygıları artmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, bu kararın ABD’nin Riyad ile bağlarının üzerinde sonuçları olacağını söylemişti. Bazı senatörler Beyaz Saray’ı silah satışlar dahil Riyad ile tüm işbirliğini dondurmaya çağırmıştı. Suudi Arabistan, güvenliği için büyük ölçüde ABD’ye güveniyor.

VOA tarafından geçilen İran’ın Suudi Arabistan’a Tehditlerinden ABD Endişeli haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’ın Suudi Arabistan’a Tehditlerinden ABD Endişeli haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’ın Suudi Arabistan’a Tehditlerinden ABD Endişeli haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.