İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı insansız hava araçlarıyla başladı

İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı insansız hava araçlarıyla başladı

ABONE OL
16:05 - 14/04/2024 16:05
İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı insansız hava araçlarıyla başladı
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu, İran’ın patlayıcı yüklü 100’den fazla insansız hava aracıyla kendisini hedef aldığını açıkladı. İran’ın yarı resmi haber ajansı Mehr ajansına göre İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştani, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları için hava sahasını ya da topraklarını açan ülkelere “Tahran’ın sert yanıt vereceği” uyarısında bulundu.

İsrail basınında yer alan haberlerde, İran’ın bir dizi füze de ateşlediği ancak bazı füze ve insansız hava araçlarının Suriye ya da Ürdün üzerinde düşürüldüğü belirtildi. İran’ın İsrail’e karşı insansız hava aracı dışında seyir füzelerini de kullanıp kullanmadığına ilişkin net bir bilgi ise henüz yok.

İnsansız hava araçlarının İsrail’e ulaşmasının zaman alacağını belirten İsrail ordusu, tehdit altındaki bölgelerde sirenlerin çalacağını ve savunma kabiliyetinin insansız hava araçlarına müdahale için hazır olduğunu belirtti.

İran, 1 Nisan’da Şam’daki büyükelçiliğine yönelik saldırıdan İsrail’i sorumlu tutmuş; İsrail saldırıyı ne yalanlamış ne de doğrulamıştı. Saldırıda İran Devrim Muhafızları’nın İran sınırı dışındaki askeri operasyonlarından sorumlu olan Kudüs Gücü’nden bir komutan ve altı subay ölmüştü. Tahran bu saldırının ardından İsrail’e karşılık vereceğini belirtmişti.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik ekibi tarafından düzenli olarak bilgilendirildiğini ve İsrailli yetkililerin yanısıra ABD’li ortaklar ve müttefiklerle sürekli iletişim halinde olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere, hafta sonu için gittiği Delaware’den 1 gün erken döndü. Başkan Biden’ın ulusal güvenlik ekibiyle biraraya geldiği belirtiliyor.

Reuters haber ajansında yer alan bir habere göre, bölgeden iki güvenlik kaynağı, Ürdün’ün hava savunmasının, hava sahasını ihlal eden herhangi bir İran insansız hava aracını veya uçağını durdurmaya ve düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

Kaynaklar, Ürdün ordusunun yüksek alarm durumunda olduğunu ve radar sistemlerinin drone faaliyetlerini izlediğini söylediler.

Lübnan da hava sahasını geçici olarak kapattığını duyurdu.

Saldırıların başlamasının ardından İran’ın dini lideri Ali Hamaney, X sosyal medya platformundaki İngilizce hesabında, “Kötü niyetli Siyonist rejim cezalandırılacaktır” yazarak Çarşamba günü yaptığı açıklamaların videosunu paylaştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Cumartesi akşam saatlerinde, Tahran’ın misilleme yapacağını duyurmasının ardından İsrail’in “İran’dan doğrudan bir saldırıya” hazırlandığını açıklamıştı.

Televizyonda yayınlanan açıklamasında Netanyahu, “Savunma sistemlerimiz konuşlandırılmış durumda, hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırız” demişti.

Netanyahu, İsrail’in ABD ve birçok ülkenin desteğine sahip olduğunu belirtmişti.

Gün içinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da İsrail’in, İran ve bölgedeki müttefiklerinin ülkeye yönelik “bir saldırı planını yakından takip ettiğini” söyledi. Bakan Gallant, saldırı planı hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Açıklamada Gallant, İsrailliler’in, ordunun İç Cephe Komutanlığı tarafından verilebilecek her türlü emre kulak vermesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca İsrailli yetkililer, önümüzdeki günlerde ve yaklaşan Hamursuz Bayramı’nın başlangıcında düzenlenecek okul gezileri ve gençlere yönelik etkinlikleri iptal ettiklerini açıkladı.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İran’ın olası bir misilleme saldırısına karşı tedbirleri televizyonda yayınlanan bir bilgilendirme yayınında açıkladı.

Hagari, olası bir saldırıya hazır olmak için onlarca savaş uçağının havalandırıldığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcünün açıklamasına göre, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Macaristan ve Avusturya’ya Pazar günü yapmayı planladığı ziyareti erteledi.

İsrail’in doğu komşusu Ürdün, Cumartesi gecesinden itibaren hava sahasını tüm gelen, giden ve transit uçaklara geçici olarak kapatacağını duyurdu. Açıklama, Ürdün’ün devlet televizyonu Al Mamlaka’da yayınlandı.

VOA tarafından geçilen “İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı insansız hava araçlarıyla başladı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı insansız hava araçlarıyla başladı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran’ın İsrail’e misilleme saldırısı insansız hava araçlarıyla başladı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.