​​​​​​​İran’dan BM Soruşturması Çağrısına Kınama

​​​​​​​İran’dan BM Soruşturması Çağrısına Kınama

ABONE OL
16:25 - 22/10/2022 16:25
​​​​​​​İran’dan BM Soruşturması Çağrısına Kınama
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Dışişleri Bakanlığı bugün, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin Birleşmiş Milletler’e, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için İran menşeili insansız hava araçları kullandığı yönündeki suçlamaları soruşturması çağrısını şiddetle kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani, E-3 olarak adlandırılan ülkeler grubunun dünkü çağrısının “yanlış ve temelsiz” olduğunu ve “şiddetle reddedildiğini ve kınandığını” söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde Kenani’nin, “İran İslam Cumhuriyeti hükümeti, ulusal çıkarlarını korumak ve asil İran halkının haklarını güvence altına almak amacıyla, her türlü sorumsuz eyleme karşılık verme hakkını saklı tutar. İran, halkının çıkarlarını savunmakta tereddüt etmeyecektir” dedi.

BM elçilerince imzalanan ve Reuters haber ajansının gördüğü mektupta İngiltere, Fransa ve Almanya, insansız hava aracı kullanımının 2015 İran nükleer anlaşmasını onaylayan 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini savundu. Üç Avrupa ülkesi, Ukrayna’nın hafta başında yaptığı BM soruşturması çağrısını destekledi.

Ukrayna, Rusya’nın İran yapımı Şahid-136 saldırı dronlarını kullandığını ve bu dronların hedeflerine doğru seyrettiğini ve çarpma anında patladığını söylüyor. Tahran, Ukrayna savaşında Moskova’ya İHA tedarik ettiğini reddediyor.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bugün yaptığı konuşmada İran’ın askeri satışları konusunda meydan okuyan bir tonla, ülkenin artık popüler bir silah ihracatçısı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katıldığı New York dahil son yurtdışı seyahatlerinde “insanlar bana gelip kendilerine askeri ürün satmamızı istiyorlar. ‘Neden biz? ‘ diye sordum, ‘Bir sürü başka ülke var ama sizinkiler daha iyi’ dediler” şeklinde konuştu.

Reisi, kendisinden ne tür silahlar satmasının istendiğini ya da kimlerle konuştuğunu söylemedi.

Cumhurbaşkanı Reisi bu durumun İran’ın “büyümesini istemeyen, pazarları fethetmesini istemeyen” düşmanlarını kızdırdığını söyledi; “Bırakın düşman kızsın ve öfkesinden ölsün” dedi.

VOA tarafından geçilen ​​​​​​​İran’dan BM Soruşturması Çağrısına Kınama haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ​​​​​​​İran’dan BM Soruşturması Çağrısına Kınama haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ​​​​​​​İran’dan BM Soruşturması Çağrısına Kınama haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.