İran’dan AB’nin Teklifine Yanıt

İran’dan AB’nin Teklifine Yanıt

ABONE OL
23:24 - 31/07/2022 23:24
İran’dan AB’nin Teklifine Yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in 2015 tarihli nükleer anlaşmayı kurtarmak ve müzakereleri sonuçlandırmak için yaptığı öneriye yanıt verdi.

İran’ın baş müzakerecisi Ali Bagheri Kani, Twitter’dan paylaştığı mesasında “Viyana müzakerelerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının önünü açmak için hem içerik hem de biçim açısından fikirlerimizi paylaştık” dedi.

Kani, ”İran olarak karşı tarafın da aynısını yapmaya hazır olması durumunda kısa sürede müzakereleri sonuçlandırmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Borrell geçen hafta batının ekonomik yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında İran’ın nükleer programına sınırlamalar getiren anlaşmanın canlandırılması için Tahran’a yeni bir taslak sunduklarını bildirmişti.

Borrell daha önce yaptığı açıklamada öneriyle ilgili ayrıntı vermemiş ancak nükleer anlaşmanın canlandırılması için zamanın tükenmekte olduğunu söylemişti.

Borrell, “Artık Viyana müzakerelerini önerdiğim metin temelinde sonuçlandırma ve derhal tam olarak uygulanmış bir nükleer anlaşmaya geri dönmek için hızla siyasi karar almanın zamanı geldi” demişti.

Borrell, anlaşmanın reddedilmesi durumunda, tehlikeli bir nükleer kriz riskinin yanı sıra İran ve halkı için izolasyonun da artacağı uyarısında bulunmuştu.

Dönemin başkanı Donald Trump, 2018’de ABD’yi anlaşmadan çekmiş ve yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. Bu durum karşısında İran anlaşmanın nükleer sınırlamalarını ihlal etmeye başlamıştı.

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) adlı nükleer anlaşma İran’ın nükleer silah üretmek için gerekli malzemeleri sağlamasını zorlaştırmayı hedefliyor. İran ise nükleer programının barış amaçlı olduğunu öne sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Salı günü yaptığı açıklamada Borrell’in önerisini incelediğini ve yanıtın AB’ye iletileceğini belirtmişti.

VOA tarafından geçilen İran’dan AB’nin Teklifine Yanıt haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’dan AB’nin Teklifine Yanıt haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’dan AB’nin Teklifine Yanıt haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.