İran’daki Protestolarda Can Kaybı Artarken Cezaevindeki Olaylar Sona Erdi

İran’daki Protestolarda Can Kaybı Artarken Cezaevindeki Olaylar Sona Erdi

ABONE OL
18:26 - 16/10/2022 18:26
İran’daki Protestolarda Can Kaybı Artarken Cezaevindeki Olaylar Sona Erdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İnsan hakları grupları hükümet karşıtı protestolarda en az 240 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, başkent Tahran’daki Evin cezaevindeki olayların sona erdiği belirtildi.

İnsan hakları gruplarına göre yaşamını yitiren protestoculardan 32’si çocuk yaşta.

111 bölgede 8 binden fazla kişinin gözaltına alındığı da kaydedildi.

Bu açıklama İranlı aktivist haber ajansı HRANA tarafından yapıldı.

Öte yandan İran, başkent Tahran’daki Evin cezaevindeki olayların sona erdiğini bildirdi.

Hükümet açıklamasına göre olaylarda 4 tutuklu hayatını kaybetti, 61 tutuklu da yaralandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Başkan Joe Biden’ın hükümet karşıtı protestolara destek vererek ülkenin içişlerine karıştığını iddia etti.

Başkan Biden Portland’da temasları sırasında cezaevindeki yangınla ilgili bir soruya karşılık olarak, İran hükümetinin çok baskıcı olduğunu belirtmiş ve İranlı protestocuların cesaretine şaşırdığını kaydetmişti.

İran’da yetkililer yaşamlarını yitirenlerin duman zehirlenmesi nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirtti.

Söz konusu cezaevi, önemli insan haklarına sahne olduğu gerekçesiyle Amerika tarafından 2018’de kara listeye alınmıştı.

Cezaevindeki yangın tam da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümünün ardından başlayan protestolar sırasında gerçekleşti.

Yetkililerin yangınlarla ilgili veriyi paylaşmasından önce bazı siyasi tutuklularının yakınları sosyal medyadan Evin’deki tutukluların güvenliğinin sağlanması çağrısını yaptı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, dumanların yanı sıra cezaevinden gelen silah ve patlama sesleri de dikkat çekiyor.

Cezaevindeki yangınların ülkede bir aydır devam eden protestolarla ilgili olup olmadığı bilinmiyor ama protestolarda gözaltına alınanların yüzlercesinin Evin cezaevine gönderildiği hatırlatılıyor.

İran’daki protestolar 1979’daki devrimden bu yana ülkede dini liderliğe karşı düzenlenen en kanlı gösterilerden birine dönüşmüş durumda.

VOA tarafından geçilen İran’daki Protestolarda Can Kaybı Artarken Cezaevindeki Olaylar Sona Erdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’daki Protestolarda Can Kaybı Artarken Cezaevindeki Olaylar Sona Erdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’daki Protestolarda Can Kaybı Artarken Cezaevindeki Olaylar Sona Erdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.