İran’da Yasaklı Adaylar Seçime Girebilecek mi?

İran’da Yasaklı Adaylar Seçime Girebilecek mi?

ABONE OL
13:53 - 05/06/2021 13:53
İran’da Yasaklı Adaylar Seçime Girebilecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da seçim denetiminden sorumlu Devrim Muhafızları Konseyi, 18 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde katılmak için başvuru yapan bazı isimlerin adaylıktan men edilmesinin yeniden gözden geçirilebileceğini bildirdi. Bu açıklama, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in bazı adaylara haksızlık yapıldığını söylemesi üzerine yapıldı.

Konsey sözcüsü Abbas Ali Kadhoday, Twitter mesajında, “Dini liderin emirleri nihaidir ve kararlarına uymak zaruridir. Hata yapmaktan muaf olmadığını kabul eden Devrim Muhafızları Konseyi yakında görüşünü bildirecek” ifadelerini kullandı.

İran’ın yönetiminde son söz sahibi olan dini lider Hamaney, geçen ay Devrim Muhafızları Konseyi’nin 18 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını koyan bazı ılımlı ve muhafazakar isimleri reddetmesini onaylamıştı. Bu isimler arasında eski meclis sözcüsü Ali Laricani de vardı.

Bazı adaylara getirilen yasaklar, Hamaney’in yakın müttefiklerinden biri olan yargı erki başkanı muhafazakar İbrahim Reisi’nin elini güçlendirdi. Ancak yasakların aynı zamanda ABD yaptırımları nedeniyle zarar gören ekonomiden memnuniyetsizlik duyan seçmenlerin sandık başına gitme oranının artacağı umutlarını da suya düşürebilir. Hamaney, Cuma günkü açıklamasında, diskalifiye edilen bazı adayların haksızlığa uğradığını söyledi.

Hamaney, televizyonda yayınlanan konuşmasında, “Tarama sürecinde bazı adaylara haksızlık yapıldı. Bazı yalanlarla suçlandılar, bunlar ne yazık ki internette de yayıldı. İnsanların onurunu korumak en önemli meselelerden biridir. Sorumlu kurumlara bu onuru yeniden sağlamaları çağrısı yapıyorum” dedi.

Hamaney’e yakın bir yetkili olan Mehdi Fazaeli, Twitter’da yaptığı açıklamada, dini liderin eleştirisinin hedefinde Devrim Muhafızları Konseyi’nin yer almadığını, bunun Konsey’in kararını etkilemeyeceğini söyledi.

Devrim Muhafızları Konseyi’nin reddettiği adaylara yeniden seçime girme hakkı tanıyıp-tanımayacağı ya da bu açıklamanın adayların geçirildiği taramayla ilgili söylentileri bertaraf etme amacı mı taşıdığı netlik kazanmış değil. Sosyal medya paylaşımlarına göre bazı adaylar, yurtdışında yaşayan ve çifte vakandaş olan akrabaları hakkında sert sorulara maruz kaldı. İran, çifte vatandaşlığı kabul etmiyor.

İranlı seçmenler 18 Haziran’da beşi sertlik yanlısı ikisi ılımlı, toplam yedi aday arasında bir tercih yapacak. Bu anda görev başında olan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yasalar gereği üçüncü kez yarışa katılamıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin, Tahran’ın altı dünya gücüyle 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için müzakerelerin yürütüldüğü bu ortamda Hamaney’in ülke içindeki otoritesini daha da güçlendireceği düşünülüyor.

Hamaney’in destekçileri, İran’ın ekonomik sorunlarının sorumluluğunu hükümete yüklerken, Washington’a anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesi konusunda güvenilemeyeceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen İran’da Yasaklı Adaylar Seçime Girebilecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Yasaklı Adaylar Seçime Girebilecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Yasaklı Adaylar Seçime Girebilecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.