İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamalarda 100’den fazla ölü

İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamalarda 100’den fazla ölü

ABONE OL
21:14 - 03/01/2024 21:14
İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamalarda 100’den fazla ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İranlı yetkililer, 2020 yılında Amerika’nın insansız hava araçlı saldırısında öldürülen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü eski komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümündeki anma töreni sırasında mezarı yakınında iki patlama meydana geldiğini bildirdi. Patlamada 100’den fazla kişinin öldüğü, en az 211 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Yetkililer, bazı kişilerin patlamalardan sonra kaçarken yaralandığını kaydetti. Görüntüler, ikinci patlamanın birinci patlamadan 15 dakika sonra meydana geldiğine işaret ediyor. Gecikmeli olarak gelen ikinci bir patlama genellikle saldırganların olay yerine müdahale eden acil yardım ekiplerini de hedef alması anlamına geliyor.

Devlet medyası, Tahran’ın 820 kilometre güneydoğusundaki Kirman’ın Vali Yardımcısı Rahman Celali’nin “Patlamalara terör saldırıları neden oldu” dediğini bildirdi.

Yarı resmi Nournews haber ajansı, “mezarlığa giden yolda birkaç gaz tenekesinin patladığını” bildirmişti.

Devlet televizyonu, Kızılay kurtarma personelinin törende yaralananlarla ilgilendiğini gösteren görüntüler yayınladı.

Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümünde düzenlenen anma törenine yüzlerce İranlı’nın katıldığı bildirildi. Kirman vilayetindeki Kızılay örgütünün başkanı Rıza Fallah, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor. Ancak kalabalık yolları tıkıyor” dedi.

İran’ın bölgesel askeri faaliyetlerinin mimarı olan Kasım Süleymani, İran’daki dini rejimin ulusal simgelerinden biri olarak kabul ediliyordu. Süleymani ayrıca Suriye’de 2011’deki Arap Baharı protestolarından sonra patlak veren iç savaşta Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın hükümetini güvence altına almaya yardım eden isimlerden biriydi.

Süleymani, 2003 yılında Amerika’nın Irak’ı işgaline kadar İran içinde tanınan bir isim değildi. Ancak Süleymani’nin popülaritesi, Amerikalı yetkililerin, Amerikan askerlerinin öldürülmesi ve yaralanmasına yol açan militanların silahlanmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle öldürülmesi çağrısı yapması üzerine yükselmişti. Süleymani, 2020’de, eski Başkan Donald Trump yönetiminin düzenlediği insansız hava araçlı saldırıda öldürülmüştü.

Süleymani’nin binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni sırasında meydana gelen izdihamda en az 56 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi yaralanmıştı.

Türkiye’den kınama ve taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda taziye mesajını ileterek, “İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, Kirman’daki terör saldırısının kınandığı bildirildi ve ölenler için taziye mesajı iletildi.

Açıklamada, “İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

“Saldırının acımasızlığı şoke edici”

Öte yandan Rus haber ajansı RIA Novosti, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in İranlı liderlere taziye mesajı ilettiğini bildirdi.

Kremlin açıklamasına göre Putin, “barışçı insanlara yönelik bu saldırının acımasızlığının şoke edici” olduğunu kaydetti ve “terörün her şeklini kınadığını” belirtti.

Lübnan’daki Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah ise Süleymani’ye mezarı başında saygılarını sunan insanların hedef alındığını söyledi.

VOA tarafından geçilen İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamalarda 100’den fazla ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamalarda 100’den fazla ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınındaki patlamalarda 100’den fazla ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.