İran Protesto Gösterilerine Katılanlara Ağır Cezalar Verdi

İran Protesto Gösterilerine Katılanlara Ağır Cezalar Verdi

ABONE OL
18:45 - 28/10/2020 18:45
İran Protesto Gösterilerine Katılanlara Ağır Cezalar Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran geçen yıl Kasım ayında hükümete yönelik protestolara katılan kişilere ağır cezalar verdi. Verilen cezalar arasında hapis, para ve kırbaç cezaları bulunuyor. Konuya ilişkin Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren kaynak, kendisinin de ceza almasından korktuğu için isminin açıklanmasını istemedi.

Kuzistan eyaletinde 22 Ekim tarihinde görülen davada, protestolara katılmakla suçlanan 36 kişiye toplam 109 yıl hapis, 2590 kırbaç ve her birine yaklaşık 700 dolara karşılık gelen 3 milyon İran tümeni para cezası verildi.

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı mahkeme kararında protestocuların kamu düzenini bozmak, kamu malına zarar vermek ve güvenlik güçlerinin talimatlarına uymamakla suçlandıkları görülüyor.

Mahkemenin yargılanan kişilerin sözlü savunma yapmasına izin vermediği, sadece yazılı savunmalarını aldığı belirtiliyor. Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren kaynağa göre savcı, söz konusu suçlamalar hakkında mahkemeye yeterli kanıtlar da sunamadı.

İranlı yetkililer, ceza kararları hakkındaki soruları da yanıtsız bıraktı.

Protestoculardan Ahmed Hatampur ve Meryem Payab’ın daha önce de bir başka davadan toplam 12 ay ceza aldıkları belirtiliyor. Bu iki kişi son davada halkı isyana teşvik etmekle suçlandı.

İran hükümetinin geçen yıl Kasım ayında akaryakıt fiyatlarına yüzde 50 zam yapmasının ardından protesto gösterileri başlamış ve tüm ülkeye yayılmıştı. Olaylar sırasında güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yüzlerce gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de gözaltına alınmıştı.

VOA tarafından geçilen İran Protesto Gösterilerine Katılanlara Ağır Cezalar Verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Protesto Gösterilerine Katılanlara Ağır Cezalar Verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Protesto Gösterilerine Katılanlara Ağır Cezalar Verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.