İran Olimpiyat Komitesi Başkanı’ndan Rekabi Açıklaması

İran Olimpiyat Komitesi Başkanı’ndan Rekabi Açıklaması

ABONE OL
23:19 - 20/10/2022 23:19
İran Olimpiyat Komitesi Başkanı’ndan Rekabi Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Mahmud Hüsrevi Vefa, hafta sonu Güney Kore’de ülkesinde zorunlu olan başörtüsünü takmadan yarışan kaya tırmanışçısı Elnaz Rekabi’nin cezalandırılmayacağını ya da müsabakalardan uzaklaştırılmayacağını söyledi.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de Associated Press haber ajansına konuşan Hüsrevi Vefa, Rekabi’ye karşı disiplin önlemleri almak için bir neden olmadığını çünkü başörtüsü takmamasının “kasıtsız” bir hareket olduğunu söyledi.

Rekabi ile ilişkili bir Instagram hesabı da kararını “kasıtsız” olarak nitelendirdi ve dün de erken saatlerde Tahran’a ulaşan Rekabi yarışmak için aceleye getirildiği için başörtüsünü takamadığını söyledi. Ancak Pazar günü tırmanışını gösteren bir videoda Rekabi rahat ve kalabalığa el sallarken görülüyordu.

Zorunlu başörtüsü ile ilgili protestoların şimdiye kadar 100’den fazla şehre ulaşmasına rağmen İran Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı, “Bu küçük bir sorun. Bu kadar çok konuşulmasına şaşırdım. Bize göre bu büyük bir mesele değildi” dedi.

Hüsrevi Vefa, Rekabi konusunu dün Seul’deki Ulusal Olimpiyat Komiteleri Birliği Genel Kurulu sırasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ile görüştüğünü söyledi; Rekabi ile de konuştuğunu kaydetti.

İranlı yetkili Farsça yaptığı açıklamada “Onunla konuştum ve ona sporda kesinlikle çok yetenekli olduğunu ve Paris Olimpiyatları’na katılmak için bu yolda devam etmesi gerektiğini ve İran Olimpiyat Komitesi tarafından tamamen destekleneceğini söyledim” dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi dün Rekabi’nin “güvenli bir şekilde ve ailesiyle birlikte İran’a döndüğünü” açıkladı.

Hüsrevi Vefa ise Rekabi’yi “ailesiyle birlikte bir günlüğüne İran Olimpiyat Komitesi’nin otelinde misafir” olarak tanımladı. Rekabi’nin konaklama konusunda bir tercihi olup olmadığı net değildi.

Daha sonra İran devlet medyası tarafından yayınlanan bir fotoğrafta Rekabi, Tahran’a döndükten saatler sonra, uçuştan sonra giydiği siyah beyzbol şapkası ve kapüşonlu ceketiyle bir toplantıda görülüyordu.

Hüsrevi Vefa, Rekabi’nin bugün memleketine döneceğini söyledi. Hüsrevi Vefa, İranlı yetkililerin Seul’deki etkinlikten sonra Rekabi’nin pasaportuna el koyduğu ve onu erken ayrılmaya zorladığı yönündeki şüphelere ise değinmedi.

Ancak Rekabi’nin destekçileri, diğer sporcular İran’ı haftalardır sarsan protestoları destekledikleri için hükümet tarafından hedef alınırken, 33 yaşındaki sporcu için hala endişeli.

Aktivistler, güvenlik güçlerinin muhalefete yönelik devam eden baskılar sırasında 200’den fazla kişiyi öldürdüğünü ve binlerce kişiyi tutukladığını öne sürüyor.

Avusturya bir vatandaşının İran’da tutuklandığını doğruladı

Öte yandan Avusturya, yarı resmi Fars haber ajansının İran güvenlik güçlerinin “son ayaklanmalarda” 14 yabancıyı tutukladığını açıklamasından bir gün sonra, İran’da bir vatandaşının tutuklandığını doğruladı.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı olduğu düşünülen Fars haber ajansı, aralarında Afgan, Amerikan, İngiliz, Avusturya ve Fransız vatandaşlarının bulunduğu yabancıların ne zaman ve nerede tutuklandığını belirtmedi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı ise vatandaşının tutuklanmasının gösterilerle bağlantılı olmadığını kaydetti.

Açıklamada, “İranlı yetkililer bir Avusturya vatandaşının tutuklandığını doğruladı. Tahran’daki yetkilileri bu kişinin tutuklanmasının ardındaki koşulları açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz” denildi.

“İranlı yetkililere göre bu kişi Mahsa Amini’nin ölümünden bu yana aralıksız devam eden gösterilerle ilgisi olmayan bir suçla itham ediliyor” diyen bakanlık, ismini vermediği bu kişiye konsolosluk yardımı sağlayacağını da belirtti.

İran, 16 Eylül’de 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında ölümünün ardından ülke çapında patlak veren protestolardan “yabancı düşmanlarla” bağlantılı “haydutlar”olarak nitelediği kişileri sorumlu tutuyor.

VOA tarafından geçilen İran Olimpiyat Komitesi Başkanı’ndan Rekabi Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Olimpiyat Komitesi Başkanı’ndan Rekabi Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Olimpiyat Komitesi Başkanı’ndan Rekabi Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.