İran Hürmüz Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı bir kargo gemisine el koydu

İran Hürmüz Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı bir kargo gemisine el koydu

ABONE OL
18:15 - 13/04/2024 18:15
İran Hürmüz Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı bir kargo gemisine el koydu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran Devrim Muhafızları, Cumartesi günü, Hürmüz Boğazı’nda İsrail bağlantılı bir kargo gemisine el koydu.

İran’ın bu eylemi, Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğini ve İsrail’in gerçekleştirdiğinden şüphelenilen Suriye’deki İran konsolosluğu saldırısına misilleme yapacağını söylemesinden birkaç gün sonra geldi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA, İran Devrim Muhafızları’nın bir helikopterinin Portekiz bayraklı MSC Aries gemisinin güvertesine inerek, gemiyi İran sularına götürdüğünü bildirdi. IRNA’da yer alan haberde, geminin İsrail ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Aries gemisini işleten MSC, İran’ın gemiye el koyduğunu doğruladı. Şirket, geminin güvenli bir şekilde geri dönmesi ve 25 mürettebatının durumu için “ilgili yetkililerle” çalıştıklarını söyledi.

Denizcilik şirketi Zodiac, MSC’nin Aries gemisini, kendi şirketlerinin bir iştiraki olan Gortal Shipping’den kiraladığını açıkladı.

Ayrıca Zodiac, geminin tüm faaliyetlerinden MSC’nin sorumlu olduğunu belirtti.

Zodiac şirketinin bir kısmı İsrailli işadamı Eyal Ofer’e ait.

İran’da bazı haber kanalları, geminin kontrolünün ele geçirilme anları olduğunu iddia ettikleri bir video yayınladı. Videoda, helikopterden bir gemiye inen bir kişi görülüyor.

Reuters haber ajansı, videodaki geminin MSC Aries olduğunu doğrulayabildi ancak videonun çekildiği tarihi doğrulayamadı.

Bölgede yükselen gerilim

Olay, İsrail’in Ekim ayında Gazze’ye yönelik harekatının başlamasından bu yana bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

İsrail veya müttefiki ABD, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen’de İran yanlısı gruplarla çatışma halinde.

Tahran, 1 Nisan’da Şam’daki İran konsolosluğuna İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen hava saldırılarına misilleme yapmakla tehdit etmişti.

Saldırıda, aralarında iki üst düzey İranlı komutanın bulunduğu yedi Devrim Muhafızları askeri ölmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü İran’ın İsrail’e “er ya da geç” saldırmasını beklediğini söyledi. Biden, Tahran’ı herhangi bir saldırıya kalkışmaması konusunda uyardı.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, MSC Aries’in ele geçirildiği yönündeki haberlere yanıt olarak, “İran, bu durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz Tahran’ı korsanlıkla suçladı.

VOA tarafından geçilen İran Hürmüz Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı bir kargo gemisine el koydu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Hürmüz Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı bir kargo gemisine el koydu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Hürmüz Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı bir kargo gemisine el koydu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.