İran El Koyduğu ABD İnsansız Deniz Araçlarını Bıraktı

İran El Koyduğu ABD İnsansız Deniz Araçlarını Bıraktı

ABONE OL
21:47 - 02/09/2022 21:47
İran El Koyduğu ABD İnsansız Deniz Araçlarını Bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Deniz Kuvvetleri, Kızıldeniz’de ABD’ye ait iki insansız deniz aracına bir süreliğine el konulduğunu açıkladı. Açıklamada, araçlara deniz ulaşımı güvenliğini riske soktukları için el konulduğu belirtildi. İran devlet televizyonu bunun son günlerde yaşanan benzer ikinci olay olduğunu duyurdu.

Televizyonda yer alan haberde “İran donanmasına ait Jamaran fırkateyni, ABD filosuna uyarılarda bulunduktan sonra olası bir kazayı önlemek için Perşembe günü iki gemiye el koydu. Uluslararası nakliye yollarının güvenliğinin sağlanmasının ardından iki gemi güvenli bir bölgede serbest bırakıldı” denildi.

Haberde en az 10 kişilik İran donanma personelinin, iki insansız deniz aracını geminin güvertesine alırken çekilmiş görüntülerine de yer verildi.

Ancak Reuters haber ajansına konuya dair açıklama yapan Amerikalı bir Savunma Bakanlığı yetkili ise İran’ın bugün olay yerine gelen ABD savaş gemilerine iade etmeden önce, ellerinde ABD’ye ait herhangi bir araç olduğunu reddettiğini söyledi.

Yetkili, İran Donanması’na ait savaş gemisinin dün iki ABD yelkenli insansız hava aracını sudan çıkardığını ve üzerlerini muşambayla kapattığına da dikkat çekti.

Salı günü de ABD Donanması, İran Devrim Muhafızları deniz kuvvetlerinin Körfez’de ABD 5. Filosu’na bağlı insansız bir su üstü aracını ele geçirme girişimini engellediğini açıklamıştı.

İran ABD’ye ait insansız deniz araçlarının bölgedeki gemi trafiği açısından risk oluşturduğunu iddia ediyor.

İran petrol tankerlerini ve ticari gemilerini korsanlığa karşı korumak üzere yıllar önce gönderdiği gemilerin ardından, Husi hareketini desteklediği Yemen kıyılarına yakın Kızıldeniz’deki donanma varlığını arttırıyor.

Tahran, Körfez’deki askeri faaliyetleri konusunda ABD’yi defalarca uyarmış ve Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri’nin İran gemilerinin geçişini güvence altına almak ve yakıt kaçakçılığıyla mücadele etmek için devriyeleri arttırdığını söylemişti.

VOA tarafından geçilen İran El Koyduğu ABD İnsansız Deniz Araçlarını Bıraktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran El Koyduğu ABD İnsansız Deniz Araçlarını Bıraktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran El Koyduğu ABD İnsansız Deniz Araçlarını Bıraktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.