İran Dışişleri Bakanı AB yaptırımlarını ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi

İran Dışişleri Bakanı AB yaptırımlarını ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi

ABONE OL
16:09 - 23/04/2024 16:09
İran Dışişleri Bakanı AB yaptırımlarını ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

AB’nin dün İran’a yönelik yaptırımları genişletmesi üzerine İran Dışişleri Bakanı’ndan ilk açıklama geldi. “Yaptırımlar üzüntü verici” diyen Bakan, İran’ın meşru müdafaa hakkını savundu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, bugün X’ten yaptığı paylaşımda, İran’ın İsrail’e saldırısı sonrasında açıklanan, Avrupa Birliği yaptırımlarının “üzüntü verici” olduğunu, ülkesinin meşru müdafaa amacıyla hareket ettiğini söyledi.

İran, Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinin İsrail tarafından bombalandığı gerekçesiyle, misilleme olarak İsrail’e 300’den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatmıştı.

Pazartesi günü AB dışişleri bakanları, İran’a yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda prensipte anlaştı.

AB’nin yeni yaptırımları, insansız araçlar ve balistik füzelerin yapımında kullanılan AB üretimi bileşenlerin İran’a ihracatının yasaklanmasını ve bu amaçla daha önce belirlenen listedeki ürünlerin genişletilmesini hedefliyor.

Söz konusu ekipmanların, İran tarafından ayrıca Rusya’nın Ukrayna işgalini desteklemek için Rusya’ya temin ettiği İran yapımı insansız hava araçlarında kullanıldığı da biliniyor.

AB’nin yeni yaptırım planına göre, İran’ın insansız hava aracı programında yer alan kişi ve kuruluşları da seyahat yasakları ve varlık dondurma tedbirleri yoluyla kara listeye alınıyor.

İran Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan X’te yaptığı açıklamada, “İsrail’in pervasız saldırganlığı karşısında İran meşru müdafaa hakkını kullandı diye AB’nin İran’a karşı daha fazla hukuk dışı kısıtlama uygulamaya hızla karar vermesi üzüntü vericidir” dedi ve AB’yi bunun yerine İsrail’e yaptırım uygulamaya çağırdı.

Yaptırımların genişletilmesinin yürürlüğe girebilmesi için söz konusu yasal çerçevenin onaylanması gerekiyor.

VOA tarafından geçilen İran Dışişleri Bakanı AB yaptırımlarını ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Dışişleri Bakanı AB yaptırımlarını ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Dışişleri Bakanı AB yaptırımlarını ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.