İran Devrim Muhafızları İstihbarat Şefi Görevden Alındı

İran Devrim Muhafızları İstihbarat Şefi Görevden Alındı

ABONE OL
22:22 - 23/06/2022 22:22
İran Devrim Muhafızları İstihbarat Şefi Görevden Alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları’nın istihbarat şefi Hüseyin Taib görevden alındığını duyurdu.

Görevden alma kararının nedeni açıklanmayan haberde, Taib’in Devrim Muhafızları’nın Başkomutanı General Hüseyin Salami’ye danışman olarak atandığı duyuruldu.

Taib’in yerine ise daha önce Devrim Muhafızları İstihbarat Koruma Birimi’nin başkanı olan Muhammed Kazemi atandı.

Taib’in görevden alınması kararı, İsrail medyasının Tahran’ı Türkiye’deki İsrailli turistleri öldürme veya kaçırma planının arkasında olmakla suçlamasından günler sonra geldi.

2009’da Devrim Muhafızları’nın istihbarat şefi olmadan önce Taib, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in ofisinde çalışmıştı.

İsrail, İran’ın İstanbul’daki İsrailli turistleri öldürme veya kaçırma planları olduğu iddiasıyla 13 Haziran’da Türkiye’ye seyahat uyarısını en yüksek seviyeye çıkarmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Söz konusu uyarıların, farklı uluslararası gelişmelerle ve saiklerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir” demişti.

İsrail medyası da geçen hafta, İsrailli ve Türk istihbarat yetkilileri birlikte çalışarak Mayıs ayında Türkiye’de İran kaynaklı bir terör saldırısını engellediğini duyurmuştu.

Lapid Ankara’da işbirliği mesajı verdi

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara’da ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Mayıs ayında Türkiye’de bulunan bazı İsrailliler’in terör tehdidinden korunduğunu söyleyen Lapid, bunun İsrail’in Ankara ile diplomatik ve güvenlik alanındaki işbirliği sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

Lapid Tahran’ı Türkiye’deki İsrailliler’i hedef almakla suçlarken toplantıda, “Biz, Türk hükümetinin profesyonel ve koordine aktiviteleri için kendilerini tebrik ediyoruz. Hem Türk hem de İsrailli çalışanlara, Dışişleri Bakanlığı mensuplarına, istihbarat mensuplarına, bunun yanında polis teşkilatına son haftalarda bu çalışmalarından ötürü şükranlarımızı sunuyorum. İran bu terör saldırısı girişimlerinin arkasındadır. Bu noktada istihbaratlar herhangi bir şüpheye yer bırakmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Lapid, Tahran’ın bu hareketleriyle Türkiye’nin egemenliğini de hedef aldığını söylerken, “Hiçbir ülke buna müsaade edemez. Türkiye bu konuda İranlılara nasıl yanıt vereceğini bilir. Bundan eminiz. Bu noktada İsrail tabii ki hiçbir şey yapmadan oturmayacaktır. Vatandaşlarına İsrail içinde ve dünyanın dört bir yanında yapılacak saldırılarla ilgili çalışacaktır” dedi.

Ayrıca Lapid, ilgili gelişmeler sonrası İsrail’in Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını değiştirebileceklerini belirtti.

VOA tarafından geçilen İran Devrim Muhafızları İstihbarat Şefi Görevden Alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Devrim Muhafızları İstihbarat Şefi Görevden Alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Devrim Muhafızları İstihbarat Şefi Görevden Alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.