“Irak, Türkiye’nin önerdiği PKK’ya karşı ortak operasyon merkezine sıcak bakıyor”

“Irak, Türkiye’nin önerdiği PKK’ya karşı ortak operasyon merkezine sıcak bakıyor”

ABONE OL
22:25 - 21/03/2024 22:25
“Irak, Türkiye’nin önerdiği PKK’ya karşı ortak operasyon merkezine sıcak bakıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin yasadışı örgüt PKK ile mücadele etmek amacıyla Irak ile bir “ortak operasyon merkezi” kurmayı önerdiğini ve Bağdat’ın geçen hafta yapılan bir toplantıda buna “olumlu” yanıt verdiğini söyledi.

Aralarında savunma bakanlarının da bulunduğu üst düzey Türk ve Iraklı yetkililer, Türkiye’nin bölgede yeni askeri operasyonlar konusunda uyarıda bulunmasının ardından, PKK’ya karşı olası önlemler de dahil güvenlik konularını görüşmek üzere geçen hafta Bağdat’ta biraraya gelmişti.

Yetkili, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Irak da (PKK’yı) kendisi için bir tehdit olarak görüyor. Ortak bir operasyon merkezi kurma ve terörle mücadelede işbirliği yapma teklifimize olumlu yaklaştılar” dedi.

Geçen haftaki görüşmede iki taraf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında sona erecek olan Ramazan ayından sonra Bağdat’a yapması beklenen ziyaretin hazırlıklarını da ele aldı.

Yetkili, Ankara’nın, ortak operasyon merkezinin, Erdoğan’ın ziyareti sırasında imzalamayı planladığı daha geniş bir stratejik belgeye dahil edilmesini istediğini söyledi.

Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından “terör örgütü” olarak tanımlanan PKK’yı, Irak da “yasaklı örgüt” listesine almıştı. Geçen hafta Bağdat’taki ortak güvenlik zirvesinin sonuç bildirgesinde, “Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK’nın, Irak’ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır” ifadesine yer verilmişti.

Türkiye’nin militanlara karşı yıllardır yürüttüğü sınırötesi askeri operasyonlar sonucunda Suriye’nin Türkiye sınırındaki topraklarının yaklaşık yarısı ve Irak’ın Türkiye sınırındaki topraklarının tamamı Türk ordusu tarafından kontrol ediliyor ya da denetleniyor.

VOA tarafından geçilen “Irak, Türkiye’nin önerdiği PKK’ya karşı ortak operasyon merkezine sıcak bakıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Irak, Türkiye’nin önerdiği PKK’ya karşı ortak operasyon merkezine sıcak bakıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Irak, Türkiye’nin önerdiği PKK’ya karşı ortak operasyon merkezine sıcak bakıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.