Irak Mahkemesi’nden Kürt Petrolüne Yetki Kısıtlaması

Irak Mahkemesi’nden Kürt Petrolüne Yetki Kısıtlaması

ABONE OL
23:10 - 15/02/2022 23:10
Irak Mahkemesi’nden Kürt Petrolüne Yetki Kısıtlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak’ta federal mahkeme Kürt bölgesindeki petrol endüstrisini düzenleyen yasanın, anayasaya uygun olmadığı hükmüne vardı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, petrol ve doğalgaz kaynaklarını federal hükümetten bağımsız olarak çıkartıyor. Bölgesel yönetim 2007 yılında, bu kaynakların nasıl yönetileceğine dair kendi yasasını da yürürlüğe koymuştu.

Bölgeden çıkartılan ham petrol Irak’ın Kerkük bölgesiyle Türkiye’nin Ceyhan limanı arasında işleyen boru hattı aracılığıyla taşınıyor.

Reuters haber ajansına göre mahkeme kararında Erbil’deki Kürt yönetiminin bölgede ve komşularında çıkartılan ham petrolün tamamını, merkezi yönetime ve Petrol Bakanlığı’na devretmesi gerektiği belirtildi.

Kararda bölgenin petrol şirketleriyle, yabancı taraflarla ve ülkelerle yaptığı sözleşmeler geçersiz ilan edildi. Buna petrol arama, çıkartma, ihracat ve satış sözleşmeleri dahil.

Kararda ayrıca başkent Bağdat’taki Petrol Bakanlığı’nın, Kürt yönetiminin petrol ve doğalgaz şirketleriyle yaptığı tüm anlaşmaları da denetlemesi gerektiği belirtildi.

Reuters’a konuşan kaynaklara göre Bölgesel Kürt Yönetimi, Kerkük-Ceyhan boru hattı aracılığıyla petrol ihraç etmeye devam ediyor.

Bölgeden petrol satın alanlar akışın devam etmesini umuyor. Kürt Yönetimi henüz konuyla ilgili yorum yapmadı.

Refinitiv Eikon sektörel araştırma kuruluşunun nakliye verilerine göre Kürt ham petrol ihracatı Ekim-Aralık ayları arasında ayda ortalama 10 milyon varili buldu. İhraç edilen petrolün büyük kısmı Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerine gidiyor.

VOA tarafından geçilen Irak Mahkemesi’nden Kürt Petrolüne Yetki Kısıtlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Irak Mahkemesi’nden Kürt Petrolüne Yetki Kısıtlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Irak Mahkemesi’nden Kürt Petrolüne Yetki Kısıtlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.