İmamoğlu Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak

İmamoğlu Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak

ABONE OL
16:37 - 21/09/2022 16:37
İmamoğlu Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddia edilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılanmasına bugün (Çarşamba) İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

Hakkında 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep edilen İmamoğlu, kendisine iki yıldan fazla bir ceza verilmesi halinde ‘‘siyaset yasağı’’ ile karşı karşıya kalacak.

İmamoğlu’nun yargılandığı mahkemenin hakimi değişti

28 Nisan’da yapılan duruşmada savcının mütalaasını vermesi nedeniyle 1 Haziran’da yapılan son duruşmada mahkemenin karar vermesi bekleniyordu.

Ancak 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin beklentilerin aksine İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat’ın tanık dinlenmesi ve delillerinin incelenmesi yönündeki talebini dikkate alarak duruşmayı 21 Eylül’e erteledi.

Bu karardan 18 gün sonra yayınlanan Hakimler Savcılar kararnamesiyle Hakim Hüseyin Zengin, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nden Samsun’a tayin edildi.

Zengin’in yerine ise Anadolu Adliyesi 11. Asliye Mahkemesi hakimi Mehdi Komşul atandı.

İmamoğlu cephesi, mahkeme hakimin değiştirilmesine rağmen bu duruşmada bir karar verilmesini beklemiyor.

‘‘Yargılanan İmamoğlu değil onun şahsında somutlanan İstanbul halkının iradesidir’’

1994 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın, bu değişikliğin kafalarını karıştırdığını söylese de, hakimin teknik olarak karar vermesinin mümkün olmadığını vurguluyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Günaydın, ‘‘Bildiniz gibi ilk duruşma 9 Kasım 2021’de yapıldı. Savcının mütalaası sonrası ilk duruşma ise 1 Haziran’daki beşinci celse idi. Karar çıkabilecek bir duruşmaydı. Ama özellikle CHP büyük bir kalabalıkla Adliye önüne geldi. Milletvekilleri, genel başkan yardımcıları, örgütler ve dahası halk oradaydı. Bu duygusal yoğunlukta hakim savunmanın tanık dinlenme talebini kabul etti. Soruşturmanın genişletilmesi talebini de reddetmedi. Hemen arkasından gelen hakim yaz kararnamesi ile Giresun’dan daha yeni gelen hakim bu kez Samsun’a gönderildi. İstanbul’a gelen hakim geldiği yere gönderilmez, bunun dava ile alakalı olduğunu düşünüyoruz. 21 Eylül’de karar çok uzak bir ihtimal olsa da yine de AKP’nin sicilinin parlak olmaması kafa karıştırıyor. Araçsallaştırılmış bir yargıyla siyaseti yeniden dizayn etmek mümkün olamaz. Buna karşı çıkarız. Ama yargının siyasallaştırılması devam ediyor. Bu mahkemede yargılanan İmamoğlu değil, onun şahsında somutlanan İstanbul halk iradesidir’’ dedi.

İmamoğlu’nun bu kez mahkemede yer alması bekleniyor

Bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Elazığ’da olan İBB Başkanı, son duruşmaya katılmamış kararı Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasında takip etmişti.

Her ne kadar bazı kurmayları Ekrem İmamoğlu’nun duruşmaya katılmayacağını söylese de İBB Başkanı’nı yarınki duruşmaya katılmak için hazırlıklarını yaptığını dile getirenler de var.

“Bu duruşmada karar çıkması çok sürpriz olur“

Savunmanın yarınki duruşmaya tanık ya da tanıklar getirmesi bekleniyor.

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat da yarınki duruşmada teknik olarak karar verilmesinin mümkün olmadığını, tanıkların dinleneceğini, usulen davanın sürmesi gerektiğini söyledi.

Karar verilme aşaması haline gelinmesi halinde savunma avukatlarının reddi hakim talebinde bulunması çok muhtemel.

‘‘Vicdani kanaatine göre karar vereceksin, Saray’ın talimatına göre değil’’

Bugün Elazığ’da konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İmamoğlu’na destek verdi.

Kılıçdaroğlu, ‘‘Adaletin olmadığı yerde hukuk olmaz, insan hakları olmaz. Ama siz adalet dağıtan kişiyi eğer yönlendiriyorsanız, ‘vicdani kararına göre değil de talimatıma göre karar versin’ diyorsanız adaleti yok ediyorsunuz demektir. Şimdi önlerinde büyük bir engel var. Nedir? İBB Başkanı İmamoğlu. Nasıl yetkilerini ellerinden alırız? Bütün çaba bunun üzerine kurulu. Hakimi değiştiriyor, ceza verecek bir hakim getiriyorlar. Buradan o hakime de sesleniyorum; eğer yargı için yüz karası olmak istemiyorsan hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar vereceksin, Saray’ın talimatına göre değil! Kaldı ki bu konuda uzman raporu da var ama o hakimi değiştirdiler. Sultanın sofrasında oturanın fetvasına güvenilmez’’ dedi.

Altılı Masa’dan genel başkan yardımcıları da duruşmayı takip edecek

Kılıçdaroğlu’nun seçimin tekrarına ilişkin ifadelerinde Yüksek Seçimi Kurulu üyelerini hedef almadığını belirten CHP lideri, buna rağmen kurul üyelerinin ‘talimat’ ile sözleri üstlendiklerini belirtti.

Duruşmayı CHP’lilerin dışında Altılı Masa’yı oluşturan her bir partiden en az bir genel başkan yardımcısının da takip etmesi bekleniyor.

Duruşmada ne karar çıkarsa çıksın Adalet Sarayı’nın arka bahçesinin karşısına kurulacak sahneden açıklamalar yapılacak.

VOA tarafından geçilen İmamoğlu Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İmamoğlu Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İmamoğlu Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.