İki Göçmenlik Tasarısı Kongre Gündeminde

İki Göçmenlik Tasarısı Kongre Gündeminde

ABONE OL
16:26 - 16/03/2021 16:26
İki Göçmenlik Tasarısı Kongre Gündeminde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Amerika’da kaçak olarak yaşayan milyonlarca kişiye vatandaşlık yolunu açacak iki göçmenlik tasarısını bu hafta içinde oylayacak. ABD vatandaşlığı yolu açılabilecekler arasında tarım işçileri ve Amerika’ya çocuk yaşta aileleri tarafından kaçak olarak getirilen ve ‘Dreamers’ olarak bilinen çoğu Latin kökenli gençler var.

Reuters haber ajansına göre, Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulacak tasarılar, Kongre’deki liderlerin Başkan Joe Biden’ın kapsamlı göçmenlik planını tartışmaya açtığı sırada hedefli adımlar atılmasını amaçlıyor. Usulle ilgili ilk adımların Salı gününden itibaren atılması söz konusu. Cumhuriyetçi Partililerse ABD-Meksika sınırına yığılmaya başlayan yeni göçmenler nedeniyle Başkan Biden’ı eleştiriyor.

“Trump’ın politikalarının iptali bugünkü krizi yarattı”

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD-Meksika sınırına gelen göçmen çocukların oluşturduğu dalganın bir “insanlık krizi” olduğunu söyledi. Pelosi, bu krizin eski Başkan Donald Trump’tan miras kalan kısıtlayıcı göçmenlik uygulamalarının yarattığı “bozuk sistem” nedeniyle daha da tırmandığını kaydetti.

Ancak Cumhuriyetçiler, göçmen dalgasının Başkan Biden’ın, eski Başkan Donald Trump’ın sıkı göçmenlik politikalarını iptal etmesinin bir sonucu olduğunu kaydediyor. Pazartesi günü sınıra giden Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi lideri Kevin McCarthy, göçmen dalgasını “Biden’ın sınır krizi” olarak niteledi.

Temsilciler Meclisi’nin bu hafta oylaması beklenen göçmenlik tasarılarından ilki, ‘Dreamers’ olarak bilinen, Amerika’ya çocukken aileleri tarafından kaçak olarak getirilen ve halen Amerika’da yaşayan çoğu Latin kökenli gence Amerikan vatandaşlığının yolunun açılması için ilk adımın atılmasını öngörüyor. Tasarı aynı zamanda doğal afetlerin vurduğu ya da çatışmaların yaşandığı bazı ülkelerden kaçan ve Amerika’da geçici koruma statüsüyle yaşayanlara yardım sağlamayı da amaçlıyor.

Göç Politikaları Enstitüsü’ne göre Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Lucille Roybal-Allard tarafından hazırlanan tasarı, Amerika’da ikamet ve çalışma izni hakkı elde edebilecek 4 milyon 400 bin kişiye umut verebilir. 2019 yılında 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nden 237 oyla geçen tasarıya yedi Cumhuriyetçi Partili üye de destek vermişti.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Zoe Lofgren tarafından sunulan ikinci tasarı, yaklaşık bir milyon tarım işçisine vatandaşlık yolu açabilir. Tasarının hazırlanmasında Demokrat Partili Lofgren’in yanısıra Cumhuriyetçi Partili Dan Newhouse’un da imzası bulunuyor. Bu tasarı 2019’da 34 Cumhuriyetçi Partili üyenin desteğiyle Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

Ancak iki tasarı da Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu dönemde Senato’da görüşülmemişti. Senato’daki oylamalarda eşitlik sağlanması durumunda sadece Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyuyla çoğunluğu elde edebilen Demokrat Parti, bu sefer iki tasarı için de Cumhuriyetçiler’den destek toplamayı umuyor.

Reuters haber ajansına göre, Cumhuriyeti Partili Senatör Lindsey Graham, ABD-Meksika sınırındaki son göç dalgası durdurulana kadar iki tasarı üzerinde partilerüstü ilerleme kaydedilmesinin zor olacağını söyledi.

Demokrat Parti, geçtiğimiz ay Başkan Biden’ın kapsamlı göçmenlik reformunu Kongre’ye sunmuştu. Biden’ın planı, Amerika’da kaçak olarak yaşayan 11 milyon kişiye vatandaşlık yolunun açılmasını öngörüyor. Hiçbir Cumhuriyetçi Partili’nin tasarıya kamuoyu önünde destek vermemiş olması, tasarının yasalaşmasının önünde büyük engeller olduğuna işaret ediyor. Ayrıca tüm Demokrat Partililer’in tasarıya destek verip-vermediği de henüz netlik kazanmış değil.

Senato’daki iki numaralı Demokrat Partili lider olan ve aynı zamanda Senato Adalet Komisyonu’nun başkanlığını yürüten Dick Durbin, “Pelosi’nin Temsilciler Meclisi’nde tasarı için yeterli desteğe sahip olmadığının farkına vardığını düşünüyorum. Bu aynı zamanda tasarının Senato’daki durumu hakkında da ipucu veriyor” dedi.

Senatör Durbin, Temsilciler Meclisi bu hafta içinde iki göçmenlik tasarısını geçirdikten sonra kendisinin ve diğer senatörlerin bu iki tasarıyı başlangıç noktası olarak alıp partilerüstü uzlaşma sağlamanın yollarını arayacaklarını söyledi.

VOA tarafından geçilen İki Göçmenlik Tasarısı Kongre Gündeminde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İki Göçmenlik Tasarısı Kongre Gündeminde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İki Göçmenlik Tasarısı Kongre Gündeminde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.