İhracat için Yeşil Mutabakat önemli hale geldi

İhracat için Yeşil Mutabakat önemli hale geldi

ABONE OL
23:54 - 05/10/2021 23:54
İhracat için Yeşil Mutabakat önemli hale geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İklim değişikliği ile birlikte tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zararlıları artırdığı belirtilerek bitki hastalıklarına karşı mücadeledeki stratejilerinde iklim değişikliğine uygun yapılması istendi. Yeşil mutabakatın yaş meyve sebze ihracatı için de çok önemli olduğu belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde moderatörlüğünü gazeteci Umut Galip Özdil’in yaptığı “Yeşil Mutabakat Yolunda Antalya’da Bitki Koruma Ürünlerinin Sürdürülebilir Kullanımı” başlıklı panel online düzenlendi.

Dünya Sağlıklı Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 40 bin üreticinin tarım ilaçlarından hayatını kaybettiğini belirten Özdil, çevreye uyumlu üretim ve tüketici sağlığının korunmasının önemine dikkat çekti. Özdil, ‘’Tüketicinin ucuz ürün ve görsel olarak mükemmel ürün talebi var. Arz da böyle şekilleniyor. Bu süreçte sadece çiftçinin adaptasyonu değil, tüketicinin de sağlıklı ürün tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerekir’’ dedi.

İklim değişikliği zararlıların etkisini artırdı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, iklim değişikliğinin son dönemlerin en önemli konusu haline geldiğini ve etkilerinin herkese dokunduğunu söyledi. Prof. Dr. Karaca, şunları kaydetti.

‘’İklim değişikliği zararlıların etkisini artırdı. Özellikle böcekler küresel ısınmadan en fazla etkilenen grup. Küresel ısınmayla sıcaklık kuzeye doğru kayıyor ve böcekler ise her 10 yıl için 6.1 kilometre kuzeye doğru hareket ediyor. Böcekler iklim değişikliğine bizden daha hızlı ve fazla adapte oldukları için ürünlere vereceği zararın artacağı öngörülüyor. 2 derecelik sıcaklık artışı bir yıldaki döl sayısını 1-5 arasında artıracağı tahmin ediliyor. Özellikle yaprak bitlerinin üreme potansiyeli sıcaklık artışıyla artacak. Tarımsal ilaçlar 24 farklı hastalığın tetikleyicisi. Doğaya zarar vermeden zararlıların popülasyonunu artırmalıyız. Bunun için de entegre mücadele şart.’’

İklim değişikliği bazı hastalık risklerini artıracak

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Basım da sıcaklığın artmasıyla nemin de arttığını bunun da virüs ve bakteriyel hastalıkların artışına neden olduğunu söyledi. Basım, şöyle devam etti.

‘’İklim değişikliği bazı hastalık risklerini artıracak ve bazılarını azaltacaktır. Hızla değişen iklim ve istikrarsız hava dönemlerinde salgın tahminleri daha zor olacak. Bitkilerle ilgili viral hastalık ve salgın yaşanabilir. Hastalıkla mücadeledeki stratejiler iklim değişikliğine göre değiştirilmeli. Hastalık tahmin ve uyarı sistemleri geliştirilmeli. Hastalığa dayanıklı çeşitler geliştirilmeli ve ıslah çalışmaları yaygınlaştırılmalı.”

Yeşil mutabakat ihracat için önemli

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Berdan Ber ise geçen yıl 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen Batı Akdeniz’de bunun 585 milyon dolarının yaş meyve sebze sektöründen oluştuğunu kaydetti. Ber, şöyle konuştu.

‘’Yeşil Mutabakat yaş meyve sebze ve ihracat sektörü için önemli. Yeşil Mutabakatı ile uyumlaşmak AB’ye yönelik ihracatta önemli rol oynayacak. Küresel ısınma dikkate alınarak tarım alanlarına yönelik yeni yatırımlar gerekli. İhracatın devamı için üretimin de istikrarlı bir şekilde yapılması gerekli. Yaş meyve sebzede rakip ülkelerden İspanya, Fransa ve İtalya’nın kimyasal ilaç kullanım oranının Türkiye’den daha fazla… Ancak bu ülkelerde üretici daha sağlıklı bilgilendirilerek, kalıntı sorunu azaltıldı. Biyolojik mücadeleye verilen devlet desteği ile pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik adımların önemli hale geldi.’’

Biyolojik mücadele

Biyolojik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED) Başkanı Özgür Ateş, kalıntı sorununun çözümünün biyolojik ve biyoteknik mücadele temelli entegre ürün yönetimi sistemlerinin yaygınlaşmasıyla mümkün olduğuna dikkat çekti.

Entegre mücadelenin yaygınlaşması, biyolojik ve biyoteknik mücadele sektörünün gelişmesi için bazı adımlar atılması gerektiğini anlatan Ateş, “Yaş meyve ve sebzede denetlemelerin hasat öncesi etkinlikleri artırılmalı ve pestisit kullanımı, kontrollü olarak azaltılmalıdır. Güvenli gıda konusunda ürün bazında somut hedef ve politikalar oluşturulmalı ve bir başarı hikayesi hedeflenmelidir. Sürdürülebilir tarım için gençlerin köyden şehre göçünü durduran politikalar geliştirilmeli, çiftçinin geliri arttırılmalıdır’’ dedi.

Akıllı tarım teknolojilerinin uygulamaya geçmesi için eğitim çalışmalarının yoğunlaştırılmasını, altyapı geliştirilmesine yönelik teşviklerin arttırılmasını isteyen Ateş, şunları kaydetti.

‘’Tüketicinin biyolojik mücadele ile üretilmiş ürünleri ayırt etmesini sağlayacak bir sistem kurulmalıdır. Biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılarak üretilmiş sebze ve meyvelerin markalaşması teşvik edilmelidir. Üreticiyi ikna etmeye yönelik teşvik ve destekleme uygulamaları, etkin biçimde devam ettirilmeli ve yaygınlaşması için eksiklikler giderilmeli. Kalıntı sorunumuz sadece ihracatla ilgili bir mesele değildir. Kalıntı sorunu Türk halkının beslenmesiyle ilgili de önemli bir halk sağlığı sorunudur.”

Finike Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Celal Bülbül, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak içtin plastik ambalaj kullanımının azaltılması, ot ilacı kullanımının ortadan kaldırılması, sentetik kimyasalların kullanımının sınırlandırılması, mazot tüketiminin azaltılması, doğal faydalı böcek popülasyonunun artırılması gibi önerilerde bulundu.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.