Ian ABD’de Tarihi Boyutta Yıkıma Yol Açtı: Onlarca Ölü Var

Ian ABD’de Tarihi Boyutta Yıkıma Yol Açtı: Onlarca Ölü Var

ABONE OL
22:54 - 01/10/2022 22:54
Ian ABD’de Tarihi Boyutta Yıkıma Yol Açtı: Onlarca Ölü Var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’yi bugüne kadar vuran en şiddetli hava olaylarından biri olan Ian Kasırgası’nın yarattığı yıkımın boyutu giderek daha çok beliriyor. Florida, Güney ve Kuzey Carolina eyaletlerinde milyarlarca dolar hasara neden olan kasırgada en az 30 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Kasırgadan en çok etkilenen Florida eyaletinde yıkılan binalar altında arama çalışmaları devam ederken, Ian’ın Florida’dan sonra yöneldiği Güney Carolina eyaletinde de hasar tespit çalışmaları yürütülüyor.

Küba’nın batısında derin hasara yol açtıktan sonra ABD anakarasına çıkan kasırga haftaboyunca bölgedeki milyonlarca kişiyi dehşete düşürdü.

Çarşamba günü Florida’nın Körfez kıyılarına ulaşan Ian Kasırgası, tatil kentlerini felaket bölgelerine dönüştürdü. Yollar sel suları altında kalırken, bazı yollar da düşen ağaçlar yüzünden kapandı. Ian, dün de Güney Carolina eyaletinde tarihi Charleston kenti yakınlarında etkili oldu.

Şu anda tropikal fırtına seviyesine düşen Ian’ın bu sabah Kuzey Carolina’nın ortasından geçerek öğleden sonra da güney-orta Virginia’ya varması bekleniyor.

Amerikan haber ajansı The Associated Press’in bildirdiğine göre, 27’si Florida’da olmak üzere en az 30 kişinin hayatını kaybettiği doğrulandı. Ölenlerin çoğunun boğulma sonucu yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Yetkililer, hayatını kaybedenler arasında, elektrikler kesilince oksijen cihazları kapanan yaşlı bir çiftin de olduğunu söyledi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin paylaştığı yeni görüntülerde, Florida’nın Sanibel Adası kıyılarındaki çok sayıda plaj kulübesi ve bir motel binasının yerle bir olduğu görülüyor.

Kasırganın vurduğu bölgelerin sakinleri, sel suları altındaki evlerinden kurtarabildikleri ne varsa kurtarmaya çalışıyor, eşyaları raftlara ve kanolara yüklüyor.

Ulusal Kasırga Merkezi, Ian’ın şiddeti azalsa da Güney ve Kuzey Carolina, Virginia ve Batı Virginia eyaletlerinin bazı kesimlerinde hala tehlikeli koşullar yaratabileceği uyarısında bulundu.

Florida’nın orta kesimlerinde de hafta boyunca rekor derecede nehir taşmalarının görülmeye devam edebileceği belirtiliyor.

Güney ve Kuzey Carolina ile Florida eyaletlerinde bu sabah itibariyle 1 milyon 700 bin civarında ev ve işyerinin hala elektriksiz olduğu kaydediliyor.

Florida’nın Avil Durum İdaresi Birimi Müdürü Kevin Guthrie, 10 bin civarında kişiden hala haber alınamadığını ancak bu kişilerin çoğunun muhtemelen ya barınakta ya da elektriksiz olduklarını söyledi.

Kasırganın bıraktığı hasarın 28 milyar dolar ile 47 milyar dolar arasında olabileceği tahmin edilirken, bunun 1992 yılındaki Andrew Kasırgası’ndan bu yana Florida’daki en maliyetli kasırga olabileceği belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Ian ABD’de Tarihi Boyutta Yıkıma Yol Açtı: Onlarca Ölü Var haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ian ABD’de Tarihi Boyutta Yıkıma Yol Açtı: Onlarca Ölü Var haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ian ABD’de Tarihi Boyutta Yıkıma Yol Açtı: Onlarca Ölü Var haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.