HUZURLU VE MUTLU

HUZURLU VE MUTLU

ABONE OL
00:56 - 13/04/2024 00:56
HUZURLU VE MUTLU
3

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Huzur dilimize Arapçadan girmiştir Endişesiz, korkusuz yaşam anlamında kullanıyorum. Mutlu olmak ise yaşamdan sevinç duyan, içi rahat olan demektir. Eş anlamı mesut, ongun kavramlarıdır. Dünya mutluluk araştırmasında ilk sırada Finlandiya olmak üzere, ilk beş sırada Kuzey Avrupa ülkeleri sıralanıyor.

Belirli günlerde dilenen mutluluk sözde olduğu gibi kolay değildir. Ulaşılmadan önce alınacak yol ve zaman aşmak gerekiyor.

Yaşadığımız asırda küreselleşme adı altında iyi olmak kâfi gelmiyor, daha iyi olmak zorunluğu, rekabet koşusu insanı stres altında depresyona sürüklüyor.

İnsan vücudu sağlığı yaşamda huzura zemin hazırlar. Sonra geçim rahatlığı maddi olanakla sağlanır. Endişesiz bir gelecek bugün huzur verir.

İyi beslenme, spor yapma ve vücudun ihtiyacı kadar iyi uyuma sağlıklı yaşamı geleceğe hazırlar.

Gençlik yıllarında dış etkenlere bağlı olarak mutlu olma durumu daha sık yaşanır. Genç aile ortamından kopmadan birey olma yolunda örnek modellerin etkisinde kalır. Bu nedenle arkadaş seçimi önemlidir. Sağlam, uyumlu bir aile ortamı olan genç iyi ve doğru arkadaş seçer.

Orta yaşlarda huzur daha fazla önem kazanır. Endişesiz, gelecek korkusuz ve geçim sıkıntısı olmayan bir insanın yaşamına sık sık mutluluk da uğrar.

Demek ki, mutluluğa kapı açılmadan önce çaba gösterilmesi gerekiyor. Beklenen yerine gelirse sevinç de ona göre büyük olur.

Türkiye’de yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) birinci sırada olması gerek yurt içinde gerek yurt dışında yaşayan demokrat insanları çok sevindirdi. Tüm dünyada otoriter rejimlere yeniden demokrasiye dönüş olarak umut veriyor.

1 Nisan 2024 sabahı birçok insan bu sabah en mutlu, en şen yurttaşım, dedi. Berlin CHP Birliği sevinci dans ederek gösterdi.

Didim’den bir dost seçim neticesinden beklediğini şu sözlerle izah etti: “Ayırım yok. Her vatandaşa eşit yaklaşım, yasalar uygulansın. Hakaret, aşağılama yok. Yönetenler seçenlerin hizmetindedir. Kısacası ben değil biz.”

Demokrasi sisteminde seçimi, sporda maçları kaybetmeyi kabul etmek te yiğitliktir, öğrenilebilir. Bunun için yuvada başlanır, ana okulunda, okulda, üniversitede daha sonra çevrede, sosyal toplumda öğrenmeye devam edilir.

Türkiye’de seçimlerin olaysız geçmesi, idare edenlerin seçim kaybını kaybetmeyi kabul etme olgunluğu dış basın ve medyada Türkiye için artı olarak yorum yapıldı. O halde kimse kaybetmedi, Türkiye seçimi kazandı.

Prof. Dr. med Tobias Esch, mutlu olan insan daha uzun süre sağlıklı yaşar, diyor. Yukarıda saydığım faktörlere sosyal ve kültürel yaşamı ilâve ediyor.

Korona Pandemi döneminde daha yoğun farkına vardık ki, yalnız insan değil bütün canlılar sosyal varlıktır. Sokak ve caddelere dikilen ağaçların mesafesi çok aralık olmasın, İletişim kurabilsinler. Hayvanlarda iletişim, sosyal yaşam ve paylaşımı gösteren belgesel filmlerde izliyoruz.

Huzurlu yaşamın hazırladığı ortam mutlu olmayı sağlıyor. Bilim, bunun üçte biri doğuştan kazanılan etkenlerdir, diyor. Geri kalan üçte ikisi öğrenilebilir.

Parti, dernek, vakıf gibi sivil kuruluşlarda gönüllü olarak görev ve sorumluluk üstlenmek insana iç huzuru, rahatlığı verir. Hediye eden de mutlu olur alan da. Almanya’da demokrasiyi ayakta tutmaya en fazla katkı, gönüllü çalışanlardan geliyor. Bu nedenle Federal Almanya Cumhurbaşkanı Walter Steinmeier gönüllü sosyal hizmet verenlere ödül verme törenine çok önem verir.

Birey sağlıklı yaşamı hazırlar, huzurlu olma yolunda gayret sarfeder. Ama bir ülkenin idaresi, hükümetinin aldığı kararların bireyin mutluluğuna etkisi oldukça büyüktür.

Ülkede eşit paylaşım olur ve hukuk her şeyden, politikanın üstünde olması huzurlu bir ortam yaratır. Huzurlu ve gönül rahatlığı, mutluluğun birey yaşamına sık sık uğramasını sağlar. Zira mutluluk sürekli yaşamda olan bir duygu değildir, kısa süreklidir.

Huzurlu, gönül rahatlığı olan insanlar mutlu olur, mutlu bireylerden oluşan toplum da mutlu olur.

Doğan güneşe selâm vererek, gülerek güne başlamak mutlu olmaya kapı aralar. Zorluklara tek başına göğüs germek, haksızlığa karşı gereğinde tepki koymak insanı rahatlatır. Eski fotoğraflara üzülmeden bakıp, yaşamında birlikte yol alanların yüzüne utanmadan bakabilmek insana huzur ve gönül rahatlığı verir.

Yaşlılar için huzur evine düşmeden, bakıma muhtaç olmadan ayakta ölebilmek mutluluktur.

Her şeyde olduğu gibi iyimserlik gönlü endişelerden korur, fakat aşırı iyimserlik gelen felâketi görmeye engel olmamalı.

Önce elde olan şeylerden mutlu olmayı öğrenmek zaman kazandırır, ulaşılması zor olan şeyler için hayal edilmesini önler. Şükretme de öğrenilebilir.

 

“Evet, yalnız mutluluğun arkasından koş.

 Fakat, sakın çok sık ve hızlı koşma.

 Zira herkes mutluluğun arkasından koşarken.

 Mutluluk ise onların arkasından koşar.”     

 

 Bertolt Brecht

 

Mutlu kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

 

Kaynaklar:

Bertolt Brecht, Große kommentierte Berliner und Frankfurter Ausgabe, Band 2, Stücke 2, Lied von der Unzulänglichkeit menschlichen Strebens, S.291, Suhrkamp-Verlag, Frankfurt am Main, 1988

ISBN: 3-351-00601-2

Prof. Dr. med. Tobias Esch, Menschen, die glücklich sind, leben länger. Zeitschrift Natur und Medizin, Heft 2/2024, S. 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.