Husilerin saldırdığı ticari gemi Kızıldeniz’de battı

Husilerin saldırdığı ticari gemi Kızıldeniz’de battı

ABONE OL
15:43 - 03/03/2024 15:43
Husilerin saldırdığı ticari gemi Kızıldeniz’de battı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kızıldeniz’de Yemen’deki İran destekli direnişçi grup Husilerin saldırdığı bir ticari gemi battı. Bu Husilerin, İsrail’in Gazze saldırıları sonrası Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle hedef olup batan ilk gemi oldu.

Husilerin saldırıları sonrasında aldığı darbe nedeniyle batan geminin, Belize bandıralı Rubymar isimli kargo gemisi olduğu açıklandı. Geminin, Kızıldeniz ile Aden Körfezi’ni birbirine bağlayan önemli bir su yolu olan Bab el-Mandeb Boğazı’nda Husilere ait bir anti-gemi balistik füzesi tarafından vurulduktan sonra kuzeye doğru sürüklendiği ve günler sonra da battığı açıklandı.

Geminin işletmecisi olan firmanın Beyrut’taki ofisi konuya ilişkin soruları şu aşamada yanıtsız bıraktı.

Öte yandan Associated Press haber ajansı tarafından Planet Labs PBC’den elde edilen uydu görüntüleri, Çarşamba günü Rubymar’ın yanında daha küçük tekneler olduğunu ortaya koydu. Bu teknelerin kime ait olduğu anlaşılamadı.

Özel güvenlik firması Ambrey de Cuma günü Rubymar’ın karıştığı gizemli bir olay hakkında ayrı bir rapor yayımladı.

Ambrey, “Cuma günü meydana gelen bir güvenlik olayı sırasında çok sayıda Yemenlinin zarar gördüğü bildirildi” dedi. Bu olayın neleri içerdiği konusunda ayrıntılı bilgi vermeyen Ambrey, Yemen’de yıllardır devam eden savaşın hiçbir tarafının şu ana kadar gemiye yönelik yeni bir saldırı iddiasında bulunmadığını da belirtti.

Son olarak ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada, bölgede ABD ordusu ve koalisyon güçleri tarafından bugüne dek binlerce gemiye koruma sağlandığı duyuruldu.

Husilerden açıklama

Üst düzey bir Husi lideri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İngiltere’ye ait Rubymar gemisinin batmasından İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve hükümetini sorumlu tuttu.

Yemen’deki Husi Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada “Sunak’ın yardım kamyonlarının Gazze’ye girmesine izin vererek Rubymar’ı kurtarma şansı var” dedi.

Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükümeti, Cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Husi militanlarının saldırısına uğrayan Rubymar’ın Kızıldeniz’de battığını duyurmuş ve geminin gübre yükü nedeniyle bir “çevre felaketi” yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen Husilerin saldırdığı ticari gemi Kızıldeniz’de battı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Husilerin saldırdığı ticari gemi Kızıldeniz’de battı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Husilerin saldırdığı ticari gemi Kızıldeniz’de battı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.