“Husiler’in Kızıldeniz’de devam eden saldırılarının sonuçları olacak”

“Husiler’in Kızıldeniz’de devam eden saldırılarının sonuçları olacak”

ABONE OL
20:30 - 10/01/2024 20:30
“Husiler’in Kızıldeniz’de devam eden saldırılarının sonuçları olacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yemen’de Husi isyancıların bugüne kadarki en büyük saldırısı, ABD ve İngiliz donanmalarını müdahaleye zorladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Husiler’in İran’ın tasarladığı tek yönlü insansız hava araçları, gemisavar seyir füzeleri ve balistik füzelerle Kızıldeniz’in güneyinde uluslararası taşımacılığı hedef aldığı belirtildi.

Yemen’in liman kentleri El Hudeyde ve Muha açıklarındaki saldırı, İran’ın desteklediği Husiler’in 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’deki ticari taşımacılık hatlarını hedef alan 26’ncı saldırısı.

CENTCOM: “18 insansız hava aracı ve füzeler etkisiz hale getirildi”

CENTCOM’dan yapılan açıklamaya göre, ABD uçak gemisi USS Dwight Eisenhower ve USS Gravely ile İngiltere’ye ait HMS Diamond gemisinden kalkan uçaklarla 18 insansız hava aracı, iki gemisavar seyir füzesi ve bir balistik füze etkisiz hale getirildi.

2014’ten bu yana Yemen’in başkenti Sana’yı elinde bulunduran Şii Husiler, saldırıyı üstlendi. Husiler’in sözcüsü General Yahya Seri, saldırıyı, ABD’nin geçen hafta Husi gemilerini batırmasına karşı “ilk yanıt” olarak niteledi.

Blinken İran’ı uyardı

Saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı ya da yaralanan olmadı. Saldırının ardından hasar meydana geldiğine ilişkin bir bilgi de yok.

Ortadoğu temasları kapsamında Bahreyn’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kızıldeniz’de Husiler’in ticari taşımacılık hatlarını hedef alan saldırılarının devam etmesinin sonuçları olacağını söyledi.

Blinken, “İran’a Husiler’e sağladıkları desteğin sona ermesi gerektiğini net bir şekilde ifade etmeye çalıştık” dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps de saldırının bugüne kadar İran destekli Husiler tarafından gerçekleştirilen en büyük saldırı olduğunu belirtti; “Müttefiklerle birlikte bu saldırıların devam etmesi halinde Husiler’in bunun sonuçlarına katlanacağını net bir şekilde ifade etmiştik. Masum hayatları ve küresel ekonomiyi korumak için gereken adımları atacağız” dedi.

Kirby: “Ortaklarla istişarede bulunacağız”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bugün düzenlenen basın toplantısında, Husiler’in saldırılarının bir tırmanmaya işaret ettiğini ve saldırıların devam etmesi halinde ABD’nin atılacak adımlarla ilgili ortaklarıyla istişarede bulunacağını söyledi.

Husiler’in çoğu İsrail ile bir bağlantısı bulunmayan tüm dünyadan ülkelerle ilişkili ticari gemileri hedef aldıklarını ve tehdit ettiklerini söyledi.

Kirby, “ABD çatışma istemiyor. Husiler bir tercih yapmalı. Kızıldeniz’de taşımacılığı korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nde oylama bekleniyor

BM Güvenlik Konseyi’nde bugün Husiler’in saldırılarının kınandığı ve saldırıların derhal durdurulması çağrısının yer aldığı kararla ilgili oylama yapılması planlanıyor.

Associated Press’in haberine göre karar tasarısında Husiler’in saldırılarının, “küresel ticareti engellediği bölgesel barış ve güvenliğin yanı sıra seyrüsefer hak ve özgürlüklerine zarar verdiği” belirtiliyor.

İran’ın desteklediği Husiler, saldırılarla İsrail’in Gazze’ye yönelik harekatını durdurmayı amaçladıklarını savunuyor.

Ancak Husiler tarafından son dönemde hedef alınan gemilerin İsrail ile ya hiç bağlantısı bulunmuyor ya da çok az ilişkisi oluyor.

Asya ve Ortadoğu’yu Avrupa ile bağlayan önemli ticaret yolunda istikrarı tehdit eden saldırılar, ABD’den Yemen’e misilleme riskini de arttırıyor.

ABD’nin liderliğinde oluşturulan koalisyon, saldırıları caydırmak amacıyla Kızıldeniz’de devriye geziyor.

Reuters’ın haberinden bir bölüm kullanılmıştır.

VOA tarafından geçilen “Husiler’in Kızıldeniz’de devam eden saldırılarının sonuçları olacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Husiler’in Kızıldeniz’de devam eden saldırılarının sonuçları olacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Husiler’in Kızıldeniz’de devam eden saldırılarının sonuçları olacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.