Husiler’in gemi ele geçirmesinin ardından iki gemi rotasını değiştirdi

Husiler’in gemi ele geçirmesinin ardından iki gemi rotasını değiştirdi

ABONE OL
16:20 - 21/11/2023 16:20
Husiler’in gemi ele geçirmesinin ardından iki gemi rotasını değiştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kızıldeniz’de seyreden gemisine Yemenli Husiler tarafından geçen hafta el koyulan, Ray Car Carriers denizcilik grubuna ait iki ticari gemi, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki rotalarını değiştirdi.

İki geminin de rotasını değiştirdiği bilgisi, gemi takip verileri (AIS) ve İngiliz deniz güvenlik şirketi Ambrey tarafından doğrulandı.

İsrail Pazar günü yaptığı açıklamada, Husilerin Kızıldeniz’in güneyinde İngilizlere ait, Japonlar tarafından işletilen bir kargo gemisine el koyduğunu belirtmiş, olayı uluslararası deniz güvenliği açısından sonuçları olan bir “İran terör eylemi” olarak tanımlamıştı.

Tahran’ın müttefiki Husiler, söz konusu bölgede bir gemiye el koyduğunu doğrulamış ancak geminin İsrail bandıralı olduğunu belirtmişti.

Japonya’nın üst düzey hükümet sözcüsü dün Nippon Yusen tarafından işletilen Galaxy Leader gemisinin ele geçirildiğini doğruladı ve Japonya’nın, geminin ve mürettebatının hızlı bir şekilde serbest bırakılması için Husilere başvurduğunu ancak Suudi, Ummanlı ve İranlı yetkililerden de yardım istediğini söyledi.

“Minimum 4 günlük gecikme yaşandı”

Deniz güvenlik şirketi Ambrey dün yaptığı açıklamada, Ray Car Carriers tarafından ticari olarak yönetilen diğer iki geminin, Glovis Star ve Hermes Leader’ın da Pazar günü rotalarını değiştirdiğini duyurdu.

Hermes Leader, rotasını değiştirmeden önce Yemen’deki Niştun’un güneyine doğru yol alan bir rota belirlemişti.

Şirketten yapılan açıklamada “Hermes Leader geldiği yere geri dönmeye devam ederek Hambantota, Sri Lanka olarak yeni bir AIS varış noktası belirledi. Bu nedenle minimum dört günlük bir gecikmeye maruz kaldı ve ilave 1876 deniz mili yol kat etti” denildi.

Pazartesi gününe ait AIS gemi takip verileri, Glovis Star’ın yolculuğuna devam etmeden önce birkaç saat boyunca Kızıldeniz’de sürüklendiğini gösterdi.

Galaxy Leader’ın kayıtlı sahibi Isle of Man tescilli Galaxy Maritime Ltd, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “gemiye 19 Kasım’da askeri personel tarafından yasadışı bir şekilde helikopterle binildiğini” kaydetti.

Diğer iki geminin yön değiştirip değiştirmediği sorulduğunda, bir şirket sözcüsü “siyasi konular” hakkında daha fazla yorum yapmayacağını söyledi.

“İsrail’e daha fazla saldırı yapılacak” açıklaması

Husi liderliği geçen hafta, İsrail’e daha fazla saldırı yapacağını ve Kızıldeniz ile Bab el Mendeb Boğazı’ndaki İsrail gemilerini hedef alabileceklerini söylemişti.

ABD Denizcilik İdaresi MARAD, paylaştığı uyarıda Galaxy Leader’ın Husi kontrolündeki Hodeidah limanının yaklaşık 50 mil batısında kaçırıldığını belirterek, gemilerin “bu bölgeden geçerken dikkatli olmaları” gerektiğini ekledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada Galaxy Leader’a atıfta bulunarak, “Dün yeni bir rekor gördük; ilk kez korsanların açık denizde bir gemiyi ele geçirdiğine dair resmi bir duyuru gördük. Bunun uluslararası hukuk ve düzen için büyük bir tehdit olduğunu düşünüyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen Husiler’in gemi ele geçirmesinin ardından iki gemi rotasını değiştirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Husiler’in gemi ele geçirmesinin ardından iki gemi rotasını değiştirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Husiler’in gemi ele geçirmesinin ardından iki gemi rotasını değiştirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.