Husiler’in Aden Körfezi’nde bir gemiye düzenlediği saldırıda ilk kez mürettebatta can kaybı oldu

Husiler’in Aden Körfezi’nde bir gemiye düzenlediği saldırıda ilk kez mürettebatta can kaybı oldu

ABONE OL
23:47 - 06/03/2024 23:47
Husiler’in Aden Körfezi’nde bir gemiye düzenlediği saldırıda ilk kez mürettebatta can kaybı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yetkililer, Yemen’deki Husi isyancılarının Aden Körfezi’nde bir ticari gemiye düzenlediği füze saldırısında mürettebattan iki kişinin öldüğünü ve hayatta kalanların Çarşamba günü gemiyi terketmek zorunda kaldığını söyledi. Bu saldırı, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Husiler’in düzenlediği saldırılar arasında ilk kez ölüme yol açan saldırı oldu.

Barbados bandıralı True Confidence adlı dökme yük gemisine yapılan saldırı, Asya ve Ortadoğu’yu Avrupa’ya bağlayan önemli bir deniz yolu üzerinde yaşanan ve küresel deniz taşımacılığını sekteye uğratan anlaşmazlığı daha da tırmandırdı. İran destekli Husiler Kasım ayından bu yana ticari gemilere saldırılar düzenliyor. ABD’nin Ocak ayında başlattığı hava saldırıları şimdiye kadar isyancıların saldırılarını durduramadı.

Bu arada İran Çarşamba günü, yaklaşık bir yıl önce el koyduğu bir tankerde bulunan 50 milyon dolarlık Kuveyt ham petrolü kargosuna el koyacağını açıkladı. Gemideki petrol Amerikan enerji firması Chevron için naklediliyordu. Bu, Husi saldırıları başlamadan önce bile Ortadoğu sularında yıllardır süren gölge savaşın son dönemecine işaret ediyor.

Yetkililer, Çarşamba günü True Confidence’a yapılan saldırının, Yemen ordusunda olduklarını iddia eden kişiler tarafından telsizle selamlanmasının ardından düzenlendiğini söyledi. Husiler saldırılarını başlattıklarından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki gemileri telsizle selamlıyor. Analistler isyancıların gemileri ele geçirmek istediğinden şüpheleniyor.

Kamuoyu önünde konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki ABD’li yetkili, gemisavar balistik füze saldırısında gemideki mürettebattan iki kişinin öldüğünü, altı kişinin de yaralandığını söyledi.

Liberya’ya ait gemideki hasarın tam boyutu belirsizliğini korurken, mürettebat gemiyi terketti ve cankurtaran filikalarına bindi.

Bir ABD savaş gemisi ve Hindistan donanması kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere olay yerine intikal etti.

Önceden kaydedilmiş bir mesajla saldırının sorumluluğunu üstlenen Husi askeri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree, füze ateşinin gemide yangın çıkardığını, isyancıların saldırılarının ancak “Gazze’deki Filistin halkı üzerindeki kuşatma kaldırıldığında” duracağını söyledi.

Husi isyancıları İsrail-Hamas savaşı nedeniylr Kızıldeniz ve çevresindeki sularda ticari gemileri defalarca hedef almasına rağmen Çarşamba gününe kadar hiçbir geminin mürettebatında can kaybı olmamıştı.

ABD liderliğindeki hava saldırılarının bir buçuk aydan fazla sürmesine rağmen, Husi isyancıları ciddi saldırılar düzenlemeye devam etti. Bu saldırılar arasında geçen ay gübre taşıyan Rubymar adlı kargo gemisinin birkaç gün sürüklendikten sonra Cumartesi günü batması ve on milyonlarca dolar değerindeki bir Amerikan insansız hava aracının düşürülmesi de yer alıyor.

Husiler’in True Confidence adlı gemiyi neden hedef aldığı belirsizdi. Gemi daha önce Los Angeles merkezli bir fon olan ve gemileri taksitle finanse eden Oaktree Sermaye Yönetimi firmasına aitti. Oaktree, konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.

İran, Chevron’a ait ham petrole el koydu

Öte yandan İran, Advantage Sweet gemisindeki ham petrole el konulduğunu, yargıya bağlı Mizan haber ajansının geçtiği bir duyuruyla açıkladı. O dönemde İran, Advantage Sweet’in başka bir gemiyle çarpıştığını iddia etmiş ancak herhangi bir kanıt sunmamıştı.

Mahkeme kararı, gemi kargosuna el konulmasına ilişkin tamamen farklı bir neden sundu. Mizan haber ajansı, bunun, vücudun her yerinde ve gözlerde kabarcıklara neden olan ve nadir görülen genetik epidermolizis bülloza hastalarını tedavi etmek için kullanılan bir İsveç ilacının ithalatını engellediğini iddia ettiği ABD yaptırımlarıyla ilgili bir mahkeme kararının parçası olduğunu söyledi.

Advantage Sweet adlı gemi, Nisan ayı sonlarında Basra Körfezi’ndeydi. Ancak geminin izlediği rotada, ticari petrolün beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’ndan geçerken olağandışı bir davranış kaydedilmemişti.

Merkezi San Ramon, California’da bulunan Chevron, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Advantage Sweet’e “sahte iddialarla el konulduğunu” ve şirketin “gemiye el konulmasıyla ilgili olarak İran’la doğrudan bir iletişim kurmadığını” kaydetti.

Şirketten yapılan açıklamada, “Chevron’un gemiye erişimine izin verilmedi. Chevron, İran’ın yasadışı eylemleri nedeniyle kargoyu tamamen kayıp olarak değerlendiriyor. Kargonun artık İran hükümetinin sorumluluğunda olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Gemilere el konulması ve patlamalar 2019’dan bu yana bölgeyi sarsıyor. Olaylar, dönemin başkanı Donald Trump’ın ABD’yi İran’ın dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekmesinin ardından başlamıştı.

VOA tarafından geçilen Husiler’in Aden Körfezi’nde bir gemiye düzenlediği saldırıda ilk kez mürettebatta can kaybı oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Husiler’in Aden Körfezi’nde bir gemiye düzenlediği saldırıda ilk kez mürettebatta can kaybı oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Husiler’in Aden Körfezi’nde bir gemiye düzenlediği saldırıda ilk kez mürettebatta can kaybı oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.