Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici harcama tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi

Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici harcama tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi

ABONE OL
19:47 - 16/11/2023 19:47
Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici harcama tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu, Temsilciler Meclisi tarafından hazırlanan ve onaylanan geçici harcama tasarısını kabul etti. Tasarının Başkan Joe Biden tarafından da imzalanarak yasalaşması ve böylelikle hükümetin yarın kapanmasının önlenmesi bekleniyor.

11’e karşı 87 oyla kabul edilen tasarı, 2023’ün üçüncü bütçe krizinin de atlatılmasını sağladı. Amerika’nın borç tutarı, 31 trilyon dolar. Hükümetin kapanması, 4 milyon kamu çalışanının maaş ödemelerinin aksaması anlamına gelecekti.

Ekim ayı başında hükümetin kapanması kıl payı önlenmiş, ancak bu süreç, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin koltuğuna mal olmuş ve Temsilciler Meclisi’ne üç hafta boyunca yeni başkan seçilememişti.

Kongre, harcama yasasının çıkarılması için iki aydan biraz uzun süre daha zaman kazandı. Demokrat Parti kontrolündeki Senato ile Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin 19 Ocak 2024 tarihi sonrasında da hükümeti açık tutmak için yeni bir harcama tasarısı üzerinde anlaşması gerekiyor. 2024 başkanlık seçimi kampanyasının başlangıç tarihi olarak kabul edilen Iowa eyaletindeki önseçim ise 15 Ocak’ta yapılacak.

Demokrat Partili Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato’daki harcama tasarısı oylaması öncesinde, “Dram yaşanmayacak, gecikme olmayacak, hükümet kapanmayacak” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın hazırladığı geçici harcama tasarısı geniş kapsamlı partilerüstü destek aldı. Demokrat Partililer’in tasarının, Başkan Joe Biden ile Mayıs ayında üzerinde anlaşılan harcama seviyelerine bağlı kalmasından memnun oldukları görüldü. Tasarıda kürtaj gibi bazı tartışmalı sosyal meselelerle ilgili herhangi bir koşul yer almadı.

Cumhuriyetçi Partililer, hükümetin kapanması riskini bertaraf etmeye istekli olduklarını belirtmiş ancak parti içinde bir grup aşırı sağcı üye, muhafazakar önceliklerden taviz verilmesi karşısında öfkeli olduklarını ifade ederek mevcut harcama yasasının süresi dolduktan sonra federal harcamaları yeniden dizginlemeye çalışacaklarını dile getirdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı sağcı kanadının önde gelen üyelerinden Chip Roy, Şükran Günü tatili için Washington’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, “Temsilciler Meclisi’nin önünde şimdi işleri yoluna koymak ve tatilden geri döndüğümüzde Cumhuriyetçi mücadeleyi başlatmak için 10 gün var. Geri döndüğümüzde bu mücadelenin başlamasını bekliyoruz” dedi.

Harcama tasarısı; askeri inşaat, savaş muharipleri için sosyal imkanlar, ulaşım, konut, kentsel kalkınma, tarım, enerji ve su gibi alanlarda uygulanan programların 19 Ocak’a kadar fonlanmasını sağlayacak. Savunma dahil diğer tüm federal faaliyetlerin ödeneklerinin süresi ise 2 Şubat’ta dolacak.

Hükümetin açık kalmasını sağlamak için Kongre’de verilen mücadele, Kongre üyelerinin Başkan Biden’ın Ukrayna, İsrail ve ABD-Meksika sınır güvenliği için talep ettiği 106 milyar dolarlık ödeneği gündeme almalarını şimdiye kadar engelledi.

VOA tarafından geçilen Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici harcama tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici harcama tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici harcama tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.