Hessen ayakta: Türkçe, seçmeli ders olmalı

Hessen ayakta: Türkçe, seçmeli ders olmalı

ABONE OL
00:48 - 12/06/2021 00:48
Hessen ayakta: Türkçe, seçmeli ders olmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hessen Yabancı Dil İnisiyatifi, Hessen Eyalet Hükümeti’nden Türkçe’nin de aralarında olduğu göçmenlerin anadillerinin okullarda not verilen, seçmeli, yabancı dil olarak okutulmasını talep etti.

Almanya’da Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ve Yeşiller ‘den oluşan Hessen Eyalet Hükümeti, Portekizce, Lehçe, Arapça ve Çince’yi de okullarda yabancı dil seçeneği olarak eklemek istiyor. Üç yıl önce bu yönde imza kampanyası düzenleyen Hessen Yabancı Dil İnisiyatifi ise eyalette en çok konuşulan Türkçe’nin seçenekler arasında olmamasının büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Hessen Yabancı Dil İnisiyatifi, üç yıl önce Türkçe’nin ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak okutulması için imza kampanyası düzenlemiş, kısa sürede topladığı 20 bin imzayı da eyalet hükümetine vermişti. İnisiyatif, Türkçe’nin okullarda seçmeli ders olarak ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak okutulmasının uyum için de hayati önem taşıdığını vurgulamıştı

Türkçe önemli dil

2 Haziran’da gerçekleşen 36. Hessen Eğitim Politikaları Komisyon Toplantısı’nda Portekizce, Lehce, Arapça ve Çince ders olarak sunulmasını görüştü. Toplantıda eyalette en çok konuşulan Türkçe ve Yunanca gibi anadiller ise konu olmadı. Frankfurt Kültür ve Eğitim Derneği gGmbH Genel Müdürü ve imza kampanyası düzenleyicilerinden Arif Arslaner, “Türkçe sadece Almanya’da en çok konuşulan dillerden biri değil, dünyada da önemli bir dil. Türkiye’de insanların anadili olduğu gibi, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Avrupa’nın pek çok merkezinde yaşayan göçmenlerin dili. Türkçe şimdiye kadar okullarda isteğe bağlı şekilde, Türkiye’nin maaşlarını ödediği öğretmenler tarafından anadil dersi olarak veriliyordu. Eyalet hükümetinin bu durumu neden değiştirmediğini anlamıyorum. Bu ülkenin eğitim sistemiyle uyum ve özdeşme fırsatı kaçıyor” ifadelerine yer verdi.

Kendilerini dışlanmış hissedecekler

Diğer yandan Hessen Eyalet Eğitim Bakanlığı da anadil derslerinin önemini vurgulayıp yabancı dil seçeneğinin artmasını olumlu buluyor. Ancak Türkçe gibi göçmenler arasında en çok konuşulan anadiller müfredat dışı kalırsa, bu dilleri konuşan insanlar anlaşılır bir şekilde kendilerini dışlanmış hissedecekler. Şimdiye kadar farklı diller sadece isteğe bağlı ders olarak okutuluyordu. Not ortalamasını etkileyecek şekilde, seçmeli, ikinci yabancı dil olarak okutulmasının ise, o dilin değerini artıracağına inanılıyor.

Frankfurt Kültür ve Eğitim Derneği gGmbH Genel Müdürü ve yabancı dil imza kampanyası düzenleyicilerinden Arif Arslaner, üç yıl önce ‘Türkçe 2. yabancı dil’ imza kampanyasını başlatanlardan biri olmuş ve toplanan 20 bin imzayı eyalet hükümetine ulaştırmıştı.(Kaynak: https://egazete.site) Foto: Arif Arslaner (arşiv); çocuklar: Pixabay

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.