HEDEP’ten “Cumhuriyet’i demokratikleştirme” ve Öcalan çağrısı

HEDEP’ten “Cumhuriyet’i demokratikleştirme” ve Öcalan çağrısı

ABONE OL
23:20 - 29/10/2023 23:20
HEDEP’ten “Cumhuriyet’i demokratikleştirme” ve Öcalan çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle bir açıklama yayınlayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, yeni yüz yılda demokratik cumhuriyet inşa etme çağrısı yaptı. Diyarbakır’da ise 150’ye yakın sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü ile açıklama yapan HEDEP ve DBP Öcalan’ın dışarıyla temasının sağlanmasını istedi.

HEDEP Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet’in ikinci yüzyıla girerken yeniden inşa edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. İlk yüzyılın en önemli eksiğinin demokrasi olduğunu savunan Hatimoğulları ve Bakırhan, “Kültür, inanç, kimlik farklılıklarının eşit yurttaşlık temelinde özgür ve saygın yaşanamamasıydı, tekçi zihniyetin hakimiyetiydi. Bu nedenle Kürt sorunu demokratik ve barışçı yollarla çözülmedi, çözülemedi” dedi.

İki eş başkan, sorunların ikinci yüzyıla girerken “demokratik cumhuriyetin inşası” ile çözülebileceğini savundu. “Demokratik Cumhuriyeti hep birlikte inşa edelim” çağrısıyla süren ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’de demokrasiyle taçlandırılmış Cumhuriyet Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Yahudi, Fars, Süryani ve diğer tüm Ortadoğu halklarının barış içinde yaşamasını mümkün kılarak bölgedeki tarihsel sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Gelin, ilk yüz yıldan dersler çıkaralım. Bir yüz yılı daha heba etmeden bütün halkların ve inançların, ezilen ve sömürülenlerin demokratik ortam ve zeminde, eşit ve saygın yurttaşlar olarak yaşamalarını sağlayacak Demokratik Cumhuriyeti hep birlikte inşa edelim.”

Kürt partileri ve STK’lardan Öcalan için çağrı

Bu arada HEDEP ve Demokratik Bölgeler Partisi’yle (DBP) birlikte, bölgenin diğer illerindeki 150’ye yakın sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütleri, Türkiye’nin yanısıra ABD ve AB’nin de terör listesinde yer alan PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla ortak bir deklarasyon yayınladı.

Diyarbakır’da düzenlenen basın toplantısında, imzacılar adına açıklama yapan Özgür Kadın Hareketi Temsilcisi Ruken Işık, Öcalan’ın 25 yıldır hiçbir hukuksal hakkının düzenli bir şekilde yerine getirilmediğini iddia etti.

İki yılı aşkın süredir Öcalan’dan haber alınamadığını vurgulayan Işık, “Kendisine ulaşılması, haber alınması başta olmak üzere Kürtlerin ve dünya halklarının maruz kaldığı yaşamsal, toplumsal ve siyasal sorunların çözümü açısından kendisinin özgür bir siyasal mücadele yürütme koşullarına sahip olması hayati derecede önemlidir. Gün Öcalan’ın halklarla doğrudan buluşma, fikri dünyası ile barış kurucu rolünün yaşam bulma zamanıdır” diye konuştu.

Öcalan’ın Kürt sorununa çözüm bulunması amacıyla başlatılan çözüm süreci boyunca birçok kez siyasetçilerle görüşmesine izin verildi. Ancak sürecin sona ermesinin ardından Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmedi. Bunun üzerine zaman zaman Öcalan için açlık grevleri yapıldı.

2019 yılında HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevleri eylemi yayılınca Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine izin verildi. Eylem Öcalan’ın çağrısıyla son buldu. Bu görüşmenin ardından avukatları Öcalan ile birkaç kez daha görüştü.

Aynı zamanda Öcalan’ın yeğeni olan HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, bir süre önce yaptığı açıklamada yaklaşık 30 aydır İmralı Cezaevi’nden haber alamadıklarını söyledi. HDP ve diğer Kürt gruplarının sık sık eylem yapmasına rağmen, görüşme sağlanmadı. HDP’nin ve eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş’ın görüşme başvurularına da olumlu yanıt verilmedi.

VOA tarafından geçilen HEDEP’ten “Cumhuriyet’i demokratikleştirme” ve Öcalan çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HEDEP’ten “Cumhuriyet’i demokratikleştirme” ve Öcalan çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HEDEP’ten “Cumhuriyet’i demokratikleştirme” ve Öcalan çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.