HDP’den Nevruz Önlemlerine Suç Duyurusu

HDP’den Nevruz Önlemlerine Suç Duyurusu

ABONE OL
22:30 - 23/03/2022 22:30
HDP’den Nevruz Önlemlerine Suç Duyurusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Demokratik Partisi tarafından düzenlenen Diyarbakır’daki Nevruz kutlamaları ile ilgili tartışmalar sürüyor. HDP İl Yönetimi polisin katılımı engellemeye çalıştığını belirterek, gözaltına alınanların sayısının açıklanandan fazla olduğunu duyurdu. HDP uygulamalarla ilgili suç duyurusunda bulunacak.

HDP Diyarbakır İl Yönetimi ve Nevruz Tertip Komitesi tarafından düzenlenen ve Nevruz öncesi ve sonrasının değerlendirildiği basın toplantısında ilk sözü alan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, alınan güvenlik önlemlerini eleştirdi. Ceylan, kutlamalara katılımın engellendiğini savunarak, “AKP-MHP iktidarı, ‘izin verdik’ deyip, sonradan yasaklayarak, ‘Bakın kimse HDP’ye sahip çıkmadı’ diyecekti. 50-100 bin kişinin katılımını amaçlıyordu. On binlerce polis görevlendirildi. Halk, Newroz alanına girmek için 4-5 kontrol noktasından geçmek zorunda kaldı. Alana girmek isteyenler 4-5 saat bekletildi ve sonra alana girebildi. Israr olduğunu gördüklerinde bazı kapıları tamamen kapattılar ve alana girişi yasakladılar. Halka saldırdılar. Gazla, suyla, copla birçok kişi darp edildi. Yüzlerce kişi gözaltına alındı ” dedi.

Daha sonra söz alan HDP Parti Meclisi Üyesi Avukat Serhat Eren, engellemelerin nevruz öncesi başladığını öne sürdü. Nevruzdan önce 24 kadının gözaltına alındığı, 11’inin tutuklandığını ifade eden Eren, “Ayrıca siyasetçiler ve kadın çalışmalarında yer alan 36 kişi hakkında arama kararı çıkarıldı, bunlardan 17’si gözaltına alındı. Bunlar Kürt siyaseti içinde yer alan siyasetçiler, kadın çalışmaları yapan arkadaşlarımızdı. Newroz’dan bir gün sonra adliyeye dahi çıkarılmadan, savcılıkça ifadelerinin alınmasını gerektirmeyecek önemsiz bir meseleyle ilgili gözaltına alınıp, serbest bırakıldılar. Arkadaşlarımızın Newroz’a katılımının engellendiğini ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

“Alana girilmesi engellendi”

Nevruz sabahı Nevruz alanına girilmesinin engellenmesi için çok sayıda arama noktası kurulduğunu söyleyen Eren, alana girişlerin engellenmek istendiğini savundu. Vatandaların değişik gerekçelerle alana alınmadığına dikkat çeken Eren, “Sabah arama noktalarında insanların Nevruz alanına girmesini engellemek için birçok bahane ileri sürüldü. Örneğin yöresel kıyafetler, bandajlar gerekçe gösterilerek birçok insanımızı içeri almadıkları gibi bunlar gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Orada insanların alana girmemesi için bir çabanın olduğunu söyleyebilirim. Önce içeri insanların girmesini engellediler, birikmesini sağladılar. Daha sonra gazla insanlara müdahale ettiler” dedi.

Eren, Irak Kürt Bölgesinden gelen milletvekillerinin de kıyafetleri nedeniyle alana alınmak istenmediğini belirterek, heyetin uzun süre bekletildiğini söyledi.

Eren, yargı kararı olmadan pankart ve bildirilere engellendiğini ifade ederek, “Hem Newroz günü hem Newroz’dan önce hazırlanmış olan birçok pankart ve el bildirileri yargı kararı olmamasına rağmen engellendi. Yargı kararı olmadığı halde fiili olarak kolluk görevlileri pankartların içeri alınmasını, bildirim dağıtılması engellediler” diye konuştu.

Sorumlular hakkında suç duyurusu

Nevruz öncesi ve sonrasında yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığı söyleyen Eren, gözaltına alınanların yer olmaması nedeniyle değişik birimlerde bekletildiğini belirtti. Gözaltına alınanlara kötü muamele yapıldığını iddia eden Eren, şöyle devam etti: “Kamuoyuna ‘izin verilen bir Newroz’ olarak izah edildi ama fiili olarak ‘yasaklanmış bir Newroz’dan bahsedebiliriz. Hukuksal olarak keyfi davranış ve müdahalelerinin olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Sabahın erken saatlerinden programı bitimine kadar 500’e yakın insan gözaltına alındı. Bu insanlar yer olmaması gerekçe gösterilerek Diyarbakır’daki diğer emniyet birimlere götürüldü. İnsanların uzun süre soğukta, dışarıda bekletildiğini söyleyebiliriz. İnsanların dışarıda bekletilmek suretiyle işkence ve kötü muameleye tabi tutulduğunu söyleyebiliriz.”

Eren, Nevruz’la ilgili hazırlayacakları raporun ardından sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek, “Newroz öncesi, günü ve sonrası yaşanan hak ihlallerine ilişkin, yapılan gözaltılar, yargı sopası kullanılarak yapılan müdahaleye ilişkin ayrıntılı raporu hazırlayacağız. Raporu hazırladıktan sonra yapılan hak ihlalleriyle ilgili kurumlar ve kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

VOA tarafından geçilen HDP’den Nevruz Önlemlerine Suç Duyurusu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’den Nevruz Önlemlerine Suç Duyurusu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’den Nevruz Önlemlerine Suç Duyurusu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.