HDP’den İstanbul Sözleşmesi Tepkisi

HDP’den İstanbul Sözleşmesi Tepkisi

ABONE OL
17:20 - 11/05/2021 17:20
HDP’den İstanbul Sözleşmesi Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin kabul edilmesinin 10’nuncu yıldönümünde HDP Kadın Meclisi Üyeleri Diyarbakır’da bir araya geldi. HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Meral Danış Beştaş, Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ ve Nuran İmir, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesini protesto etmek amacıyla Mardinkapı’da toplandı. Milletvekilleri önce surlara, 2021 yılında öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu bir pankart astı.

Daha sonra milletvekilleri adına açıklama yapan Ayşe Acar Başaran, son aylarda kadınların yaşadıkları olaylara dikkat çekti. Acar Başaran, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması halinde 2021 yılında 106 kadının öldürülmemiş olacağını savunarak, “Eğer İstanbul sözleşmesi uygulanmış olsaydı şu pankartta isimleri geçin 106 kadın arkadaşımız bugün yaşıyor olacaktı. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı bugün tacize, tecavüze maruz kalan çocuklar korunacak, çocuklar istismara uğramıyor olacaktı. İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsa, erkekler cezaevlerinden kadınları arayıp tehdit etme cesaretini gösteremeyecekti. İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsa erkekler suçlarını meşrulaştıracağını, destekleyeceğini düşünerek bu kadar pervasızca kadınlara yönelik şiddete uygulamıyor olacaktı. İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsa 20 defa koruma kararı alan bir kadın arkadaşınız katledilmeyecekti. İstanbul Sözleşmesi uygulanmış olsaydı, kadınlar her gün toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile yüz yüze kalmayacaktı” dedi.

Acar Başaran, Türkiye’nin sözleşmeye dönmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Bizler İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi feshedilmemiştir. İstanbul sözleşmesi uygulamadadır. Tek Adam ‘İmzamı çektim’ dediğinde bu iş bitmemiştir daha kadınlar son sözünü söylemedi. Biz bitmedi demeden bu mesele bitmemiştir” diye konuştu.

Acar Başaran, etkinliklerini sosyal medya üzerinden sürdüreceklerini sözlerine ekledi 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye, sözleşmeyi ilk imzalayan ve 24 Kasım 2011’de parlamentosunda onaylayan ilk ülke oldu. Türkiye 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sözleşmeden çekildiğini duyurdu.

VOA tarafından geçilen HDP’den İstanbul Sözleşmesi Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP’den İstanbul Sözleşmesi Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP’den İstanbul Sözleşmesi Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.