HDP Eş Başkanlarından Dava Tepkisi

HDP Eş Başkanlarından Dava Tepkisi

ABONE OL
21:06 - 18/03/2021 21:06
HDP Eş Başkanlarından Dava Tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

HDP’ye kapatma davası açılması ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu olağanüstü toplandı. Toplantı sonrasında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, her iki karara da tepki gösterdi.

Düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan Pervin Buldan, yaşananları ‘darbe’ olarak nitelendirdi. Buldan, Gergerlioğlu ile ilgili karar ve HDP’ye kapatma davasının Türkiye tarihine kara leke olarak geçeceğini savunarak, “Dün bir kez daha Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek olan iki gelişmeyi birlikte yaşadık. Daha önce de milletvekili arkadaşlarımızın vekillikleri düşürüldü. Musa Farisoğulları, Leyla Güven, Ahmet Yıldırım, Leyla Zana’ya yapılanlar, dün bir kez daha parlamentoda yaşandı. Aynı anlayışın devam ettiğini bir kez daha gördük. Bir tweeti RT ettiği için Kocaeli Milletvekilimiz Sevgili Ömer Faruk Gergerlioğlu bir cezaya çarptırılmıştı ve bundan dolayı da dün milletvekilliği düşürüldü. Bu tam bir darbe anlayışıdır. Bugünkü iktidarın, AKP iktidarının küçük ortağıyla birlikte 15 Temmuz’da Meclis’in çatısına bomba yağdıranlardan hiçbir farkı kalmamıştır. Çünkü bunun da adı darbedir, halkın iradesini gasp etme darbesidir” dedi.

“Oylarımız 12 milyona yükseldi”

Her iki kararın HDP’nin oylarını arttıracağını vurgulayan Buldan şöyle devam etti: “Şuna inanabilirsiniz; dün akşama kadar bize oy verenlerin sayısı 6 milyondu, dün akşamdan itibaren 12 milyona yükseldi. Bizim oy oranımız %11,5-12 idi, dün akşam itibariyle oy oranımız yüzde 20’lere yükseldi, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz Türkiye halklarının Türkiye toplumunun gerçek gündemiyle ilgilenen bir partiyiz. Bugün halkın gündemi açlıktır, halkın gündemi sefalettir, yoksulluktur. İşçinin, esnafın, kadınların yaşadığı zulümdür. AKP bu gündemi değiştirmek istemektedir. Ancak bu gündem üzerinden partimizi kriminalize etme çabalarının öteye gitmeyeceğini ifade etmek isterim.”

Muhaliflere çağrı

Kapatma davasının sadece HDP’yi ilgilendirmediği söyleyen Buldan, muhaliflere çağrı yaptı. Buldan, “Bugün bize yapılan yarın mutlaka size yapılacaktır. İşte şimdi hep birlikte bu haksızlıklara, bu hukuksuzluklara karşı durmak hepimizin görev ve sorumluluğudur. Biz AKP hükümetine, önümüze konulacak olan ilk sandıkta elbette derslerini vereceğiz. Ancak şimdiden demokrasi güçlerinin biraraya gelerek birlikte AKP hükümetine bu fotoğrafı verme zamanı gelmiştir geçiyor bile. Bu ülkede hiç kimsenin artık haksızlığa uğramayacağı, yok sayılmayacağı ve cezaevlerinde haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu kalmayacağı bir ortamı hep birlikte yaratmak bizlerin görevidir” diye konuştu.

Sancar’dan 28 Şubat örneği

Daha sonra söz alan Mithat Sancar ise 28 Şubat’ı örnek gösterdi. Sancar, 28 Şubat zihniyetinin devam ettiğini savunarak, “Yakın zamanda 28 Şubat gibi bir örnek var önümüzde, 1000 yıl süreceğini iddia etmişti 28 Şubat’ın sahipleri. Bunu başaramadılar, kısa sürede tarihe gömüldü ama maalesef zihniyeti devam ediyor. 28 Şubat da 12 Eylül gibi, 27 Mayıs gibi, 12 Mart gibi bir darbe süreciydi, 4 Kasım 2016’da bir darbe sürecidir ve dün itibariyle bu darbe sürecine yeni bir boyut eklenmiştir” şeklinde konuştu.

“Hükümet çözüm üretemiyor”

Sancar, hükümetin sorunlara çözüm üretemediği için başka manevralar yaptığını ifade ederek şunları söyledi: “Bu hamleler yani hem değerli arkadaşımız Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin haksız hukuksuz bir şekilde düşürülmesi hem de hakkımızda kapatma davası açılması iktidarın çaresizliğini ve acizliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye’nin devasa sorunları vardır, Türkiye çoklu krizler içindedir. Bu krizlerin sebebi iktidarın kendisidir, bu iktidarın politikalarıdır. Çözüm üretmesi artık mümkün olmayan bu iktidar şimdi başka manevralarla ömrünü uzatmaya çalışıyor. Halkın ekmek ve özgürlük derdi var halkın barış özlemi var. Bunlara cevap verecek bir kapasitesi ve zihniyeti olmayan iktidarın seçtiği yol diktatörlük yöntemleri, hukuk dışı araçlar ve yönelimlerdir.”

“İstifa gündemde yok”

Sancar da muhaliflere çağrı yaparak “Demokratik siyaseti hep birlikte korumazsak sadece darbeci yönetime kalacaktır meydan ve sadece darbeci zihniyet olacaktır bu ülkenin tepesinde. Demokratik güçler olarak demokratik imkanlarla bu süreci durdurma sorumluluğumuz vardır” dedi. Sancar bir soru üzerine, kurullarda tartıştıktan sonra yol haritası belirleyeceklerini söyleyerek, HDP’li bazı vekillerin istifa etmesi ve ara seçime gidilmesinin gündemlerinde olmadığını dile getirdi. Sancar yaşananları “Dün AKP, MHP’ye kongre hediyesi verdi” şeklinde yorumladı.

VOA tarafından geçilen HDP Eş Başkanlarından Dava Tepkisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. HDP Eş Başkanlarından Dava Tepkisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan HDP Eş Başkanlarından Dava Tepkisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.