Havada çıkış kapısı kopan uçağın daha önce uyarı ışığı nedeniyle bazı uçuşlardan menedildiği açıklandı

Havada çıkış kapısı kopan uçağın daha önce uyarı ışığı nedeniyle bazı uçuşlardan menedildiği açıklandı

ABONE OL
18:17 - 08/01/2024 18:17
Havada çıkış kapısı kopan uçağın daha önce uyarı ışığı nedeniyle bazı uçuşlardan menedildiği açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de kabin içi patlamanın olduğu Boeing yolcu uçağının, basınçlandırma sorununa işaret edebilecek bir uyarı ışığının üç farklı uçuşta yanmasının ardından, Hawaii uçuşlarında kullanılmadığı bildirildi.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) Başkanı Jennifer Homendy, Alaska Havayolları’nın uçağı, deniz aşırı uzun uçuşlardan menetmeye karar verdiğini, böylece uyarı ışığının yeniden ortaya çıkması halinde uçağın “çok hızlı bir şekilde bir havaalanına geri dönebileceği” planıyla hareket ettiğini açıkladı.

Ancak Homendy, basınçlandırma ışığının Cuma günü meydana gelen ve Boeing 737 Max 9’un Oregon üzerinde seyrederken, kullanılmayan bir çıkış kapısını kapatan bir tapanın patladığı olayla ilgisi olmayabileceği konusunda uyardı.

Uyarı ışığının daha önceki üç uçuş sırasında yandığı biliniyor. 7 Aralık, 3 Ocak ve kapı tapasının kırılmasından bir gün önce 4 Ocak’ta.

Kayıp parça bir evin bahçesine düştü

NTSB, kayıp kapı tapasının Pazar günü Portland yakınlarında bir öğretmen tarafından evinin bahçesinde bulunduğunu ve güvenlik kuruluna iki fotoğraf gönderildiğini söyledi. Müfettişler sorunu anlamak için 66’ya 121 santimetre boyutlarında ve 28.5 kilogram ağırlığındaki tapayı inceleyecekler.

Homendy Pazar gecesi düzenlediği basın toplantısında uçakta yaşanan kaotik olayla ilgili yeni ayrıntılar verdi; patlayıcı hava akımının birkaç sıra koltuğa zarar verdiğini ve duvarlardaki yalıtımı söktüğünü kaydetti. Kokpit kapısı da patlama sırasında açıldı ve tuvalet kapısına çarptı.

Açıklamaya göre, basıncın kuvveti ile, yardımcı pilot kulaklığının tamamını, kaptan pilot da kulaklığının bir kısmını kaybetti. Homendy, pilotların kolayca ulaşabileceği bir yerde tutulan hızlı referans kontrol listesinin de kokpitin açılmasıyla uçtuğunu söyledi.

Ancak uçak Portland’a geri dönmeyi başardı ve 171 yolcu ve altı mürettebattan hiçbiri ciddi şekilde yaralanmadı.

Olaydan saatler sonra Federal Havacılık Dairesi (FAA), Alaska Havayolları ve United Havayolları tarafından kullanılanların da aralarında olduğu faaliyetteki 218 Boeing Max 9’dan 171’inin, uçuşlarının incelemeler tamamlanana kadar durdurulması talimatını verdi.

65 Max 9’a sahip Alaska Havayolları ve 79 Max 9’a sahip United, Boeing’in en güçlü 737’sinin bu modelini uçuran tek ABD havayolları.

United, Boeing’in bir “çoklu operatör bildirimi” yayınlamasını beklediklerini açıkladı. Bu bildirim, birden fazla havayolunun belirli bir uçak tipinde benzer bir çalışma yapması gerektiğinde kullanılan bir teknik servis bülteni anlamına geliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre Boeing bülten üzerinde çalışıyor; ayrıntılı bir bültenin hazırlanması genellikle birkaç gün sürüyor. Şirketten ise bir açıklama henüz yok.

Bu koşullarda iki havayolu şirketinde iptaller artmaya başladı. Alaska Havayolları planlanan 170 uçuşun beşte birinden fazlasını iptal etti. United ise yaklaşık 180 uçuşu listeden çıkardı ve kalanları farklı uçaklar bularak yaptı.

Türk Hava Yolları da aynı modeldeki beş uçağın, teknik incelemeler tamamlanıncaya kadar kullanılmayacağını açıkladı.

Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, otoritelerce talep edilen önlemler alınana kadar, THY filosundaki 5 Boeing 737 Max 9 uçağını ilk inecekleri havalimanında operasyondan çekme kararı aldıklarını kaydetti.

Ne olmuştu?

Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçağı Cuma günü saat 17.07’de Ontario’ya iki saatlik bir yolculuk için Portland’dan havalandı. Yaklaşık altı dakika sonra, uçak yaklaşık 16 bin fit (4,8 kilometre) irtifada tırmanışını sürdürürken gövde parçası patladı.

Pilotlardan biri acil durum ilan etti ve yolcuların oksijen maskeleri olmadan nefes alabilecekleri irtifa olan 10 bin fite (3 kilometre) inmek için izin istedi.

Yolcular tarafından internette yayınlanan videolar, panelli kapının olduğu yerde büyük bir delik olduğunu gösteriyor. Patlamadan yaklaşık 13 dakika sonra uçak güvenli bir şekilde indi.

Uçağın henüz seyir irtifasına ulaşmamış olmasının büyük bir şans olduğu, yolcuların ve uçuş görevlilerinin kabin içinde dolaşmıyor olmalarının kontrolü kolaylaştırdığına dikkat çekiliyor.

Çevrimiçi FAA kayıtlarına göre uçak, imalattan yeni çıkmış ve sertifikasını iki ay önce almıştı. Uçuş takip sitesi FlightRadar24’e göre uçak 11 Kasım’da ticari hizmete girmesinden bu yana 145 uçuşta kullanıldı. Portland’dan yapılan uçuş, uçağın gün içindeki üçüncü uçuşuydu.

Max, Boeing’in ABD iç hat uçuşlarında sıklıkla kullanılan çift motorlu, tek koridorlu uçağı olan 737’nin en yeni versiyonu. Bu model, Mayıs 2017’de hizmete sokuldu.

2018 ve 2019 yıllarında iki Max 8 yolcu uçağı düşmüş ve 346 kişi hayatını kaybetmişti. Boeing, kazalarda kullanımda olan otomatik uçuş kontrol sisteminde değişiklik yapana kadar yaklaşık iki yıl boyunca, tüm Max 8 ve Max 9 uçaklarının havalanması dünya çapında yasaklanmıştı.

VOA tarafından geçilen Havada çıkış kapısı kopan uçağın daha önce uyarı ışığı nedeniyle bazı uçuşlardan menedildiği açıklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Havada çıkış kapısı kopan uçağın daha önce uyarı ışığı nedeniyle bazı uçuşlardan menedildiği açıklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Havada çıkış kapısı kopan uçağın daha önce uyarı ışığı nedeniyle bazı uçuşlardan menedildiği açıklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.