Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti

ABONE OL
21:07 - 02/01/2024 21:07
Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, Salı günü görevinden istifa etti. Gay’in istifası, Harvard ve başka bazı Ivy League üniversitelerinin sektörlerinin kampüslerdeki Yahudi karşıtı eylemler karşısında kararlı tavır sergileyemedikleri gerekçesiyle ABD Kongresi’ndeki bir oturumda eleştirilmelerini ve intihal iddialarını izledi.

Gay, istifa mektubunda, “Kimliğimin temelini oluşturan iki sağlam değer, nefretle yüzleşme ve akademik titizliği yüceltmeye olan bağlılığıma şüphe düşürülmesi üzüntü vericiydi. Irksal garezle körüklenen kişisel saldırı ve tehditlere maruz kalmak korkutucuydu” dedi.

Harvard’ın akademik kadrosuna dönecek olan Gay, “İstifa etmemin, Harvard’ın çıkarları açısından en iyisinin olacağı netleşti. Böylelikle camiamız bu olağanüstü zorluğun üstesinden gelebilir” ifadelerini kullandı.

Harvard Üniversitesi’nin öğrenci gazetesi Crimson, Gay’dan boşalan rektörlük koltuğuna vekaleten okulun 1976 yılı mezunlarından, Dekan Alan M. Garber’ın oturacağını yazdı.

Harvard’ın ilk siyah rektörü olan Claudine Gay, altı ay iki gün süren rektörlüğüyle üniversite tarihinin en kısa süre görevde kalan rektörü oldu. ABD Kongresi’ndeki antisemitizm oturumunda kampüsteki Yahudi düşmanlığına yeterince yanıt veremediği için eleştirilen Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Liz Magill de geçen ay istifa etmişti.

Gay, Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth, 5 Aralık’ta Temsilciler Meclisi’nde üniversite kampüslerinde Ekim ayında patlak veren İsrail-Hamas çatışmaları sonrasında artan antisemitizm oturumunda ifade vermişti.

Üç rektör de oturum sırasında, Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Elise Stefanik’in Yahudiler’in soykırımı çağrılarının üniversitelerin zorbalık ve tacizle ilgili davranış ilkelerini ihlal edip etmediği sorusuna net “evet” ya da “hayır” yanıtı vermeyi reddetmiş; bunun yerine Yahudi karşıtı söylemleri ifade özgürlüğüyle dengelemek durumunda olduklarını kaydetmişti.

70’den fazla Kongre üyesi, Harvard ve Pennsylvania Üniversiteleri ile MIT’nin yönetim kurullarına yazdıkları mektupta, rektörlerin Kongre’de verdikleri ifadelerden tatmin olmadıkları gerekçesiyle rektörleri görevden almaları çağrısında bulunmuştu.

Ancak Rektör Claudine Gay, Harvard’daki meslektaşlarından destek görmüş ve birkaç yüz öğretim üyesi, geçen ay imzaladıkları dilekçede okul yönetime, Kongre ifadesinden ötürü Gay’i görevden uzaklaştırma yönündeki siyasi baskıya boyun eğmeme çağrısı yapmıştı.

Harvard Üniversitesi Rektörü Gay’in akademik kariyeri, Kongre’deki oturum sonrasında muhafazakar aktivistler tarafından mercek altına alınmış ve Gay, intihal suçlamalarıyla da karşı karşıya kalmıştı. Harvard’dan bir sözcü, intihal iddialarını soruşturan bir komitenin 1997 yılında yazdığı doktora tezindeki alıntılarla ilgili hata yaptığını belirlemesi üzerine Gay’in üç düzeltme ibraz etmeyi planladığını söyledi.

VOA tarafından geçilen Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.