“Hane giderleri kazançlarımızı geride bırakıyor”

“Hane giderleri kazançlarımızı geride bırakıyor”

ABONE OL
23:56 - 30/10/2023 23:56
“Hane giderleri kazançlarımızı geride bırakıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi’nin 1163 kişinin katılımıyla yaptığı yeni bir ankete göre, her üç Amerikalı’dan ikisi ev harcamalarının geçen yıl arttığını söylerken yalnızca dörtte biri aynı dönemde gelirlerinin arttığını belirtti.

Ev giderleri için yaptıkları harcamaları kazançlarını geçtiğinden, çoğu kişi gelecekle ilgili maddi kaygılarını dile getiriyor.

Amerikalılar’ın çoğu için borçları ya artıyor ya da sabit kalıyor.

Amerikalılar’ın yarısı şu anda kredi kartı borçlarının olduğunu, on kişiden dördü otomobil kredisi ödediğini ve yaklaşık dörtte biri de sağlık harcamaları nedeniyle borcu olduğunu söylüyor.

Sadece yüzde 15’i tasarruflarının geçen yıl arttığını söylüyor.

Pittsburgh’da ses mühendisi olarak çalışan 61 yaşındaki Steve Shapiro, geçen yıldan önce market alışverişine haftada yaklaşık 100 dolar harcadığını, ancak geliri aynı kalmasına rağmen şimdi harcamalarının 200 dolara yaklaştığını söyledi.

San Antonio, Teksas’ta inşaatta taşeron olarak çalışan 36 yaşındaki Tracy Gonzales’in, kötü bir baş ağrısı olduğunu düşündüğü ancak diş enfeksiyonu olduğu ortaya çıkan acil servis muayenesinden dolayı birkaç bin dolarlık borcu var. Gonzales, masraflar nedeniyle tedavi görmekten kaçınmaya çalıştığını söyledi.

Ankete göre Amerikalılar’ın yalnızca yüzde 26’sı beklenmedik bir tıbbi masrafı ödeyebilecek durumdayken emeklilik için yeterli birikime sahip olabileceğini düşünen Amerikalı oranı yüzde 18.

Yalnızca üçte biri, mevcut mali durumlarının harcamaları karşılayabileceğinden son derece emin olduğunu söylerken, yüzde 42’lik bir kesim de bu durumdan kısmen emin olduklarını söylüyor.

Pittsburghlu Shapiro, “Hayatım boyunca emekli olmayı sabırsızlıkla bekledim. Son zamanlarda bunun gerçekleşmeyeceğini fark ettim” dedi ve karısının 30 bin dolar civarındaki öğrenim kredisi borcunun ev giderlerinde önemli bir mali kalem olduğunu ekledi.

Evlerini satıp taşınmayı düşünen çift bu fikirden vazgeçmiş. Bugünlerde mortgage (ev kredisi) faizi yüzde 7,79’a ulaşmışken çift yüzde 3,4 kredi faiz oranıyla aldıkları evin borcunu ödemeye devam ediyor.

Ankete göre, yaklaşık on Amerikalı’dan üçü geçen yıl yüksek faiz oranları nedeniyle yüksek fiyatlı bir satın alma yapmaktan vazgeçtiğini söylüyor.

Neredeyse dört ABD’li yetişkinden birinin öğrenim kredisi borcu var. Pandemi döneminde federal hükümetten alınan öğrenim kredilerinin ödemelerine verilen ara bu ay sona eriyor. Amerikalılar bunun da bütçelerinde yaşadıkları sıkıntıyı arttıracağını düşünüyor.

Westlake, Ohio’da yaşayan 77 yaşındaki Will Clouse, emekliliğinde sabit bir gelire sahip olduğu için enflasyonun en büyük endişesi olduğunu söyledi.

Amerikalılar genel olarak ABD’deki enflasyon sorununu çözmek için Cumhuriyetçiler’in (yüzde 29) mi yoksa Demokratlar’ın (yüzde 25) mı daha başarılı olacağı konusunda ikiye ayrılıyor. On kişiden üçü bu konuyu ele alacak iki partiye de güvenmediğini söylüyor.

Georgia, Thomson’da yaşayan 85 yaşındaki Geri Putnam altı çocuğunun mali açıdan kendi kuşağına göre daha fazla sıkıntı çektiğini gördüğünü söyledi.

“Hepsinin işi var ve hiçbir zaman işsiz kalmadılar. Başarılılar ama bence en az iki veya üçü asla bir ev satın alamayacak” dedi.

Ankete katılan Amerikalılar’ın yüzde 54’ü hanelerinin mali durumunu iyi olarak tanımlıyor; bu oran geçen yılla hemen hemen aynı ancak Mart 2022’deki yüzde 63’e göre düşüş gösteriyor. Yaşlı Amerikalılar gençlere göre mevcut durumlarına çok daha fazla güveniyorlar.

Çoğunluğa kıyasla 18-29 yaş arası gençlerin yalnızca yüzde 39’u maddi durumunun iyi olduğunu belirtiyor.

Daha yüksek eğitim seviyesine sahip veya daha yüksek hane geliri olan kişiler, mali durumlarını daha iyi olarak tanımlıyor.

Amerikalılar’ın yaklaşık dörtte üçü ülke ekonomisini zayıf olarak tanımlıyor; bu da geçen yılın başında yapılan ölçümlerle uyumlu.

Emekli olanların onda üçü, emeklilikleri için yeterli birikime sahip olduklarından son derece emin olduklarını, yaklaşık on kişiden dördü kısmen emin olduklarını ve yüzde 31’i ise bu konuda pek ya da hiç emin olmadıklarını söylüyor.

Amerikalıların yüzde 38’i Başkan Joe Biden’ın politikalarını onaylarken, yüzde 61’i onaylamıyor.

Genel onay sayıları son birkaç yıldır istikrarlı bir şekilde düşüş gösteriyor.

Amerikalılar’ın yüzde 68’i federal bütçeye, yüzde 67’si ekonomiye, yüzde 58’i öğrenim kredisi borçlarına dair Biden’ın politikalarını onaylamıyor.

VOA tarafından geçilen “Hane giderleri kazançlarımızı geride bırakıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Hane giderleri kazançlarımızı geride bırakıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Hane giderleri kazançlarımızı geride bırakıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.