“Han Yunus 2024’ün en kanlı çatışmalarına sahne oluyor”

“Han Yunus 2024’ün en kanlı çatışmalarına sahne oluyor”

ABONE OL
23:16 - 22/01/2024 23:16
“Han Yunus 2024’ün en kanlı çatışmalarına sahne oluyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Filistinli yetkililer, Gazze’de yeni yılın şimdiye kadarki en kanlı çatışmalarında Han Yunus’un batısına doğru ilerleyen İsrail güçlerinin, Pazartesi günü bir hastaneye baskın düzenlediğini ve bir diğerini kuşatma altına alarak yaralıları tedaviden mahrum bıraktığını söyledi.

Askerler ilk kez Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’un batısında, Akdeniz kıyısı yakınlarındaki El Mevasi bölgesine ilerledi. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kidra Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, askerlerin El Hayr hastanesine baskın düzenlediğini ve sağlık personelini tutukladığını aktardı.

İsrail’den hastanedeki durumla ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Ordu da herhangi bir açıklama yapmadı.

Filistin Kızılay’ı da tankların Han Yunus’taki bir başka hastane olan El Emel’i kuşattığını ve buradaki personeliyle irtibatın kesildiğini bildirdi.

Kidra, Han Yunus’ta gece boyunca en az 50 kişinin öldürüldüğünü, tıbbi tesislerin kuşatılması nedeniyle onlarca ölü ve yaralının da kurtarma ekiplerinin ulaşamayacağı yerlerde olduğunu kaydetti.

Gazze’nin 2 milyon 300 bin sakininin çoğunluğu şu anda Han Yunus’un hemen güneyindeki Refah ve kuzeyindeki Deyr El Belah’ta, kamu binalarında ve derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda sıkışmış durumda.

Sözcü, “İsrail işgali, ambulansların şehitlerin cesetlerini ve Han Yunus’un batısındaki yaralıları almak için hareket etmesini engelliyor” dedi.

İsrail, Hamas savaşçılarının hastanelerin içinde ve çevresinde faaliyet gösterdiğini söylerken Hamas ve sağlık personeli bunu reddediyor.

İsrail Savunma Bakanlığı’nın Filistinliler’le koordinasyonu sağlayan birimi COGAT’tan Elad Goren, “Hamas, operasyonlarını hastanelerin ve diğer tıbbi tesislerin içine ve altına yerleştiriyor. Sivillerin tıbbi bakıma erişimini sağlamak için özel bir ekip tarafından özel bir çaba sarf ediliyor” diye konuştu.

7 Ekim’den bu yana Gazze’deki ölü sayısı 25 bini aştı

Bölge sakinleri, İsrail tankları Han Yunus’tan Akdeniz kıyısına doğru ilerlerken havadan, karadan ve denizden düzenlenen bombardımanın, savaşın başladığı Ekim ayından bu yana Gazze’nin güney kesimindeki en yoğun bombardıman olduğunu söylüyor.

Uzaktan çekilen videolarda, silah sesleri duyuluyor ve dumanların gökyüzüne yükselişi görülüyor.

İsrail, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlenen ve İsrail verilerine göre 1200 kişinin ölümüne yol açan saldırılardan sorumlu tuttuğu Hamas militanlarının ana karargahı olduğunu söylediği Han Yunus’u ele geçirmek için geçen hafta saldırı başlatmıştı.

Savaşın en yeni aşaması çatışmaları, bombardımandan kaçanlarla dolu yerleşim bölgesinin en uç köşelerine kadar taşıdı. Gazzeli sağlık yetkilileri Pazartesi günü yaptıkları güncellemede, 7 Ekim’den bu yana en az 25 bin 295 Gazzeli’nin öldürüldüğünü söyledi.

Yetkililere göre 7 Ekim’den bu yana en az 25 bin 295 Gazzeli hayatını kaybetti.

Gazze’nin 2 milyon 300 bin sakininin çoğunluğu şu anda Han Yunus’un hemen güneyindeki Refah ve kuzeyindeki Deyr El Belah’ta, kamu binalarında ve derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda sıkışmış durumda.

Ölenler hastane bahçesine gömülüyor

Han Yunus’ta hala ulaşılabilen tek büyük hastane ve Gazze’de hala faaliyette olan en büyük hastane olan Nasır Hastanesi’nde çekilen bir videoya göre travma koğuşu, kanla kaplı zemininde tedavi gören yaralılarla dolup taşıyor. Yatarak tedavi gören yaralı çocukların etrafını saran yakınları feryat ederken görülüyor.

Kucağında küçük bir yaralı kız çocuğu taşıyan Rabie Salem adında genç bir adam gece boyunca ambulans bekledikten sonra nihayet sabah hastaneye ulaştıklarını söyledi. Salem ağlayarak, kendisi için endişelenmemesini ve ailenin geri kalanına yardım etmesini söyleyen annesinin öldüğünü anlattı.

Filistin Kızılay’ı da tankların Han Yunus’taki bir başka hastane olan El Emel’i kuşattığını ve buradaki personeliyle irtibatın kesildiğini bildirdi.

Acil servis doktoru Ahmed Ebu Mustafa, 30 saattir uyumadığını ve dört yataklı yoğun bakım ünitesinde 10-11 hastayı tedavi ettiğini söyledi.

Dışarıda, erkekler hastane arazisi içinde mezar kazıyor çünkü mezarlığa gitmek artık güvenli değil. Bir adam beyaz bir kefene sarılmış küçük bir çocuk cesedini kumdaki sığ bir çukura yerleştirirken, yetkililer orada 40 kişinin gömülü olduğunu söyledi.

Defin işlemlerine katılan Abdülkerim Ahmed, “Tesisi terkedip herhangi bir mezarlığa gitmek çok zor çünkü kuşatma altındayız ve tesisi terkeden herkes hedef alınıyor” dedi.

Han Yunus’un batı kesimlerine yapılan saldırı, İsrailli yetkililerin Hamas’ı ortadan kaldırmak için daha hedefe yönelik operasyonlara geçmeden önce son büyük çaplı kara saldırısı olarak tanımladıkları savaşın doruk noktası olarak yorumlanıyor.

İsrail, Hamas’ı yok edene kadar savaşmayı bırakmayacağını söylüyor. Ancak Filistinliler ve bazı Batılı askeri uzmanlar, örgütün dağınık yapısı ve 2007’den beri yönettiği Gazze’deki derin kökleri göz önüne alındığında bu hedefe ulaşılamayabileceğini kaydediyor.

VOA tarafından geçilen “Han Yunus 2024’ün en kanlı çatışmalarına sahne oluyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Han Yunus 2024’ün en kanlı çatışmalarına sahne oluyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Han Yunus 2024’ün en kanlı çatışmalarına sahne oluyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.