Hamas’tan Abbas’ın ‘tek taraflı’ başbakan atamasına tepki

Hamas’tan Abbas’ın ‘tek taraflı’ başbakan atamasına tepki

ABONE OL
21:25 - 15/03/2024 21:25
Hamas’tan Abbas’ın ‘tek taraflı’ başbakan atamasına tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İslamcı grup Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada, Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın, reform yapılması ve Gazze’nin yeniden inşasına yardımcı olması için dostu ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden Muhammed Mustafa’yı “tek taraflı” olarak başbakanlığa atamasına tepki gösterdi.

Muhammed Mustafa’nın atanması, işgal altındaki Filistin topraklarının yönetim yapısının elden geçirilmesi ve Batı Şeria’da yönetimin iyileştirilmesi yönünde artan baskıların ardından geldi.

Hamas, kısa bir süre önce Moskova’da Abbas’ın El Fetih hareketinin de katıldığı ve Filistinliler’in siyasi hedeflerini zayıflatan uzun süreli bölünmeleri sona erdirmeyi amaçlayan bir toplantıya katılmasına rağmen kararın kendisine danışılmadan alındığını söyledi.

Hamas’tan yapılan açıklamada, “Halkımıza ve ulusal davamıza zarar veren ve vermeye devam eden bu yaklaşımın sürdürülmesini reddettiğimizi ifade ediyoruz” denildi.

Açıklamada, “Bireysel kararlar almak ve ulusal uzlaşı olmadan yeni bir hükümet kurmak gibi yüzeysel ve boş adımlar atmak sadece tek taraflılık politikasını güçlendirir ve bölünmeyi derinleştirir” ifadelerine yer verildi.

Aynı açıklamada, İsrail ile savaşın sürdüğü bir dönemde Filistinliler’in, toplumlarının tüm bileşenlerini kapsayan özgür demokratik seçimlere hazırlanan birleşik bir liderliğe ihtiyaç duydukları da belirtildi.

Savaş, İsrail rakamlarına göre 7 Ekim’de Gazze’den Hamas savaşçılarının İsrail’de 1200 kişiyi öldürüp 253 rehineyi ele geçirdiği saldırıyla başladı. O tarihten bu yana İsrail saldırıları 31 binden fazla kişinin ölümüne ve 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun neredeyse tamamının evlerini terk etmesine neden oldu.

Yabancı talepler

Abbas, lider olarak Filistin Yönetimi’nin açık ara en güçlü ismi olmaya devam ediyor ancak yeni hükümetin atanması, yönetimde değişim için uluslararası talepleri karşılamadaki isteğini de ortaya koydu.

Atama yazısına göre, bir önceki çatışmanın ardından Gazze’nin yeniden inşasının organize edilmesine yardımcı olan Mustafa, beş aydan fazla süren savaş nedeniyle harap olan bölgenin yardım ve yeniden inşasına öncülük etmek ve Filistin Yönetimi kurumlarında reform yapmakla görevlendirildi.

Mustafa, Şubat ayında hükümetiyle birlikte istifa eden eski Başbakan Muhammed İştiyye’nin yerini aldı.

Abbas’ın otoritesini İsrail işgali altındaki Batı Şeria’ya indirgeyen Hamas’ın 2007’de Gazze’yi ele geçirmesinden bu yana Arap ülkelerinin ve uluslararası toplumun çabaları Hamas ile Filistin Yönetimi’nin belkemiğini oluşturan El Fetih’i uzlaştırmakta başarısız oldu.

Filistinliler her iki bölgeyi de gelecekte kurulacak bağımsız bir devletin esası olarak görmek istiyor.

Hamas, savaştan sonra kendisini siyaset sahnesinden dışlamaya yönelik her türlü girişimin “hayal ürünü” olduğunu belirtti.

Yakın zamanda bir güvenlik yetkilisi Hamas bağlantılı bir haber sitesine yaptığı açıklamada, aşiretlerin ya da cemaat liderlerinin İsrail’in Gazze’yi yönetme planlarıyla işbirliği yapma girişimlerinin “ihanet” olarak görüleceğini ve “demir yumrukla” karşılanacağını söyledi.

Ancak örgüt, son günlerde yardım dağıtımına karıştıkları gerekçesiyle bazı yerel aşiret liderlerini öldürdüğüne dair basında çıkan haberleri yalanladı.

VOA tarafından geçilen Hamas’tan Abbas’ın ‘tek taraflı’ başbakan atamasına tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas’tan Abbas’ın ‘tek taraflı’ başbakan atamasına tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas’tan Abbas’ın ‘tek taraflı’ başbakan atamasına tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.