Hamas’ın teklifini reddeden İsrail Refah’a operasyon planlarını onaylasa da ateşkes görüşmelerine katılacak

Hamas’ın teklifini reddeden İsrail Refah’a operasyon planlarını onaylasa da ateşkes görüşmelerine katılacak

ABONE OL
21:24 - 15/03/2024 21:24
Hamas’ın teklifini reddeden İsrail Refah’a operasyon planlarını onaylasa da ateşkes görüşmelerine katılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Cuma günü Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için yeni görüşmeler yapmak üzere Katar’a bir heyet göndereceğini açıklayarak, Hamas’ın uzun zamandır beklenen karşı teklifini reddetmesine rağmen ateşkes umutlarını canlı tuttu.

Müzakereciler, Müslümanlar’ın kutsal ayı Ramazan’a yetişecek bir ateşkes anlaşmasına varamadılar.

Ancak ABD ve Arap arabulucular, İsrail’in Refah’a saldırısını engellemek ve kitlesel açlığı önlemek için insani yardımın girmesine izin verecek bir anlaşmaya varmaya hala kararlılar.

İsrail, ateşkes anlaşması olmaması halinde savaş planlarına devam edecek

Ancak Başbakan Benyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin güney ucundaki Refah kentine bir saldırı planını onayladığını açıkladı.

Başbakanlık, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yarısından fazlasının barındığı Refah’a saldırı için herhangi bir zaman dilimi vermedi.

Açıklamada, ” “Başbakan Netanyahu Refah’taki eylem planlarını onayladı. İsrail ordusu operasyonel olarak ve nüfusun tahliyesi için hazırlık yapıyor” denildi.

Başbakanlık açıklamasında rehinelerle ilgili olaraksa, “Hamas’ın talepleri hala gerçekçi değil. Güvenlik kabinesi İsrail’in tutumunu tartıştıktan sonra bir İsrail heyeti Doha’ya hareket edecek” ifadeleri yer aldı.

İsrail’in en yakın müttefiki Washington bile insani bir felakete yol açacağını söyleyerek, Refah’a saldırıya karşı çıkıyor. İsrail ise önce bölge sakinlerini tahliye edeceğini söylüyor.

Washington’da artan rahatsızlığın altını çizen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avusturya’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Refah için sivillerin zarar görmeden çıkarılmasını da içeren net ve uygulanabilir bir plan görmesi gerektiğini söyledi.

Blinken, “Sadece sivilleri tehlikeden uzaklaştırmak için değil, aynı zamanda tehlikeden kurtulduktan sonra barınak, gıda, ilaç, kıyafet gibi uygun şekilde bakım gördüklerinden emin olmak için de açık ve uygulanabilir bir plan görmeliyiz ve henüz böyle bir plan görmedik” dedi.

Blinken, ABD’nin İsrail ve aracılar Katar ve Mısır ile birlikte İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara ara verilmesini sağlayacak bir rehine anlaşması için kalan boşlukları doldurmak üzere yoğun bir şekilde çalıştığını kaydetti.

İsrail’in heyet göndermesinin rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varmak için “hem olasılık hem de aciliyet duygusunu” yansıttığını söyleyen Blinken gazetecilere verdiği demeçte, “Şu anda biz burada konuşurken görüşmelerimiz devam ediyor ve önümüzdeki günlerde de devam edeceğine inanıyorum” dedi.

İsrail’in onayladığı ateşkes teklifinin üzerinden iki haftadan fazla bir süre geçtikten sonra Hamas, bir aydan fazla bir süredir ilk resmi karşı teklifini, arabulucular üzerinden sundu.

Cuma günü Reuters haber ajansının incelediği teklif, her iki tarafın daha önceki öneriler gibi, yardımların girmesine izin verecek haftalar sürecek bir ateşkes sırasında İsrail hapishanelerinde tutulan yüzlerce Filistinli’ye karşılık onlarca İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını öngörüyor.

Ayrıca, daha sonraki bir aşamada savaşın sona erdirilmesi için görüşmeler yapılması çağrısında bulunuyor. İsrail ise sadece geçici bir ateşkes için müzakere edeceğini söylüyor.

İsrail’in şartları “hala gerçekçi değil” olarak tanımlaması, Netanyahu’nun geçen ayki Hamas teklifi için kullandığı “tamamen hayal ürünü” ve “başka bir gezegenden” ifadelerinden daha hafif olarak nitelendirildi.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri Reuters’a yaptığı açıklamada İsrail’in teklifini reddetmesinin Netanyahu’nun “Filistin halkına karşı saldırganlığı sürdürmeye ve ateşkes anlaşmasına varmak için sarf edilen tüm çabaları baltalamaya kararlı olduğunu” gösterdiğini söyledi.

Ebu Zuhri, müttefikini ateşkesi kabul etmeye zorlamanın Washington’a bağlı olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen Hamas’ın teklifini reddeden İsrail Refah’a operasyon planlarını onaylasa da ateşkes görüşmelerine katılacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Hamas’ın teklifini reddeden İsrail Refah’a operasyon planlarını onaylasa da ateşkes görüşmelerine katılacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Hamas’ın teklifini reddeden İsrail Refah’a operasyon planlarını onaylasa da ateşkes görüşmelerine katılacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.